Top 3 naslova prema izboru autorke bloga Čitaj knjigu

by | april 13, 2018

U susret šestoj regionalnoj Pro-femina konferenciji jedna od gošća biće Alis Marić Pečarić, autorka bloga Čitaj knjigu. Po struci je diplomirana pravnica. Dvadeset dve godine radila je u menadžmentu velikih hrvatskih i internacionalnih kompanija. U 50. godini dobila je prvi otkaz i otad ništa više nije bilo isto. Nakon gubitka posla, osetila je strah, sram i neizvesnost. Ali umesto da padne u očaj i da krivi druge, posvetila se svojoj najvećoj ljubavi – knjigama. I baš zato smo je zamolili da sa nama podeli utiske o knjigama koje su na nju ostavile najveći utisak. Donosimo vam tri fenomenalna naslova.

Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan – Raphaelle Giordano
Želite li da saznate kako se Camille, tridesetosmogodišnja Parižanka dočepala pasoša za novi život pročitajte ovu knjigu koja je u Francuskoj u par meseci prodata u skoro milion primeraka.
Camille ima osećaj da joj nešto nedostaje u životu, oseća se praznom iako je u srećnom braku sa Sebastianom, imaju devetogodišnjeg sina, vode uglavnom uredan porodični život, ima siguran i ne previše stresan posao te živi u najlepšem gradu na svetu – Parizu. Trebalo bi da je srećna? Da, možda, svakako? Ali – nije. Hronično je mrzovoljna i neprestano razmišlja o svojim nezadovoljstvima. Jednoga dana, nakon manje saobraćajne nesreće, slučajno upoznaje prekrasnog i zavodljivog Claudea Dupontela, verovatno jedinog francuskog “rutinologa” i istinskog stručnjaka za sreću koji će joj promeniti život. Očajna Camille mu se poverava. “Akutni rutinitis” – Claude odmah određuje dijagnozu obećavajući da će joj pomoći.

Iako se knjiga prvenstveno bavi rutinom svakodnevnog života, obrađene su i druge važne teme poput hiperaktivnosti, pritiska porodice i društva ili sumnje u sebe. Dakle, ova knjiga nudi mnogo više od jednostavnog romana! Pored socio-kritičkih tema, čitatelj je takođe inspiriran “metodama rutine” za razmišljanje i život. Velika knjiga za one koji se žele probuditi i istovremeno pročitati lepu knjigu!

Prolazim kroz zidove – Marina Abramović

Ovo je najbolja autobiografija koju sam ikada pročitala. Harizmatična Marina je brutalno iskrena (usporedila bih je s jednako iskrenim Knausgaardom) i odlučna da transformiše svet i ulogu umetnosti u njemu radeći ceo život ono što želi i voli. Njena ideja i želja da Umetnost treba biti nematerijalna i sačinjena od poverenja, ranjivosti i povezivanja je u potpunosti zaživela. Marina je sve vreme svog umjtničkog delovanja privodila publiku svojoj umetnosti i otvarajući nove putove u pravcu istraživanja ljudske svesti. Kroz svoju viziju uspela jeda pomeri granice umetnosti: bičovala se po celom telu, s razbijenim staklom urezala je pentagram na koži trbuha, nož je zabijala u vlastite prste, ležala je satima s kosturom, a i zmije su joj u jednom performansu obavijale telo. Prepešačila je 2500 kilometara po Kineskom zidu, proputovala svet putujući u starom preuređenom busu Citroën i živela godinu dana s Aboridžinima u pustinji Australije. Otkako je realizovala projekat “Umetnik je prisutan”, svoj do sada najveći umetnički performans koji se pretvorio u tromesečnu predstavu u Muzeju moderne umetnosti u New Yorku – Marina Abramović je kultna figura široem svijeta. Robert Redford i Lady Gaga nezi su najveći fanovi, a 2014. magazina TIME uvrstio ju je u 100 najvažnijih i najuticajnijih ljudi na svetu.

Mogu samo uzviknuti: kakva žena, kakva umetnica, kakva duhovna osoba koju krasi tolika jednostavnost, skromnost i nesebičnost! Zašto biste trebali čitati ovu knjigu?
Kroz ovu inspirativnu životnu priču Marina nam poručuje da uvek možemo birati da radimo ono što nam se sviđa, ali to je lako i tako se nikada ne menjamo, upadamo u iste šablone. Ali, ako se primimo nečega čega se bojimo, nečeg što nam se ne sviđa, nešto za što mislimo , “Ne mogu to učiniti”, kada to ipak učinimo dolazi do promene.“ Promene se događaju zato jer vi to želite. Sve što se menja ide samo i isključivo u vašem pravcu. Sve je to u svrhu evolucije naše duše.

Vegetarijanka – Han Kang

Sve je počelo jednim zbunjujućim i haotičnim snom koji je duboko uznemirio mladu Koreanku Yeong-Hye koja je do tada sa svojim mužem živela običnim i pomalo dosadnim životom, u glavnom gradu Južne Koreje, Seoulu. Nakon toga ništa više nije bilo isto. Monotonija njihovog braka tim snom postaje ugrožena jer Yeong-Hye odluči jesti isključivo vegetarijansku hranu pa uklanja sve životinjske proizvode iz kuća. Mali čin nezavisnosti, ali koban, jer u zemlji poput Južne Koreje, gde prevladavaju stroge društvene norme, vegetarijanstvo se smatra razornim i neprihvatljivim.

Kakav duboki, poetski i filozofski stil pisanja! Meni ovaj roman prvenstveno govori o raspadu jedne porodice u kojoj jedna sasvim bezazlena odluka donosi neverojatno razorne posledice koje su se kao nezaustavljiv niz zlokobno naslagale jedna na drugu. Svi životi predstavljaju delovanje zakona akcije i reakcije. To delovanje počinje malo dublje, u uzročnom telu, koje skupljamo tokom života. Izbor je uvek u nama. Yeong-hye je izabrala i to je izazvalo provalu reakcije. Za mene je ovo priča o karmi, sramoti i požudama, moći i opsednutosti, te našim neuspelim pokušajima da razumemo Drugoga, onoga ko ostaje zarobljenik u svojoj duši a time i telu.

Kako da obezbedite svoje mesto na Pro-femina konferenciji saznajte OVDEO kojim ćemo još temama razgovarati možete se informisati OVDE.

Autor: T.B.

Tagovi:

top