Kako da izgubite kilograme na zdrav način?

by | 3 avgusta, 2017

Zdravo gubljenje kilograma podrazumeva da u toku dana i nedelje unosite sve neophodne grupe namirnica, tako da vaše zdravlje ne bude ugroženo. Broj kalorija zavisi od godina, pola, fzičke i radne aktivnosti, za žene je između 1800 i 2000 kalorija, a za muškarce do 2700.

Foto: Thinkstock

Smatra se zdravim i dozvoljenim da izgubite od jedan do dva i po odsto telesne mase u toku nedelje. Opšte prihvaćen stav je da, ako sami sprovodite neku dijetu, ne bi trebalo da gubite više od jednog kilograma nedeljno, a ako imate prekomernu težinu – do dva kilograma.  Nalazimo se pred novim izazovima, kako očuvati i unaprediti zdravlje ljudi. U razvijenim zemljama promeni se način života. Međutim, bolji životni standard nije iskorišćen i za unapređenje i poboljšanje zdravlja, pa se nalazimo pred novim pandemijama nezaraznih bolesti, kao što su: debljina, bolesti srca i krvnih sudova, šećerna bolest, karcinomi, osteoporoza.

Najvažniji obrok je doručak

Svi to već znamo i zato je neophodno da za doručak unesemo sve grupe namirnica. Nutricionisti preporučuju da je za doručak blagotvoran: jogurt, kiselo mleko, kefir, sir… Uz to neki proizvod od žitarica: parče hleba, tosta, dvopek, integralne žitarice ili kačamak. Ako više volite sladak doručak, uzmite malo meda, dobrog džema sa manje šećera, kao i suvo, jezgrovito i sveže voće. Kalorijska vrednost do 400 kalorija.

Večera može i pred spavanje

Lakši obroci bi trebalo da budu do dva sata pre počinka. Uvek možete pojesti neko voće i nešto mlečno pred spavanje, a da vam to ne naruši liniju. idealna večera bi trebalo da bude tri, četiri sata pred spavanje i da iznosi oko 300 kalorija.

Neophodne namirnice

Za dobro zdravlje je neophodno da se unose sve grupe namirnica. To su proteini životinjskog i biljnog porekla, pre svega meso, riba, jaja i mlečne prerađevine. Obavezno je u toku dana uneti i ugljene hidrate! Neophodno je da unesete i dovoljno kvalitetne masnoće iz hladno ceđenih ulja. Ako jedete voće i povrće, unećete i dovoljnu količinu vitamina i minerala. Važno je da se ničeg ne odričete, samo budite umereni u svemu, jer je upravo umerenost ključ dobrog zdravlja i vitke linije.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.