5 grešaka u dizajnu enterijera koji ubijaju atmosferu vašeg doma

by | 18 maja, 2023
5 grešaka u dizajnu enterijera

Svi želimo da naš dom bude mesto opuštanja i prijatne atmosfere. Međutim, postoji 5 grešaka u dizajnu enterijera koje mogu da guše vaš dom. Evo o čemu se radi.

5 grešaka u dizajnu enterijera koje vas koštaju mira

Jedan od najvećih pokazatelja da nešto remeti mir u vašem domu jeste konstantna potreba da nešto počistite i spremite, iako je stan već spreman i uredan. Verovatno vas iritiraju stvari u domu koje i ne primećujete. Evo o čemu se radi.

Utičnice na pogrešnim mestima

Prva stvar koja će pokvariti atmosferu vašeg doma jesu pogrešno postavljene utičnice. Ako ste u fazi planiranja svog doma, obratite pažnju na njih. Razmislite o broju utičnica koje su vam potrebne u prostorijama i potrudite se da ih stavite na što manje vidljiva mesta, ali da budu dostupne za upotrebu. Ukoliko utičnice stavite daleko ili ih stavite malo, uplešćete se bezbroj kablova koji će poružneti vaš dom.

5 grešaka u dizajnu enterijera: Osvetljenje

Jedna od stvari koje najviše iritiraju jesu svetla u stanu koja nisu dobro rasporođena. Izvor svetlosti je najbolje postaviti u centar sobe. Osim položaja koji tu igra važnu ulogu, takođe je važno i da osvetljenja bude dovoljno. Ako se prostorija nalazi na senovitoj strani, veštačko osvetljenje će možda biti potrebno i u toku dana.

Plafoni u više nivoa i prozorske daske

Plafoni u više nivoa u velikoj meri utiču na ukupnu percepciju, naravno ne pozitivno. Osim toga, ako imate i prozorske daske koje vire van opsega prozora to takođe narušava udobnost u vašem domu. Prozorske daske su dobro rešenje ako je prozorska daska jednaka dubini do koje je prozor „uklopljen“ u zid.

5 grešaka u dizajnu enterijera: Zastarele zidne dekoracije i praznine

Zidovi su prostor koji zauzima najveću površinu. Iz tog razloga njihov izgled veoma utiče na percepciju celokupnog prostora. Uklonite papirne postere i zidne murale nalik cigli. To je davno izašlo iz trenda. Najjednostavniji nalin da obnovite vaš prostor jeste da ga okrečite u neutralnu boju u jednom tonu.

Takođe, praznine između ormara i plafona veoma upadaju u oči. Naročito, ako ste natrpali stvari gore na ormar. Prilikom dizajniranja, pokušajte da popunite ovaj prostor na pravi način – nameštajem do plafona.

Vizuelni šum

Sakrijte stvari, igračke, opremu kojoj tu nije mesto. Čak i ako imate malo prostora, sistemi za skladištenje vam mogu pomoći u tome da uklonite nered. Na vidnom mestu treba da ostanu samo nameštaj, aparati i dekorativni predmeti.

Dakle, ukoliko primećujete ove greške u svom domu, za neke od njih ne treba puno truda. Međutim, ako su problemi komplikovanije prirode poput utičnica i osvetljenja, onda je možda vreme za renoviranje.

PavelIvanov/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.