VELIKA BRITANIJA najbolje mesto za kraj života

by | 17 jula, 2010

Rangiranje 40 najrazvijenijih zemalja pokazalo je da je Velika Britanija najbolje mesto za one koji provode poslednje dane života, saopštio je danas istraživački centar Economist Intelligence Unit (EIU).
Istraživači su konstatovali da kvalitet zdravstvene pomoći koji se pruža u tim trenucima i profesionalizam bolnica i ustanova za palijativno zbrinjavanje svrstavaju Veliku Britaniju na čelo liste među zemaljama koje najbolje pružaju te usluge, prenele su svetske agencije.

U studiji je rangirano 40 zemalja, među kojima su 30 članice Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD), na osnovu kriterijuma kao što su stav javnosti u pogledu pružanja pomoći najteže obolelima, nivo obrazovanja zdravstvenog osoblja koje se bavi osobama pri kraju života, prepisivanje lekova protiv bolova i odnos lekara prema pacijentima.Na drugom mestu, prema tim kriterijumima, nalazi se Australija, a slede Novi Zeland, Irska, Belgija i Nemačka.

Zemlje u kojima treba da se napravi najveći napredak su Indija – na 40. mestu, kao i Portugalija, Južna Koreja i Rusija, koje se nalaze među poslednjih deset zemalja na listi.
Izvor: Tanjug

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.