Neraskidiva veza između ishrane i očuvanja planete Zemlje

by | 23 aprila, 2021

Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila i tu je da nas podseti da povedemo više računa o planeti na kojoj živimo, odnosno da se bolje brinemo o životnoj sredini. Uzgajanje hrane takođe ima mnogo veze sa tim, ali i sama ishrana.

Ponovo se vraćamo na onaj dobro poznati pojam – balans, koji nam je svima potreban, kako u privatnom životu, tako i u poslu, navikama, ishrani. Svaki apeli ove vrste nisu tu da nas zastraše, nije reč o radikalnim rezovima, već o tome da budemo odgovorniji građani, koji pritom vole sebi da ugode.

Očuvanje planete kreće od nas samih

U industriji hrane, kao i u svim ostalim sferama, inovacije su ono što nas pomera ka napred. Najavljene su brojne alternative u proizvodnji hrane koje bi trebalo da pomognu u zaštiti životne sredine, imajući u vidu zaista neraskidivu vezu između ishrane i očuvanja planete Zemlje. Možda ove ideje neće zaživeti odmah ili svuda, ali je pomak u nastojanju da se planeta Zemlja sačuva bolje.

Kada se govori o planeti i njenom očuvanju, zapravo se govori i o pojedincu, koji takođe treba da brine o sebi i svom zdravlju. Potrošači više nego ikada paze na svoje navike u ishrani kako bi, pre svega, sprečili neke „bolesti modernog doba“. Naravno, ne treba ni preterivati i dozvoliti da nam se život vrti isključivo oko razmišljanja šta ćemo, kako, kada i koliko jesti, toliko da ograničimo svoje aktivnosti.

Ono što je, ipak, bitno usvojiti jeste da ishranu treba prilagoditi sebi, svojim potrebama i navikama. Ako se previše odričete nekih užitaka, to će na duže staze lošije uticati na vašu psihu, ali i fizičko stanje. Čak i ako želite da smršate, povremeno uživanje u hrani koja nije u okviru vaše dijete neće da vam škodi. Uz parče torte bez brige uzmite i Coca-Cola limenku – ona sadrži svega 144 kalorije. Ako vam je to mnogo, ne morate odustati od svog omiljenog ukusa, jer postoji i Coca-Cola Zero koja je apsolutno bez kalorija.

Sa ishranom – samo umereno

Zapravo, ponekad je važnije voditi računa o količini i načinu na koji jedete ili o okolnostima, nego o vrsti namirnice. Sigurno ste više puta čuli krilaticu: Treba jesti sve, samo umereno. To takođe znači da uzalud vodite računa o ishrani, ako jedete brzo, uvek ispred televizora, ili dok proveravate mejlove. Nemojte jesti „s nogu” ili u krevetu, uvek sedite pravo i uživajte u svakom zalogaju.

Životni ritam je dovoljno haotičan, da biste propustili uživanje u jelu.
Počnite od sebe, za bolju planetu sutra. Postavite granice, ali ih negde i „olabavite”. Radite ono što vas usrećuje, ali što vam istovremeno ne šteti.

Promo Narong KHUEANKAEW/iStock/Getty Images Plus via Getty Images