Kako uštedeti novac i energiju pomoću pametnih kućnih uređaja

by | 17 marta, 2023
pametni uređaji

Smart uređaji mogu pomoći da uštedite energiju i novac, ako ih pravilno koristite. Njih podešavate pomoću pametnog telefona i možete da ih kontrolišete daljinski, da im odredite raspored gašenja i paljenja, da ih povežete sa pametnim zvučnikom ili čak da ih podesite da sami izvršavaju radnje. Dajući vam veću kontrolu nad stvarima u vašem domu, smart uređaji  mogu biti deo plana za uštedu energije. Evo nekoliko načina da koristite pametne uređaje da biste smanjili potrošnju energije i vode uz istovremeno uštedu novca.

Kako uštedeti novac i energiju pomoću pametnih kućnih uređaja?

 

Da ugasite svetla

Kada neko u kući ostavi upaljena svetla, skoro da fizički osetite kako račun za struju raste.Pametno osvetljenje sprečava ovakve skokove u potrošnji dodavanjem daljinskog upravljača, zakazivanja i automatizacije.

Pametne sijalice su najjednostavniji način da uštedite novac jer sve što treba da uradite je da uvrnete sijalicu. A sve pametne sijalice su LED sijalice, koje troše najmanje 75 odsto manje energije, a traju 25 puta duže. Druga opcija, za osobu koja zna kako da poveže utičnicu, je pametni prekidač kojim se kontrolišu rasvetna tela.

Da bi se sačuvala voda

Zbog odvrnute slavine, svake godine stvorimo oko 1.500 olimpijskih bazena otpadne vode. Dodavanje pametnog senzora za curenje je jednostavan način da nadgledate prostor ispod lavaboa, iza toaleta, oko mašina za pranje veša i drugih potencijalno propusnih mesta. Kada senzor otkrije curenje, on šalje upozorenje pametnom telefonu kako biste mogli da rešite problem pre nego što stvari izmaknu kontroli.

Ako želite sveobuhvatniju kontrolu, pametni ventili za vodu se postavljaju na vaš vodovod i mogu da osete i upozore vas na curenje, čak i kada je to samo slavina koja kaplje.

Za kontrolu hlađenja i grejanja

U stanovima, najviše struje trošimo za grejanje i hlađenje. Pametni termostat optimizuje grejanje i hlađenje vašeg doma tako da nikada ne trošite prekomerno struju.

Pametni plafonski ventilator može biti još jedna odlična opcija.

Mnogo toplote prolazi kroz prozore, što dovodi do pregrevanja tokom leta, a pametne roletne, iako skupe za ugradnju, mogu to promeniti.  Pametne zavese i roletne  mogu da se otvaraju i zatvaraju kako bi svetlost (i energija) prošla samo kada to želite.

 

hakule/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.