Umetničko delo za dom: Kako ga odabrati?

U uređenju doma, jedan od najtežih zadataka je izabrati umetničko delo za dom koje vredi i koje nećemo menjati prilikom svakog renoviranja.

by | 20 februara, 2023
umetničko delo za dom

Kada je u pitanju uređenje doma, jedan od najtežih izazova može biti odabir umetničkog dela koje će krasiti vaš prostor. Umetničko delo za dom treba da odiše trajnosti i nije ga predviđeno menjati sezonski ili prilikom svakog renoviranja kao ostali nameštaj. Ovo je obično veoma skup predmet i za odabir pravog komada potrebno je veliko znanje.

Pre svega umetničko delo za dom treba da izaberete bez pritiska. Bitno je pre svega da se vama sviđa jer ga birate za sebe. Drugo, bitno je da znate zbog čega je potrebno posvetiti se odabiru: uokvireni vizuelni elementi mogu biti najvredniji komadi nameštaja u vašem domu. U nastavku pročitajte o tome kakvo umetničko delo za dom treba bitati?

Umetničko delo za dom

umetničko delo za dom

in4mal/GettyImagesPlus

Izgradite odnos sa umetnikom

Ako sami kupujete umetnička dela već znate da postoji pravo uzbuđenje kada je u pitanju uspostavljanje veze sa umetnikom. Ukoliko je umetnik neko sa kim ste nekada razgovarali ili neko koga pratite na Instagramu, to može doprineti da vaša veza bude jača. Umetnička dela nisu kao drugi predmeti u kući, kupovinom umetničkog dela kupujete i delić nečije duše, ulazite u njegovu intimu. U slučaju biranja umetničkog dela za dom znajte da postajete čuvar nečega sasvim posebnog i lepo je imati bilo kakav ostvaren odnos sa umetnikom.

Ne libite se da postavite pitanja

Ljudi u galerijama dužni su da vam odgovore na svako pitanje. Umetnici žele da se o njihovom radu priča. Dakle, ne postoji razlog da izbegavate postavljanje pitanja. Bitno je da znate što više informacija o samom delu, ali i o umetniku kako biste mogli da budete sigurni da baš to želite u svom domu.

Između ostalog, bitno je da saznate kakav je umetnikov pogled na svet. Kako biste zaista doživeli to umetničko delo morate da znate šta umetnik želi da kaže svojim delom, on kroz dela prenosi svoju tačku gledišta. Ukoliko razumete njegov pogled na svet koji je istaknut kroz sliku, umetničko delo je kao stvoreno za vaš dom!

umetničko delo za dom

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus

Umetničko delo za dom: Fokusirajte se na jednu emociju – uzbuđenje

Kada uđete u prostor koji vrvi od umetnosti i umetničkih dela, potrebno je da se fokusirate na one stvari koje vas istinski uzbuđuju. Preskočite sve što u vama izaziva negativne emocije, sve što vas zbunjuje ili frustrira. Ukoliko to uradite, delo nikada neće prestati da donosi isti osećaj uzbuđenja.

Ne vodite se time ko je najpopularniji umetnik, već time koje delo je zaista za vas

Čuli ste da se priča o nekom popularnom umetniku u vašem gradu, međutim, vas ne privlače njegova dela u velikoj meri. Nemojte se opterećivati time što vaš ukus nije izjednačen sa svima drugima i vodite se svojim emocijama. Ako već birate umetničko delo za dom, birate ono koje vas ispunjava, koje ćete želeti da predstavite svojim prijateljima i porodici, čijem tvorcu ćete od prvog trenutka verovati.

Odabir umetničkog dela za dom nije laka odluka, ali budite sigurni da je sve što vam treba ustvari da uključite svoje emocije i da se vodite njima. Nekada ćete vi biti osoba koja razume umetnika i oseća emociju koju je on preneo na platno. Budite pažljivi, postavljajte pitanja i sigurni smo da ćete pronaći delo koje vam najviše prija.
Jovana Jevtićgamespirit/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.