U nabavku idite punog stomaka

by | 22 jula, 2021

Najbolje je da pred polazak u supermarket napravite spisak namirnica i da se strogo pridržavate onoga što se na njemu nalazi.

Odlazak u nabavku namirnica u supermarkete mnogima je omiljeni hobi, ali se po povratku kući hvataju za glavu kada shvate da su kupili mnogo više hrane nego što im je potrebno. Uz to, potrošili su i više novca nego što su planirali, a i poješće sve ono što može da im utiče na dobru liniju, u stilu „da se ne baci“. Zato, kada krenete u nabavku, dobro vodite računa o tome šta ćete kupiti i na koji način možete da izbegnete pet zamki koje vrebaju na svakom koraku.

Saveti za odlazak u nabavku

1. U nabavku se uvek ide punog stomaka. To je važno jer, ako odete gladni, sve sa rafova će vas mamiti i poželećete da u trenutku pojedete sve ono što vam je pred očima. Dakle, oči ne smeju da budu „gladne“.

2. Pred polazak napravite spisak namirnica i strogo se pridržavajte onoga što se na njemu nalazi. Tako ćete uštedeti novac, jer ga nećete baciti na stvari koje vam, u suštini, i nisu preko potrebne.

3. Iako smo skoro svi potrošačkog mentaliteta, vodite računa da se ne povedete za prevelikim pakovanjima hrane. To može da bude zavodljivo, ali ćete onda sigurno pojesti svu tu hranu, sa izgovorom da je bolje da nestane iz frižidera dok joj ne prođe rok. Nakon toga ćete verovatno imati grižu savest.

4. Uvek na spisak dodajte omiljeni sok ili slatkiš, jer treba sebi da date oduška da konzumirate nešto što volite. To ne bi trebalo da vam bude svakodnevna praksa, ali znajte da proizvodi sa niskokalorijskim zaslađivačima imaju vrlo malo kalorija i da neće uticati na podizanje šećera u krvi i gojaznost. Kupite Coca-Cola Zero limenku ukoliko vam više odgovara umesto originalne, ali nemojte je sebi uskraćivati bez potrebe.

5. Uvek čitajte etikete na proizvodima. Tu možete da dobijete bezbroj podataka, počevši od toga koliko određena hrana ima kalorija, koliko sadrži masti, soli i šećera, aditiva i konzervanasa. Takođe možete da saznate i koliki je preporučeni dnevni unos proizvoda. Ograničite svoje porcije na osnovu toga i sigurno nećete pogrešiti.

lepotaizdravlje.rs Ridofranz/iStock/Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.