Kako se pravi posni slavski kolač? Najbolji recept

by | 8 novembra, 2023
posni slavski kolač

Kako se pravi posni slavski kolač? Jednostavan recept + video uputstvo za ukrašavanje

Sezona slava je počela, a to znači i sezona pravljenja ukusnih slavskih kolača. Danas vam donosimo jednostavan recept za posni slavski kolač.

Simbolika slavskog kolača

Slavski kolač u Srbiji ima duboku simboliku i važnost. To je neizostavni deo svake slavske proslave i predstavlja hleb života, blagoslov i obnovu duhovne snage. Slavski kolač se obično pravi od pšeničnog brašna i ukrašava religijskim simbolima poput krsta. Prilikom rezanja, obavlja se poseban obred. Komadići kolača se dele svima prisutnima, naglašavajući zajedništvo. Osim religijskog značaja, slavski kolač čuva porodične tradicije.

Kako da slavski kolač bude ukusniji?

Da biste postigli ukusniji slavski kolač, koristite najkvalitetnije sastojke, posebno brašno i sveže sastojke. Pažljivo pratite recept, omogućite kolaču da dobro naraste, dodajte voće ili orašaste plodove za bogatiji ukus i nežno pečeni kolač. Pospite prah šećerom nakon pečenja i pustite kolač da odstoji pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.

Trikovi da posni slavski kolač uspe iz prve

  1. Kvalitet kvasca: Koristite sveži kvasac i ostavite mu dovoljno vremena da se nadođe. Pravilno aktiviran kvasac je od suštinskog značaja za dobar rast testa.
  2. Toplo mesto za dizanje testa: Postavite testo na toplo mesto kako bi kvasac mogao da deluje. Idealna temperatura je oko 37°C. Možete koristiti rernu sa isključenom ventilacijom ili druge tople prostorije.
  3. Pravilno mešenje: Temeljito i strpljivo mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Možda ćete morati da dodate više vremena i truda nego što mislite.
  4. Pokrivanje: Prekrivanje testa čistom krpom ili prozirnom folijom pomaže da se zadrži vlaga i toplota, što je važno za rast testa.
  5. Dizajniranje debljine testa: Neka testo bude ravnomerno debljine kako bi se omogućio jednak rast tokom dizanja.
  6. Pravilno vreme za dizanje: Dajte dovoljno vremena testu da naraste, bez žurbe. Ovo obično traje najmanje sat vremena, ali može biti i duže, zavisno o receptu.

Najbolji recept za posni slavski kolač

700 gr brašna

kvasaca

500 ml kisele vode

100 ml ulja

1 kašikica šećera

1 kašikica soli

Kako se pravi posni slavski kolač?

  1. Kvasac i šećer staviti sa mlakom kiselom vodom i kašikom brašna da uskisne.
2. Kad kvasac nadođe, umesiti testo koje nije jako tvrdo, ali se ni ne lepi za ruke. Dobro ga obraditi, pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu da testo nadođe.

3. Naraslo testo ponovo premseiti, a onda ostaviti da raste još 15 minuta

4. Oblikovati i ukrasiti kolač i staviti da se peče na 240 stepeni pedesetak minuta

Kako se ukrašava slavski kolač? Video

Ukoliko prvi put pravite slavski kolač, možda najzahtevniji deo jeste upravo ukrašavanje slavskog kolača. Ovaj video će vam pomoći u tome.

mdragan/istock/gettyimagesplus