Aktrakcije koje možete posetiti virtuelno

by | 24 marta, 2020
Aktrakcije koje možete posetiti virtuelno

Aktrakcije koje možete posetiti virtuelno učiniće vreme izolacije zabavnijim.

Ovih dana glavna tema širom sveta je korona virus. U pitanju je novi oblik virusa koji se neverovatnom brzinom iz Kine proširio na sve zemlje. Tako da je do sada registrovano preko 330.000 pacijenata. Dok je oko 14.500 umrlo od posledica ove opake bolesti.

Nažalost, korona virus je zabeležen i u našoj zemlji. Preduzete su stroge mere policijskog časa i izolacije. S obzirom da nam je, trenutno, jedini izvor u svet internet predstavljamo vam aktrakcije koje možete posetiti virtuelno.

Aktrakcije koje možete posetiti virtuelno

Uživajte u lepoti Versaja

I dok se sportske manifestacije otkazuju, najbolji hoteli za romantično putovanje, kao i centri kulture zatvaraju, čak 60 muzeja je otvorilo svoja virtuelna vrata ljubiteljima umetnosti.

Među njima se izdvaja Versajska palata. Zahvaljujući platformi „Google Arts and Culture“, omogućeno vam je da iz udobnosti svoje fotelje posetite čuveni dom francuskih kraljeva. Aplikacija pod naziv „Versailles: The Palace is Yours“ daje neverovatni osećaj realnosti. Tako da će vam se činiti kao da ste se, zaista, našli u kraljevskim apartmanima, dvorani ogledala ili, pak, svečanoj operskoj sali.

Takođe, možete pogledati i 18 novih virtuelnih izložbi sa više stotina umetničkih dela, kao što je „Luj XIV, izgradnja političke slike“. Ova izložba obuhvata više od 200 portreta i 750 gravura koji su pravi pokazatelji vlasti apsolutnog monarha. Žene će, sigurno, oduševiti „Moda u Versaju“ na kojoj mogu da vide kakvi su modni trendovi vladali u doba Marie Antoinette.

Otkrijte tajne drevnog grad Petra

U samom srcu Jordana nalazi nekadašnja prestonica Nabatejskog carstva, Petra. Iako krije čak 75 odsto svojih građevina već po otkriću u 19. veku probudio je interesovanje kako naučnika tako i turista. UNESCO ga je 1985. godine proglasio kulturnom baštinom, a država 1993. godine nacionalnim parkom. Zbog čega spada u obavezne aktrakcije koje možete posetiti virtuelno.

Aktrakcije koje možete posetiti virtuelno

Ono što posebno intrigira brojne posetioce jeste klisura Sik koja je dužine 1,5m. Dok je uzana staza dovoljna samo da se mimoiđu dve kamile. Svako ko je želeo da uđe u grad morao je prvo da prođe kroz njene useke, pri čemu nije mogao da vidi nikog ko dolazi iza krivine.

Zato preporučujemo da i vi svoje virtuelno putovanje započnete upravo od samog ulaza, tj. klisure. Na izlazu sačekaće vas Hazne. Ova veličanstvena građevina za mnoge je najlepša u Petri, te je beduini nazivaju Faraonovom riznicom. Odatle, pružiće se ispred vas pogled na ostatke brojnih znamenitosti koje su izgrađene u naročitoj vrsti stena, po kojoj je Petra prepoznatljiva.

Prošetajte Kineskim zidom

Zamislite da već sada možete da prošetate najvećom građevinom na svetu. Kineski zid se prostire na 8.851 km zahvatajući površinu od stepa Srednje Azije do Žutog mora. Gradnja ove impozantne aktrakcije započela je još pre Nove ere i trajala čak 17. vekova.

Za Kineski zid vezena je i legenda. Prema predanju žena po imenu Meng Đijang-nu bila je zabrinuta što se njen suprug posle 3 godine provedene na izgradnji zida nije vratio. Rešila je da ga poseti i odnese mu novu odeću. Međutim, na prolazu Šang-hai saznala je da je joj suprug umro, a da su njegovi posmrtni ostaci sazidani u zid. Suze Meng Đijang-nu padale su na zid, izazvavši rušenje u dužini od 400 km. Tada je među ruševinama ugledala ostatke svog supruga.

Osetite večnu ljubav u Taj Mahalu

Sigurni smo da ne postoji osoba koja nije čula za priču o velikoj ljubavi mogulskog vladara Džahan-šah i njegove žene Mumtaz Mahal.

Aktrakcije koje možete posetiti virtuelno

Želeći da ispuni poslednju želju svoje supruge koje je umrla rađajući njihovo 14. dete mogulski vladar je 1632. godine započeo gradnju mauzoleja. U njemu se ogleda jedinstveni spoj persijske, indijske i islamske arhitekture.

Prelepa građevina je od čistog belog mermera i optočena poludragim kamenjem. Tako da pred njom svakome zastaje dah. Raskošnu spoljašnjost prati isto takva unutrašnjost u čijem središnjem delu se nalazi osmougaona prostorija sa mermernim grobnicama vladara i njegove žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.