Kako da izaberete dobre patike za trčanje?

by | 17 februara, 2023
kako izabrati patike za trčanje

Zašto je trčanje jedna od omiljenih fitnes aktivnosti? Zato što je krajnje jednostavno: trebaju vam samo dobre patike za trčanje. Ali, kako ih izabrati?

Ali, dok trčanje samo po sebi nije komplikovano, izbor patika za trčanje uopšte  nije jednostavan, naročito ako ste  novi u džogingu. Tu je širok spektar brendova, lukavih tehničkih termina koji opisuju određene karakteristike… Prave patike mogu vam se činiti kao igla u plastu sena.

 

Kako izabrati dobre patike za trčanje?

Prva stvar koju možete da uradite kada kupujete patike za trčanje je da odete u specijalizovanu prodavnicu cipela, gde zaposleni zaista znaju mnogo o proizvodima koje nude.

Idealno bi bilo da u prodavnici postoje i adukatori koji će uraditi analizu hoda. Šta je to, uopšte? Pa, trebalo bi vas prodavac vidi u akciji, odnosno da trčite koji minut na traci ili na posebnoj podlozi u prodavnici. Neke prodavnice otišle su dalje i imaju 3d skenere koji analiziraju vaš hod.

Još jedna prednost kupovine patika za trčanje u prodavnici (u odnosu na onlajn) je ta što su  prodavci često i sami trkači koji imaju veliko znanje o raznim brendovima, njihovim prednostima i svim uobičajenim manama obuće. Možda ste čuli samo za glavne brendove patika za trčanje, ali prodavac vam može pomoći da isprobate opcije koje možda još nisu stigle  na vaš radar. Osim toga, mogu vam pomoći da se fokusirate na ono što je zaista važno (pristajanje i podrška cipele), a ne na upadljive detalje i dizajnerske cake. Zaista postoji najrazličitiji dizajn, detalji i boje, a sve mi volimo da nam obuća izgleda lepo. Ali, važnije je pronaći cipelu koja dobro pristaje vašem stopalu.

 

Šta treba uzeti u obzir pri kupovini patika za trčanje?

Kupovina patika za trčanje je veoma individualizovan proces, sve zavisi od vaših specifičnih potreba, ciljeva, pa čak i od anatomije vašeg stopala.

Postoji mnogo toga što treba razmotriti pre nego što investirate u novi par patika za trčanje, ali je najvažnije pitanje: kako i gde nameravate da ih koristite? Je li to trotoar, zemljana staza, priroda? Hoćete li učestvovati na trkama ili se spremate za lagani rekreativni džoging?

Imajući to na umu, postoji nekoliko različitih varijabli koje mogu pomoći pri kupovini patika za trčanje.

Veličina

Patike za trčanje trebalo bi da budu pola broja veće, zbog oticanja stopala. Kako se temperatura i/ili kilometraža povećavaju, vaše stopalo će oticati – tako da je važno da birate one patike koje stopalu daju malo dodatnog prostora.

Podloga za trčanje

Nisu sve površine za trčanje jednake; trčanje po trotoaru utiče na vaša stopala drugačije nego trčanje na stazi, na primer. A ako uživate u trčanju na šumovitoj stazi, trebaće vam patike koje su čvršće u središnom delu đona – da se ne povredite dok gazite po kamenju i granju.

Podrška

Sa svakim korakom, trkač opterećuje zglobove silom koja je oko tri do četiri puta veća od njihove telesne težin. Zbog toga je potpora u patikama za trčanje neophodna ako ne želite povrede.

Pronacija

Pronacija je način na koji se vaše stopalo izvija ka unutra kako bi rasporedilo uticaj vaše telesne težine kada se prizemljujete. Trkačima koji imaju preveliku pronaciju biće potrebne patike sa većom stabilnošću koje će im pomoći da trče efikasnije, a trkači sa podpronacijom treba da traže patike za trčanje sa takvim materijalom u međuđonu koji apsorbuje silu.

 

Oksana Klymenko/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.