Ko plaća svadbu? Troškovi venčanja – vodič za organizaciju

by | 29 marta, 2023
Troškovi venčanja

Tek vereni, verovatno ste spremni da zakažete salu, muziku i kupite venčanicu iz snova. Ali pre svega, troškovi venčanja su visoki i glavno pitanje je: ko šta plaća?

Osim što je stresno jer želite da budete sve kako ste zamislili, venčanje ume biti i prilično skupo. Kada su u pitanju troškovi, često se i dalje poštuje tradicija doprinosa nevestinih i mladoženjinih roditelja. S druge strane, neki mladenci plaćaju venčanje sami, dok i bake i deke mogu da se uključe u to. Sve zaista zavisi od vas i vaše porodice.

Kako biste izbegli neprijatnosti, evo nekoliko stvari koje treba da imate na umu kada su u pitanju troškovi venčanja.

Ko plaća svadbu? Troškovi venčanja – vodič za organizaciju

Uključite roditelje

Najbolje je da buduća mlada i mladoženja prvo obave privatni razgovor sa roditeljima u vezi sa troškovima venčanja. Pitajte ih da li bi želeli da doprinesu proslavi i naglasite da ništa ne očekujete. Ako su roditelji voljni da doprinesu, zamolite ih da budu jasni – šta su, a šta nisu, spremni da plate.

Komunikacija je ključna za očuvanje mira. Poslednja stvar koju želite je nesporazum ili da se neko oseća da treba da doprinese više nego što je u mogućnosti.

Troškovi venčanja: kako se tradicionalno dele?

Tradicionalno, porodica mlade je preuzimala većinu finansijskih troškova vezanih za venčanje, uključujući organizaciju, pozivnice, haljine, ceremoniju, prijem, cveće, fotografije i muziku. Sada je teže razmišljati o ovome, ali istorijski gledano, to ima veze sa drevnom praksom da porodica neveste daje miraz mladoženji. Nevestini roditelji su takođe tradicionalno bili i domaćini vereničke zabave.

Mladoženjina porodica je tradicionalno plaćala sve troškove vezane za probnu večeru i medeni mesec, prevoz na dan venčanja i matičara. Mladoženja plaća nevestin verenički prsten, burmu i poklone za kumove. Takođe je uobičajeno da mladoženjina porodica plaća piće. Ipak, važno je zapamtiti ovu izreku iz vodiča za bonton na venčanju: „Tradicije čine venčanja posebnim i treba da olakšava plan troškova, a ne da bude teret.“

Većina parova plaća svoje venčanje

Danas sve više parova direktno doprinosi venčanju. Prema nedavnom istraživanju The Knot-a, roditelji u proseku doprinose 51% budžeta za venčanje, dok parovi pokrivaju preostalih 49%. Razmislite koliko ste u mogućnosti da izdvojite za organizaciju venčanja i razgovarajte otvoreno o tome.

Troškovi venčanja nemaju veze sa godinama mladenaca

Godine para nemaju veze sa plaćanjem venčanja. Više je važno koliko su mladenci finansijski stabilni, kao i koliko njihova porodica može i želi da učestvuje. Bez obzira da li se venčavate u svojim 40-im, 30-im ili 20-im, roditelji bi trebali da pomognu, sve dok je to finansijski održivo za njih.

Potencijalni problemi

Ako vaša porodica značajno učestvuje u troškovima, mogli biste se naći u nezgodnim situacijama u kojima insistiraju da uradite nešto kako oni žele, a ne vi. Ako možete da predvidite da će se to dogoditi, možda treba da razmislite da sami pokrijete taj trošak. „Bićete daleko mirniji ako imate venčanje koje želite pod vašim uslovima, čak i ako na kraju smanjite proslavu.

Na kraju krajeva, sve je do toga kako se dogovorite ali komunikacija je ključna za proslavu iz snova.

Miljana MomirovićHero Images/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.