Kako da odaberete dobar pametni telefon za vaše dete?

by | 1 juna, 2023
Pametni telefon

Hteli mi to ili ne, gedžeti su sastavni dao života naše dece. Umesto da im branimo nešto što im polako postaje i neophodno, možda je bolje pokušati nabaviti dobar pametni telefon koji će ih istovremeno i čuvati bezbednim.

Kako da odaberete pametni telefon?

Kada je u pitanju pametni telefon, biranje najjeftinijeg nije baš prava opcija. Osim što ćete uštedeti na kvalitetu, dobićete i nepouzdano sredstvo komunikacije. Današnja tehnologija deci pruža i šansu za razvitak znanja i veština koje su mu potrebne da bi se prilagodio okruženju. Evo na šta treba da obratite pažnju pri kupovini pametnog telefona.

Trajnost i zaštita životne sredine

Ovo je veoma važan kriterijum, naročito ako je dete nemirno i nespretno. Uvek postoji šansa da će mu telefon ispasti i razbiti se. Da biste utvrdili nivo zaštite pametnog telefona, obratite pažnju na indikatore u karakteristikama i na oznake IP sa dva broja. Ovo je međunarodni standard: prva cifra označava nivo zaštite od prašine i mirkočestica, a druga označava stepen vodootpornosti. Visok nivo zaštite se označava sa IP67 i IP68. Ako je stepen zaštite nedovoljan, a sve ostalo je dobro na telefonu, uzmite zaštitno staklo i futrolu otpornu na udarce.

Snažna baterija

Deca veoma aktivno koriste telefone: gledaju video zapise, pretražuju internet, ćaskaju s prijateljima, itd. Ali naravno, telefon se isprazni u najnepovoljnijem trenutku. Zbog toga je energetski intenzivna baterija veoma važna. Visokim kapacitetom baterije se smatra 5000 mAh što omogućava korištenje telefona dva dana bez punjenja.

Veliki svetao ekran sa dobrom rezolucijom

Zdravlje očiju je jedan od glavnih problema koji brine roditelje kada su gedžeti u pitanju. Kada dete dugo gleda u telefon i čita tekstove napisane sitnim slovima ili igra igrice, postoji velika opasnost od oštećenja vida. Zato prilikom odabira treba da vodite računa o veličini ekrana. On ne bi trebalo da bude veći od dlana, ali dovoljno velik da bi dete manje opterećivalo oči.  Osim toga, trebalo bi da ima dobru rezoluciju (1920 k 1080 ili 2400 k 1080) i svetli ekran. Ovakve kvalitete poseduju telefoni sa dojagonalom od 15 cm. A ako u opisu piše HD+, onda je to veoma dobro za vaše dete.

Sigurnosni sistem i lako otključavanje

Dete će verovatno odmah staviti lozinku na svom pametnom telefonu. Za dete u školi, a naročito za tinejdžere je veoma važno da imaju svoj lični prostor koji nije dostupan roditeljima. U isto vreme, složena šifra sa slovima i brojevima nije rešenje jer se brzo zaboravi. Međutim, skoro svi pametni telefoni imaju senzore za otiske prsta. Neki modeli čak imaju skeniranje lica kao sigurnosno zaključavanje.

Pametni telefon: Prostrana memorija

Ovo je deci veoma važno je oni mnogo snimaju, čuvaju fotografije i preuzimaju razne aplikacije. Ako telefon nema dovoljno memorije, berzo će postati beskoristan. Dovoljna je  količina RAM-a – od 4 GB, a ugrađena – od 64 GB. Telefon se neće zbog toga usporiti.

Dakle, pri odabiru obratite pažnju na ove kriterijume i sigurno ćete kupiti dobar pametan telefon koji će vašem detetu biti od pomoći.

laflor/ GettyImagesPlus