Pripreme za uloge – kroz šta sve glumice moraju da prođu

U današnje vreme više nije dovoljno biti samo lep i talentovan kako biste glumili u filmu. Uz sve to, morate znati dosta fizičkih veština kako biste ispunili sve pripreme za uloge.

by | 23 januara, 2023
pripreme za uloge

Da bi uspele da osvoje holivudske reditelje, glumicama nije dovoljno samo da se smeše i talentovano izgovaraju tekst. Akcioni filmovi i filmovi o superherojima obaraju rekorde po gledanosti. Rezultat toga je da se glumicama sve više nude uloge jakih žena koje osim što barataju raznim oružjem, učestvuju i u spasavanju sveta ukoliko je to potrebno. U današnje vreme više nije dovoljno biti samo lep i talentovan kako biste glumili u filmu. Uz sve to, morate znati dosta fizičkih veština kako biste ispunili sve pripreme za uloge. Žene preuzimaju uloge vojnika, špijuna, ubica, balerina… Ove uloge zahtevaju od njih da svakoga dana rade naporno. Da bi došle do toga da glume u filmu ili seriji, mnoge glumice morale su promeniti svoje živote – od dijeta do raznih obuka i treninga dokle god je to moguće.

Scarlett Johansson – pripreme za uloge u filmovima Iron Man 2 i The Avengers

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Scarlett Johansson (@scarlett.actress)

Glumica Scarlett Johansson (Skarlet Džohanson) igrala je lik Natalije Romanove u filmu Iron Man 2. Ovu ulogu glumica je dobila 2010. godine i bila je u dobroj fizičkoj formi. Dok je snimala film, glumica se u velikoj meri poistovetila sa svojom superheroinom. Nakon ovog filma, snimili su se brojni nastavci filma The Avengers. Nikad se ne zna koliko puta će glumica morati da obuče svoje crno odelo od rastegljive kože jer ova epska priča je daleko od kraja. Scarlett Johansson već je odavno na stalnoj obuci, na šta se do sada verovatno i navikla. Nakon toga, glumica je dobila ulogu u filmu Ghost in the Shell, gde je morala da nauči još neke veštine, kao što je sposobnost rukovanja oružjem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Avengers (@avengers)

Za pripremu za ovaj film, glumica je rekla da je bilo mnogo proba i taktičkih treninga sa kojima se ranije nije susretala. Za probe je rekla da svi moraju da napuste prostorije, kako bi se moglo koristiti ozbiljno oružje. Po njenom mišljenju, ovakva priprema bila je dosta zabavnija od stroge rutine koje se morala pridržavati kada su u pitanju filmovi The Avengers.

Glumica je ovu pripremu opisala na sledeći način: Treniraj kao muškarac, a jedi kao zec!

Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence (Dženifer Lorens) igrala je harizmaričnu Katniss Everdeen u filmu The Hunger Games. Osim glumačkog talenta, za pripremu za ovaj film, glumica je morala da provodi većinu svoj vremena u teretani. Šest dana nedeljno, Jennifer je boravila satima u teretani, što ne bi mogao svako da izdrži. Osim toga, imala je kardio treninge i sprint. Osim toga, glumica je naučila veštine pravog ratnika, između ostalog, naučila je da profesionalno rukuje lukom i strelom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Hunger Games (@thehungergames)

Prema tome šta je sve morala da zna njena junakinja, glumica je morala proći kroz sve testove. Naime, Jennifer je morala da prođe kroz trening koji je Katniss Everdeen imala pre početka smrtonosnog takmičenja koje se završava sa samo jednim preživelim. Njeni treninzi sastojali su se iz penjanja po stenama, penjanja po drveću, tuča, trčanja i padobranstva.

Uma Thurman

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uma Thurman (@umathurman)

Kako bi se snašla u čuvenoj ulozi u filmu Kill Bill reditelja Quentina Tarantina, Uma Thurman (Uma Turman) morala je da nauči mnoštvo borbenih veština kako bi uništila vođu bande, ali i pobedila sve koji joj se nađu na putu. Osim toga, naučila je i novi strani jezik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kill Bill (@killbill.movie)

Jednom prilikom na pitanje šta se sve očekuje od nje da zna, glumica je odgovorila: tri stila kung fua, dva stila borbe mačevima, bacanje noževa, borbe noževima, brobre prsa u prsa.. Sigurno je da je trebalo mnogo vremena da se sve nauči, a pritom da bude kvalitetno. Glumica je pričala o tome da je išla na razne treninge borilačkih sposobnosti i da nije smela da popusti ili otkaže časove. Trenirala je pet puta nedeljno od 9 ujutru do 17 časova, svake nedelje, tri meseca. Glumica je istakla da nijedan trening nije počeo kasnije, niti se završio ranije.

Angelina Jolie

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Angelina Jolie (@angelinajolie)

Osim što je uglavnom prihvatala uloge koje od nje zahtevaju maksimalnu pripremu, ona ih je dodatno zakomplikovala. Za film Lara Croft: Tomb Raider gde je igrala glavnu ulogu, Jolie je reditelju prvo pokazala spisak tehnika borbe koje je želela da savlada pre početka snimanja. Ovaj spisak sadržao je mnogo toga, na primer – jahanje i borbu štapovima.

Čini se da glumica Angelina Jolie (Anđelina Žoli) uživa u pripremama. Nakon nekoliko godina pripremala se za film Salt kada je instrukter kaskaderstva u filmu rekao da je bila obučena u kombinaciji Muai Thai i Krav Mag, odnosno izraelski sistem borbe prsa u prsa.  U početku su vežbali tri ili četiri puta nedeljno po dva sata, dok je u toku snimanja taj broj porastao, do toga da su vežbali i tokom pauze i vikendom.

Natalie Portman

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman)

Glumica je jednom prilikom za pripreme za film Black Swan rekla da je bilo dana kada je mislila da će umreti. Priprema za ulogu mentalno nestabilne balerine, provela je celu godinu učeći i usavršavajući baletske veštine. Svaki dan je radila i po pet sati.

Profesionalne balerine rade i mnogo više od toga, ali glumica je želela biti jednaka njima, te je postepeno povećavala trajanje časova. Tih pet sati dnevno, u jednom trenutku pretvorili su se u 16. Osim vežbanja, bila je u obavezi da drži dijetu, te je u toku priprema za film izgubila 9 kilograma. Jedina dobra okolnost je ta što nije bila sama u ovom izazovu, odnosno, u svemu ju je pratila koleginica Mila Kunis.

Margot Robbie

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Margot Robbie (@margotrobbieofficial)

U filmu I, Tonya Margot Robbie (Margot Robi) nije izvela trostruki aksel koji čak ni svi profesionalni klizači ne mogu da izvedu, ta scena snimljena je uz pomoć kaskadera i CGI tehnologije. Međutim, nisu sve scene klizanja snimane na ovaj način. Naprotiv, glumica je uložila ogromne napore kako bi se klizala i dokazala na ledu.

Tri meseca pre snimanja su počeli treninzi, a trenirala je tri puta nedeljno. Rezultat su bile naučene kombinacije koje su izvodili i profesionalni igrači. U mnogim kadrovima kada glumica kliza i izvodi okrete u skokove može se videti napor koji je uložila. Pre svih treninga, glumica nije bila svesna šta znači znati klizati. Svako jutro budila se oko pola šest i bila spremna na plač. Međutim, dobra stvar je da se sve isplatilo onog trenutka kada je zahvaljujući ovoj ulozi bila nominovana za Oskara.

Jovana Jevtićnicoletaionescu/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.