Smart televizor: Kada sagledate prednosti i mane – da li vam je zaista potreban?

by | 4 maja, 2023
smart televizor

Pre nego što ga kupite, vredi pregledati šta nudi smart televizor. Da, zabaviće vas u slobodno vreme ali da li prednosti opravdavaju cenu?

U nastavku pogledajte koje su prednosti od pametnog televizora i po čemu se razlikuje od onog klasičnog. Ipak, tu su i mane koje vam možda mogu otežati korišćenje televizora, zato ih treba sagledati na vreme.

Smart televizor: Kada sagledate prednosti i mane – da li vam je zaista potreban?

Prednosti smart televizora

Od uživanja u najnovijim filmovima, praćenje uživo sportskih događanja i gledanja serija do vrlo lakog povezivanja sa mobilnim telefonom. Postoje mnoge prednosti smart televizora na koje treba obratiti pažnju.

Smart televizor može da se poveže sa aplikacijama

Smart televizor ima svoj operativni sistem, koji može pokrenuti Android aplikacije dostupne u Google Play prodavnici. Lako možete pristupiti platformama društvenih medija kao što su Instagram, Facebook ali i YouTube, Netflix i drugi, a sve funkcioniše putem interneta.

Možete ga koristiti u bilo kojoj prostoriji kuće

Jedan od najpraktičnijih razloga za kupovinu smart televizora što se vrlo lako koristi uz Wi-Fi. To znači da ga možete koristiti bilo gde, pa čak i na terasi. Niste ograničeni kablovima ili kablovskim priključkom. Što je televizor bliže ruteru, to je bolja veza.

Povezivanje bez kablova i računara

Najveća prednost pametnog televizora je lako povezivanje bez računara ili HDMI kabela i svih ostalih dodataka. Sve što trebate je daljinski upravljač i brza internetska veza.

Idealan način za gledanje televizije uživo je na velikom ekranu, zato su pametni televizori tako korisni. Možete premestiti i medije sa svog pametnog telefona ili računara na smart televizor putem Wi-Fi veze bez fizičkog povezivanja.

Smart televizor je praktičniji

Osim mogućnosti pristupu društvenim mrežama, filovima i muzičkim sadržajima, možete se svoj smart televizor da koristite za slušanje online radija, igranje video-igara i pretraživanje na internetu. Daljinski upravljač smart televizora uključuje i mikrofon koji omogućava i glasovne naredbe za pretraživanje i druge zadatke.

Mane smart televizora koji nisu zanemarljive

Veroatno postoje mnogi razlozi zbog koji razmatrate kupovinu. Od tehničkih grešaka do visokih troškova. Zbog toga je pametno sagledati ih još jednom pre nego što se odlučite.

Zbog visokih troškova možda odustanete

Nažalost, pametni televizori su takođe vrlo skupi. U zavisnosti od modela koji želite, mogu koštati i nekoliko desetina hiljada. Vrlo su kvalitetni ali sa dodatnim opcijama ide i viša cena.

Wi-Fi veza je čest za sve probleme smart televizora

Wi-Fi veza na smart TV-u ima prednosti i nedostatke, baš kao Wi-Fi i na telefonima. U zavisnosti od jačine signala, insternet će imati različitu brzinu, što može da čini gledanje filmova vrlo frustrirajućim ako nemate vrlo brz internet.

Neodgovarajući web pretaživač za smart televizor

Bez redovnog ažuriranja web-pretraživača, pametni televizori će zastareti. Često će vas podsećati da vaš pretraživač nije ažuran i da ako nastavite da ga koristite može prouzrokovati smetnje u radu.

To može biti frustrirajuće ako ga budete koristili za online kupovinu ili bankarstvo jer često zahteva najnovije ažuriranje, pa će vas sprečiti da dovršite ono što radite.

Potencijalno prisluškivanje jedan je od nedostataka

Za sve koji su zabrinuti za svoju privatnost, ovo bi moglo biti posebno problematično. Kako sve više ljudi kupuje ove pametne televizore, proizvođači ih proizvode s manje šifriranja podataka, što hakerima olakšava slušanje razgovora koji se odvija oko televizora.

Iznenadni prestanak rada smart televizora

Potencijalni zastoj uvek će biti jedan od najvećih nedostataka pametnog TV -a. Bez obzira na to koliko je jaka vaša veza, moraćete se pripremiti na ovo. Ako vaš Wi-Fi ne radi iz bilo kojeg razloga, nećete moći da ga pokrenete.

I za kraj, da li ga vredi kupiti smart televizor?

Da zaključimo, prednosti i mane smart televizora su brojne. Zbog toga što olakšava gledanje serija, pretraživanje na internetu i slično, mnogima je neophodan u svakodnevnom životu. S druge strane, nekima je i neisplativ jer ne koriste društvene mreže ni na telefonu.

Miljana Momirovićgrinvalds/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.