Business Woman: O uspešnoj karijeri u beauty industriji – i nadogradnji kose – razgovarali smo s Danijelom Jovetić osnivačicom Extension Pro

by | oktobar 10, 2022
Danijela Jovetić

Promene koje se svakodnevno dešavaju, naročito u industriji lepote, mogu nas skrenuti s koloseka i važno je da ih pratimo, ali ne uvek i sledimo, ističe Danijela Jovetić, osnivačica i direktorka brenda Extension Pro, u čijem je sastavu i najpoznatiji salon za nadogradnju kose Studio Extension.

U intervjuu koji sledi od nje smo saznali koji elemetni mogu učiniti uspešnom karijeru u beauty biznisu.

  • Koje su dodirne tačke vašeg sadašnjeg i bivšeg posla?

Celu svoju karijeru posvetila sam frizerskom poslu. Ova industrija ima toliko mnogo mogućnosti. Od svojih početaka do danas prošla sam sve poslove koje imate u jednom salonu. Tako je i danas. Mi u Studio Extensionu ne delimo posao na moj i tvoj. Sve što treba da se uradi radi onaj ko je u tom trenutku slobodan. Smatram da je svaki trenutak naš i treba da ga iskoristimo. Jednako uživam i u radu s klijentima, iako za to više nemam toliko vremena.

  • Koje je bilo pravilo kog ste se držali dok ste iz jednog posla prelazili u drugi?

Kada sam se odlučila da od radnika u salonu stvorim sopstveni biznis, moram priznati da nisam bila svesna koliko obaveza to nosi sa sobom. Morala sam mnogo da učim i pravim kompromise. Ipak najvažnije je, i tada i danas, da je zadovoljan klijent na prvom mestu i da radim sa talentovanim i vrednim ljudima. To je moje pravilo broj jedan kada je posao u pitanju. Kvalitet usluge, rada i materijala.

  • Kad se osećate najzadovoljniji kad je posao u pitanju?

Iako sam rano počela da radim, sa 15 godina, i dalje ne verujem šta sam dosad napravila. Gledate svakodnevno svoj brend na scenama, u performansima, na društvenim mrežama, naslovnim stranama… Pored svog napora, mogu samo da budem zadovoljna. Izazovno je raditi posao bez radnog vremena, ali meni to donosi veliko zadovoljstvo i ono najvrednije zbog čega sam najviše zahvalna životu jeste to što na kraju svakoga radnog dana dođem kući svojoj porodici.

  • Šta biste još u vezi sa svojim poslom voleli da savladate?

Usavršavanje je moje drugo ime (smeh). Od ideje do realizacije! Ali šalu na stranu, svakodnevno nailazim na stvari za koje kažem sebi „još samo ovo”. Оsoba sam koja voli da zna sve o svemu – upravo to je moj najveći projekat. Sa odabranim timom koji čine i vrhunski tehnolozi trenutno stvaramo patente za proizvodnju kose za nadogradnju u Srbiji. To je novo i za mene je prilika da svakoga dana savladam nešto novo i da kao frizer unapredim nadogradnju u svakom koraku procesa. Trenutno se trudimo da smanjimo posao uvoza i pojačamo obradu sirovina. U fazi smo istraživanja.

  • Kojih pravila treba da se držimo kada je napredovanje u karijeri u pitanju?

Neka vaš rad govori o vama. Pored nekih stvari koje svakodnevno čujemo mislim da je važno da gradite svoj put brzinom i načinom koji vama najbolje odgovara, ali da se potrudite da u svemu date sto posto sebe. Ako rezultat i nije onakav kakav ste očekivali, znaćete bar da ste dali sve od sebe i da svaki sledeći put mora biti bolje.

  • Kad je karijera u pitanju, koje su najveće opasnosti koje nas vrebaju?

Brzina kojom se kreće ceo svet oko nas najveća je opasnost – i za naše karijere, i za nas same. Važno je da imamo jasne ciljeve, da se okružimo pravim ljudima i da idemo svojim putem. Da ostanemo čvrsto na zemlji i živimo u realnosti. Promene koje se svakodnevno dešavaju, naročito u industriji lepote, mogu nas skrenuti s koloseka i važno je da ih pratimo, ali ne uvek i sledimo. Popeti se na vrh je možda lako, ali je jako teško opstati na njemu. Postavljati standarde, donositi novitete.

U današnje vreme, u moru svega, lako se gubi identitet. Sve se svede na copy/paste, pa se zapitamo šta je onda vredno? Treba dati pečat svom poslu, biti jedinstven, prepoznatljiv i voditi se geslom „uvek može bolje”.

  • Koje veštine mogu pomoći svakoj osobi u karijeri, bez obzira na profil posla?

Organizacija posla, komunikacija s ljudima neke su od ključnih veština uspešnosti. Zbog vremena u kojem živimo, mislim da je veoma važno i da što bolje savladamo rukovanje računarima. Danas na internetu možete pronaći aplikaciju skoro za sve. Volim da istražujem, koristim programe za dizajn, istražujem tržište, proučavam čak poresku politiku (smeh). To me je dovelo do toga da danas bez problema mogu sama da napravim brošuru, prezentaciju za potencijale saradnike, post na Instagramu ili bilo šta što je potrebno.

  • Kada bi nekom trebalo da date samo jedan savet o uspešnoj karijeri – šta bi to bilo?

Volite to što radite, nemojte da vam novac bude motiv. Ulažite u sebe uvek i u svakom trenutku. Neka vaš rad govori najbolje o vama. Ne prođe dan a da svom poslu ne dam dušu i strast, i samo je to cena uspeha.

Pročitajte i… Business Woman: Od jutra do večeri sa ass. dr spec. Kristinom Davidović

Privatna arhiva