Restauracijom uništili sliku Leonarda Da Vinčija

by | 30 decembra, 2011

Jedan od najvećih svetskih muzeja je optužen zbog lošeg čišćenja remek dela Leonarda Da Vinčija, zbog čega je došlo do velikog okršaja između francuskih i britanskih restauratora.

Dva francuska stručnjaka su dala ostavke u Luvru, gde je čuvena slika do sada bila izložena, i to iz protesta što je remek delo renesanse “Devica s detetom i svetom Anom” oštećeno. Francuzi krive Britance jer je ulje na platnu bilo kod njih na čišćenju, a optužuju ih da su bili previše nasilni pokušavajući da povrate nekadašnji sjaj. Leonardovo remek delo je na kraju završilo sa mnogo jačim bojama od originalnih.

Izvori iz Luvra tvrde da su dva engleska stručnjaka iz Nacionalne galerije u Londonu bila oduševljena što im je povreno čišćenje slike. Pre godinu dana francuski i engleski eksperti za restauraciju su se već svađali oko tečnosti za čišćenje koja je korišćena i sada. Priča se da su Englezi tvrdili da je tečnost bezbedna, a Francuzi u to baš i nisu bili sigurni.

Zagasiti tonovi na “Devici s detetom i svetom Anom” su sada postali suviše naglašeni i jarki. Sežolen Beržon Langl i Žan Pjer Kuzin koji rade u Luvru izjavili su da su bili užasnuti pošto je slika restaurirana.

Nacionalna galerija iz Londona je odbila da komentariše ovaj slučaj.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.