Život bivših princeza: Gde su i šta danas rade plemkinje koje su se odrekle trona?

by | 26 oktobra, 2022
Megan Markl

Kakav je danas život princeza koje su, u jednom trenutku, rešile da se odreknu kraljevskih privilegija?

Kako živi plemstvo nakon što napusti kraljevsku porodicu? Odgovor na to pružaju priče ovih žena, koje su svesno odbile da ostanu na dvoru i ostavile iza sebe sve pripadajuće privilegije – većina ih danas veruje da je vredelo.

 

Kako žive bivše princeze?

 

Princeza Nori

Bivša princeza je najmlađe dete počasnog cara Akihita i carice Mičiko i sestra 126. cara Japana Naruhita. Ona je svoju kraljevsku porodicu napustila zbog ljubavi – 2005. godine udala se za dizajnera Jošikija Kurodu i izgubila svoj status. Kasnije su i princeza Aiako i princeza Mako krenule njenim stopama i takođe se venčale sa „običnim“ ljudima. Nori trenutno služi kao Visoka sveštenica u Velikom svetištu Ise, najvažnijem šintoističkom svetilištu u Japanu.

 

Princeza Niko na venčanju

 

Princeza Marta Luiz

Princeza Marta Luiz je najstarije dete norveškog kralja Heralda V i kraljice Sonje. Poznata je kao popularizator norveških bajki, a njena priča za decu „Zašto kraljevi i kraljice ne nose krune” doživela je ogroman uspeh.  Marta Luiz se 2002. odrekla titule „Njeno kraljevsko visočanstvo” i udala se za nekoga ko nema plavu krv: pokojnog pisca Arija Bena. Par je imao troje dece.

Život Marte Luiz nije dosadan. Bivša princeza je 2019. godine na društvenim mrežama objavila da će se zbog poslovnih aktivnosti odreći i poslednje titule, titule princeze, jer je optužena da ju je koristila za svoju turneju „Princeza i šaman“. Palata je takođe izdala saopštenje za javnost u kojem potvrđuje njenu odluku.

Princeza Marta Luiz

Princeza Marta Luiz

 

Princeza Amira

Princeza Amira je ranije bila član kuće Saud, vladajuće kraljevske porodice Saudijske Arabije, zahvaljujući braku sa princom Alvalidom bin Talalom 2008. godine. Čak i nakon razvoda 2013. godine, Amira je ostala u centru pažnje kao filantrop, društveni aktivista, osnivač i izvršni direktor jedne kompanije. Danas, ova nekadašnja princeza, govori o pravu žena na vožnju, pristupu jednakom nasleđu i starateljstvu nad decom nakon razvoda.

Princeza Amira

 

Princeza Ubolratana

Ubolratana je prvo dete pokojnog kralja Tajlanda Bumibola Aduljadeja i kraljice Sirikit. Princeza se odrekla svoje kraljevske titule nakon što se 1972. udala za Amerikanca Pitera Džensena, kojeg je upoznala na studijama. Tri godine nakon njihovog razvoda 1998. godine, princeza Ubolratana se vratila na Tajland i ponovo se integrisala u lokalno visoko društvo. Ubolratana je čak pokušala da se kandiduje za premijera 2019. godine, ali ju je njen mlađi brat, sada već kralj, brzo sprečio. Prema rečima tajlandskog monarha, „neprimereno“ je da se članovi kraljevske porodice bave politikom.

Princeza Ubolratana

 

Vojvotkinja Megan

Nakon što su Saseksi odlučili da se odvoje od kraljevske porodice, morali su da traže načine da postanu finansijski nezavisni. Danas, Megan i Hari imaju svoju kompaniju, bave se ne samo dobrotvornim radom, već i proizvodnjom medijskog i audio sadržaja za Netfliks i Spotifaj. Pored toga, Vojvotkinja od Saseksa aktivno promoviše dečiju knjigu posvećenu njenom mužu i sinu Arčiju, koju je objavila gotovo istog trenutka kada se rodila njena ćerka, Lilibet.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Meghan 👑 (@megan_markle_princess_)

Pool, Per Ole Hagen, Dan kitwood, Kristan Dowling

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.