100 dana do Rija: Održan olimpijski karneval u Beogradu

by | 28 aprila, 2016

Na 100 dana do početka XXXI Igara Olimpijade koje će se od 5. do 21. avgusta održati u Rio de Žaneiru, Olimpijski komitet Srbije je uz podršku Vojvođanske banke, zvanične banke Olimpijskog tima Srbije, organizovao karneval i u centar Beograda preneo atmosferu Rija.

olimpkarneval-005

Od Olimpijskog sata na Terazijama, kroz Knez Mihajlovu, sve do Kalemegdana, čuli su se ritmovi Brazila, a plesačice sambe i demonstracija kapoere napravili su pravu karnevalsku atmosferu. Olimpijci Srbije, koji će našu zemlju predstavljati na Igrama u Riju, tekvondoke Milica Mandić i Tijana Bogdanović, strelci Damir Mikec, Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Andrea Arsović, Stevan Pletikosić, Milutin Stefanović, Dimitrije Grgić, Milenko Sebić, rvači Davor Štefanek, Kristian Fris i Viktor Nemeš, biciklita Ivan Stević, džudista Aleksandar Kukolj i veslači Miloš Vasić i Nenad Beđik bili su deo karnevalske povorke.

olimpkarneval-011

U Knez Mihajlovoj ulici, na “olimpijskim stanicama” simbolično nazvanim Peking – London – Rio, prolaznici su imali priliku da se takmiče u sprintu i uporede svoju brzinu sa Juseinom Boltom, da se oprobaju u streljaštvu i na kajakaškom ergometru i odmere snage sa našim olimpijcima, ali i da se fotografišu i druže sa njima.

Fotograf Nenad Negovanovic

Karnevalaska povorka zaustavila se na Savskom šetalištu na Kalemegdanu gde je svečano otovorena izložba fotografija „London 2012. – Retrospektiva“, a trenutke za pamćenje zabeležio je fotograf Sportskog žurnala Nenad Negovanović: „Kao što su za svakog sportistu Olimpijske igre takmičenje nad takmičenjima, tako su i za nas sportske fotografe Igre nešto sasvim posebno i drugačije. U susret Riju imam dobar osećaj i iskreno verujem da će neka izložba posle ovih Igara pružiti još više trenutaka slavlja i radosti.

Djordje Visacki_J5H8775

Naša ideja na 100 dana do početka Olimpijskih igara bila je da građanima približimo atmosferu Rija i Olimpijskih igara i da im pružimo prilku da sretnu naše šampione u malo drugačijem ambijentu, ali isto tako i da našim sportistima omogućimo da osete podršku ljudi, koji će sigurno svim srcem navijati za njih i bodriti ih na putu ka novim olimpijskim medaljama. Dugujemo veliko hvala sjajnom sportskom fotografu Nenadu Negovanoviću, dugogodišnjem saradniku Olimpijskog komiteta Srbije koji je zabeležio ove trenutke pamćenje. Siguran sam da će posetioci, ali i naši sportisti uživati u izložbi.“ rekao je Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije

Kako se avgust približava uzbuđenje kod svih nas raste. Danas je za sve nas idealna prilika da se podsetimo atmosfere iz Londona i snažnih emocija kako sportista tako i nas, vernih navijača, koje doživljavamo tokom Olimpijskih igara. Kao zvanična banka Olimpijskog tima Srbije punih 16. godina, svi mi u Vojvođanskoj banci sa ponosom danas smo zajedno sa našim partnerom Olimpijskim komitetom Srbije, domaćini kako bi ljudima približili Olimpijski duh i igre. Ja sam lično najviše uživao u streljaštvu danas, ali javno obećavam da ću se bolje pripremiti za sledeću Olimpijadu kada su u pitanju trčanje i veslanje,“ izjavio je Marinos Vathis, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Milica Mandic otvara izlozbu_J5H8808

Olimpijska šampionka iz Londona Milica Mandić imala je čast da izložbu proglasi otvorenom, a tom prilikom izjavila je: „Raduje me što će posetioci Kalemegdana moći da vide ovo fotografije i da nadam se makar donekle osete koliko volimo i kako se borimo za svoju zemlju. Danas na 100 dana do Rija verujem da govorim u ime svih kolega iz tima kada kažem da je uzbuđene na visokom novu i da jedva čekamo da Igre počnu. Ova izložba fotografija je divan podsetnik, ali na neki način pojačava nestrpljenje.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je na Igrama u Londonu osvojio bronzanu medalju. Fotografije Olimpijskog tima Srbije sa Igara u Londona, autora Nenada Negovanovća biće izložene na Kalemegdanu do 6. maja i biće prilika za sve posetioce da se podsete predhodnih Olimpijskih igara, trenutaka radosti, tuge, druženja, podrške, ponosa i slavlja.

olimpkarneval_M.Mandic i T.Bogdanovic sa trenerom Draganom Jovicem-027 olimpkarneval_V.Udovicic-026 olimpkarneval-001 olimpkarneval-010 olimpkarneval-014 olimpkarneval-022 olimpkarneval-042 olimpkarneval-043 Zorana Arunovic_J5H8838

Tagovi: