„Internet za sve“: Otvoreno deset HISPA centara

by | 3 juna, 2015

Telenor Srbija i Telenor fondacija, zajedno sa 48 partnera iz javnog i civilnog sektora, u prošloj godini su inicirali i podržali 28 projekata društvene odgovornosti prema zajednici, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Uve Fredhajm.

s leva - Misa Stoiljkovic, Uve Fredhajm, Irina Maksimovic, dr Nebojsa Tasic, Robert Coban

Na konferenciji za novinare on je naveo da su Telenor i njegova fondacija 2014. mnogo uradili na tome da interet bude dostupniji svima u Srbiji, na povećanju informatičke pismenosti i na razvoju digitalnih platformi u obrazovanju, zdravstvu i ekologiji.

Kako je precizirao Fredhajm, u okviru projekta „Internet za sve“ 2014. godine je pristup internetu dobilo za još 20.000 učenika u 13 škola, za koje je Telenor obezbedio kompjutere i internet-vezu.

s leva - Misa Stoiljkovic, dr Nebojsa Tasic, Uve Fredhajm, Irina Maksimovic, Robert Čoban

Više od 210.00 građana Niša i Preševa je dobilo pristup internetu kroz projekat internet parkova, tako da sada, uključujući ta dva grada, Telenorove internet parkove ima ukupno osam gradova u Srbiji.

Pristup internetu zahvaljujući Telenoru i Telenor fondaciji u prošloj godinu su dobila i deca na lečenju u dve bolnice u Beogradu, kao i dva internet kafea u Užicu i Lešnici koji imaju 400 mladih korisnika.

IMG_6453

Telenor od prošle godine sarađuje s internet portalom „Superškola“ čime je omogućeno da nastavu mogu da prate deca koja se leče u Ortopedsko-hirurškoj bolnici „Banjica“ i u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“. Predstavnica tog portala, Irina Maksimović je istakla da će zajednički projekat s Telenorom „Budi dostupan“ biti proširen i na druge bolnice.

Generalni direktor Telenora u Srbiji je istakao da je skoro 10.000 mladih uključeno u kampanju „Zaustavimo digitalno nasilje“ u kojoj su redovno informisani o bezbednom korišćenju interneta. Po podacima Telenora, čak 70 odsto dece i mladih u Srbiji je prošle godine bilo izloženo nekom obliku digitalnog nasilja.

IMG_6396

Digitalno nasilje je neprihvatljivo. To je veliko zlo i kao društvo moramo da se borimo protiv toga. Telenor se trudi da podiže svest o tome, i čvrsto je rešen da internet učini bezbednim za sve„, rekao je Fredhajm.

Telenor je prošle godine pomogao i otvaranje širom Srbije deset centara HISPA, za dijagnostiku i lečenje obolelih od hipertenzije, za prevenciju infarkta i šloga, a za ovu godinu je najavljen razvoj aplikacije koja će omogućiti bolju komunikaciji pacijenata i lekara.

Telenor je prošle godine reciklirao 16,68 tona elektronskog i električnog otpada, istakao je generalni direktor. Telenor Srbije i Telenor fondacija su na račun Vlade Srbije uplatile 20 miliona dinara za pomoć stanovništvu poplavljenih područja, rekao je Fredhajm i dodao da je Telenor tokom poplava učinio sve da obezbedi da rade sve bazne stanice mobilne telefonije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.