Dugotrajno rezano cveće za bukete: Ove biljke najduže traju u vazama!

by | 15 marta, 2023
Dugotrajno rezano cveće

Dugotrajno rezano cveće može da vas spasi muka od opadanja latica nakon nekoliko dana, a raznobojni cvetovi duže će ukrašavati vaš dom. Evo koje cveće treba birati za bukete. 

Svima nam se to dešavalo: pažljivo pregledavate bukete u cvećarama da biste pronašli najsvežiju gomilu, ili sečete nekoliko cveća iz svoje bašte da biste ih izložili u vazi – ali nekoliko dana kasnije, cvetovi tužno klonu.

Postoje načini da rezano cveće izgleda duže sveže—menjajte vodu svakodnevno—ali takođe je nesrećna stvarnost da neke vrste cveća jednostavno neće ostati sveže duže od nekoliko dana. Ako ste umorni od razočarenja uvenutih aranžmana, potražite cveće koje traje.

Dugotrajno rezano cveće

Hrizanteme

Ovaj popularni cvet odličan je izbor za bukete, jer može trajati i do dve nedelje. Hrizanteme dolaze u različitim bojama i oblicima latica, uključujući dugmad (koje su popularne u jesenjim baštama), anemone, perje, pauci, kašike i pomponi.

Orhideje

Kao kućna biljka, cvetovi orhideje mogu trajati nedeljama ili čak mesecima. Neće živeti toliko dugo kao rezano cveće, ali većina sorti će trajati najmanje dve nedelje. Ako želite orhideje sa ozbiljnom izdržljivošću, potražite sorte cimbidijuma ili anturijuma. Ova dva nude najtrajnije cveće, ponekad prežive četiri nedelje ili više.

 

Dugotrajno rezano cveće- Karanfili

Svaki buket koji ste dosad kupili verovatno ima bar jedan karanfil. Karanfili mogu da izdrže i do tri nedelje u vazi, sve dok ih držite dalje od direktne sunčeve svetlosti i toplote i redovno menjate vodu. Oni su takođe jedno od najsvestranijih cvetova.

Cinije

Ako želite da uzgajate cveće u svojoj bašti za rezanje, dajte prednost cinijama, koje mogu imati ljubičaste, crvene, narandžaste, bele, ružičaste ili žute cvetove. Omiljeni su među oprašivačima, uključujući leptire, a kada odlučite da odsečete nekoliko stabljika, izdržaće do 12 dana u vazi.

Alstromerija

Takođe poznata kao peruanski ljiljan, alstromerija je još jedan popularan izbor za bukete. Na stabljici raste nekoliko cvetova, pomažući u stvaranju punog cvetnog aranžmana. Svaki pojedinačni cvet obično traje oko nedelju dana, ali pošto svaka stabljika ima više cvetova, alstromerija može trajati do dve nedelje u vazi dok se svi pupoljci otvaraju.

Ljiljani

Slično alstromerijama, ljiljan (posebno orijentalni ljiljani) može imati više cvetova koji se otvaraju u različito vreme.

Ako kupujete aranžman sa ljiljanima, potražite cveće koje se još nije sasvim otvorilo. Kada ih rasporedite u vazu, polako će se otvoriti u roku od nekoliko dana, što će trajati do dve nedelje.

Dugotrajno rezano cveće- Aluminija

Možda nećete videti alijuminije tako često kao neko drugo rezano cveće, ali su odličan izbor za buket. Imaju dugačke, čvrste stabljike koje se neće prevrnuti u vazi, a pošto narastu tako visoko (neke sorte se protežu i do 120 cm), lako ih je seći na bilo koju visinu koju želite.

Većina će trajati do dve nedelje u vazi sve dok redovno menjate vodu. Poznate i kao ukrasni luk, rezane stabljike ovog cveća mogu da mirišu kao mladi luk, tako da ako ih ostavite u istoj vodi predugo, možda ćete početi da primećujete miris.

Lepota i zdravljeMaryviolet/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.