ProFemina podsećanje: Marina Krleža, spisateljica iz Zagreba, govori o vezi nacije, ljubavi i seksa

by | 14 marta, 2017

Na četiri prethodne ProFemina konferencije ugostili smo mnogo gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH, Makedonije… Neka od tada početih prijateljstava i danas traju. Pre tri godine, bilo nam je zadovoljstvo da se družimo sa Marinom Krležom, spisateljicom iz Zagreba, koja je govorila o tome šta joj nikad nije bilo uslov za ljubav i seks.

Foto: LZ arhiva

Iako sam bila jedna od posljednjih generacija pionira u bivšoj Jugoslaviji, ne sjećam se da je u to vrijeme iko, od ljudi oko mene, veze između žena i muškaraca posmatrao kroz svjetlo religije, države ili kontinenta s kojeg dolaze. Raspravu o tome doživjela sam tek u poslijeratno vrijeme, kada su hrvatski i srpski umjetnici i pacifisti pokušavali povezati krhotine nastale nakon krvoprolića između dvije države, želeći na neki način da promjene postojeće stanje i vrate se u stara, dobra vremena kad smo se zajedno voljeli i smijali u komonističko-socijalističkim danima.

Nepotrebno je ičiju privlačnost određivati s obzirom na starost, pol, vjeroispovijest ili naciju kojoj pripada. Bilo šta od toga nikad mi ne bi moglo biti uslov za ljubav ili seks. Smatram da bi čovječanstvo danas, u većoj mjeri trebalo da se pozabavi tabu temom seksa u starosti i odgovorom na pitanje – kako održati poželjan nivo seksualne potrebe do poznih godina, o čemu govorim u svom romanu “Žena robot”.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.