Zašto nas mačke gledaju u oči?

by | 11 septembra, 2023
Mačke gledaju u oči svoje vlasnike

Svima nam je poznata situaciju kada nas mačke gledaju u oči i kao da nas pogledom ispituju. Šta to zapravo znači pogledajte u tekstu.

Zašto nas mačke gledaju u oči?

Mačke su životinje koje imaju specifičan način ponašanja zbog čega su strašno zanimljivo. Sa njima je pomalo i lutrija kako će odreagovati jer su veoma nepredvidive, ali kada upoznate temperament i karakte vašeg ljubimca, onda sledi samo uživanje i ljubav. Međutim, da li ste i primetili njihovu naviku da bulje u vas ili da vas gledaju pravo u oči kao da očekuju nešto od vas? Evo o čemu se radi.

Komunikacija

Mačke su društvena stvorenja i koriste različite oblike komunikacije da za interakciju s ljudima. Jedan od najefikasnijih načina komunikacije jeste da vas gledaju u oći. Mačji pogled može da prenese sve vrste informacija, ali je na nama da ih ispravno protumačimo. Na primer, sporo treptanje mačke se smatra znakom naklonosti i poverenja. Sa druge strane, ukoliko gleda u vas i ne trepće, to može biti znak agresije i straha. Dakle, ako primetite da gledaju u vas raširenih zenica, pokušajte da im date malo prostora dok se ne smire.

Zašto nas mačke gledaju u oči: Radoznalost

Mačke su po prirodi veoma radoznala stvorenja. One imaju tendenciju da istražuju svoju okolinu i da preispitaju sve što im privuče pažnju. Dakle, ako vaša mačka gleda u vas ne trepćući, verovatno je radoznala šta radite. One su veoma zaintrigirane i pokretom i dok gleda u vas ona želi da otkriju vaše namere.

Prepoznavanje

Mačke imaju odlično pamćenje i mogu da prepoznaju svoje vlasnike čak i ako su duži period udaljeni od njih. Dakle, ako vaša mačka gleda u vas, seća vas se i pamti vaše lice. To znači da će vas rado videti ponovo.

Osim toga, mačke su bića koja pamte i rutine. Stoga ako zaboravite da ih nahranite i uskoro vidite mačku kako sedi pored vas gledajući vas pravo u oči sa pomalo osuđujućim pogledom, zapitajte se da li ste uradili sve što je trebalo.

Životinje traže razne načine da komuniciraju sa nama, a mačji pogled u oči je svakako jedan od njih. Uzmite u obzir ovih nekoliko stvari i znaćete kako da protumačite njene poglede.

Svetlana Sultanaeva/GettyImagesPlus