Univerzitetski klinički centar Srbije dobio 10 dermoskopa

by | 15 septembra, 2022

Klinika za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije dobila je danas 10 ručnih dermoskopa.

Donacija dermoskopa deo je društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, koju od 2015. godine organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.


Naša Klinika za dermatovenerologiju primenjuje dermoskopiju već više od deceniju unazad, ali nismo imali dovoljan broj potrebnih dermoskopa. Zato će donacija ovih 10 dermoskopa doprineti efikasnosti organizacije našeg rada, a time i unaprediti ranu dijagnostiku promena na koži koje je potrebno pratiti. Dermoskopi su aparati koji omogućavaju uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom, zato je njihova primena veoma važna u dijagnostici i adekvatnoj terapiji. Poznato je da je čak i najteži oblik raka kože, melanom, izlečiv hiruškom intervencijom 100 odsto kada se otkrije na vreme, rekao je na događaju profesor dr Miloš Nikolić, direktor Klinike za dermatovenerologiju.

Pored UKCS, u okviru akcije “Pregled za sve”, ove godine dermoskope su dobili i drugi veliki zdravstveni centri, poput KBC Zemun, KBC Zvezdara i Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, UKC Kragujevac, KC Vojvodine, Institita za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine i KC Niš, kao i manje dermatološke ordinacije širom Srbije. Ukupno, donirano je 64 ručna i dva digitalna dermoskopa, koji omogućavaju da se dobijene slike tokom pregleda kože sačuvaju u kompjuterskom sistemu i prati njihov razvoj, rekla je Nada Miletić Nevajda iz Eucerin Srbija tokom predaje dermoskopa profesoru dr Dušanu Škiljeviću, zameniku direktora Klinike.


Obraćajući se velikom broju prisutnih lekara i sestara Klinike za dermatovenerologiju, ona je podsetila da je u prvih nekoliko godina sprovođenja akcije “Pregled za sve” 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, uključujući najveće zdravstvene centre i zdravstvene ustanove u manjim sredinama koje imaju dermatološke ordinacije, dobilo je 95 ručnih i 6 digitalnih dermoskopa.

Tako je ostvarena nacionalna pokrivenost i dostupnost dermoskopskih pregleda građanima Srbije. Dermoskopi koje doniramo ove godine zameniće stare ili dopuniti broj u onim ordinacijama gde je potrebno,”zaključila je Nada Miletić Nevajda.


Stav Svetske zdravstvene organizacije je da prekomerno izlaganje UV zračenju ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a prevencija jedan od najefikasnijih načina da se smanji broj obolelih od raka kože. Zato je u toku akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ sproveden i niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o značaju odgovornog ponašanja na sunca i redovnih samopregleda i dermatoloških pregleda kože.

Takođe, organizovano je nekoliko besplatnih dermoskopskih pregleda u najvećim gradovima u Srbiji, u kojima je učestvovalo preko 4 000 građana. Paralelno sa donacijama dermoskopa, za dermatologe širom Srbije organizovane su besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije, kojima je prisustvovalo više od 90% dermatovenerologa iz državnih ustanova i privatne prakse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.