Mikrobilje: Kako uzgajati mikrobilje brokolija?

by | 6 aprila, 2023
Mikrobilje: Kako uzgajati mikrobilje brokolija

Mikrobilje se poslednjih godina probilo na vrh liste najzdravijih namirnica i to potpuno opravdano. Naročito kada je reč o brokoliju. Mikrobilje brokolija jedan je od najboljih saveznika za regulisanje rormonskog statusa i prevazilaženje dominacije estrogena.

2. Smanjuje rizik od raka dojke

Budući da dominacija estrogena može biti jedan od okidača za pojavu karcinoma dojke, ženama koje su u rizičnoj grupi se savetuju konzumiranje mikrobilja brokolija. Od toga mogu imati koristi i žene koje već boluju od karcinoma dojke, jer sulforafan ima antitumosko dejstvo.

3. Detoksikuje jetru

Sulforafan je takođe bogat glukozinolatom, jedinjenjem bogatim sumporom koje podržava detoksikaciju jetre i smanjuje simptome menopauze. Budući da je, po tradicionalnoj kineskoj medicini, proleće period kada je aktivan meridijan jetre, pripremite se za generalku. Počnite da uzgajate mikrobilje brokolija već danas- biće spremno za konzumiranje za desetak dana.

Mikrobilje: Kako se uzgaja?

Semenke brokolija najpre treba pokvasiti vodom i ostavit9i da odstoje na hladnom mestu 24 sata. Ako je potrebno, možete ih pokvasiti još jedno u međuvremenu. Uzmijte plitku saksiju s rupivama na dnu i naspite zemlju (dovoljno je oko 7 cm). Poravnajte zemlju i pažljivo rasporedite natopljene semenke. Ne treba da budu ni pregusto ni preretko raspoređene. Zatim lagano pritisnite semenke i poprskajte vodom. Ostavite saksiju negde blizu izvora svetlosti. I čekajte. Mikrobilje je spremno za upotrebu kad se pojave prvi pravi listići. otprilike između 10. i 14. dana od momenta sadnje. Seče se tik iznad zemlje. Ne treba ga termički obrađivati. Možete se dodavati u smutije, salate, sendviče, pice, čorbe…
Elena Shvetcova/gettyimages.co.uk