Retrospektiva: 4 najvažnija utiska sa #profemina2018

by | februar 20, 2019

I dok su pripreme za #profemina2019 uveliko počele, podsetimo se snažnih poruka izuzetnih učesnika prošlogodišnje Pro-Femina konferencije. Donosimo vam četiri najvažnija utiska po izboru LZ redakcije:

 

#1 Snažna poruka ženama dramaturškinje Minje Bogavac, prošlogodišnje  dobitnice nagrade Pro-Femina 2018 

„Veoma sam tužna, kada shvatim koliko savremene i obrazovane žene nemaju pojma o fenimizmu, a uživaju u svim privilegijama koje im je doneo. Pravo na školovanje, rad, ličnu zaradu, nasleđivanje, stupanje u brak sa osobom koju si sama izabrala, pravo na razvod, pravo na odlučivanje o sopstvenom telu, pravo da same brinemo o svojoj deci, kao i pravo na učešće u političkom životu – sve su to veoma nove stvari, u našoj civilizaciji. Ako zamislimo da istorija sveta traje godinu dana, bilo bi to kao da su žene sva ova prava osvojila – juče. Ona su krhka i nova i ne smemo ih podrazumevati. Moramo ih neprekidno braniti i učiti druge kako da ih brane. To što se, kao bela, zaposlena, obrazovana žena iz srednje klase – osećate slobodno, ne znači da tako žive i druge žene oko vas. Vaša je obaveza da svoj glas koristite i u njihovo ime, jer ste inače samo sebična damica koja ne razume da su neke žene žrtvovale svoje živote, za ovu našu slobodu. Uporedite svoj život sa životom svoje bake, pa hajde da onda pričamo o feminizmu- rekla je Minja u intervjuu za L&Z portal povodom osvajanja nagrade Pro-Femina 2018.

#2  Imaš pravo: Rađaj ili ne rađaj

Zdenka Beba Dragić, media/communications/PR  i Merima Njegomir estradna umetnica

Pod parolom “Svaka žena ima pravo na autonomne izbore i kad je o potomstvu reč” Zdenka Beba Dragić, media/communications/PR  i Merima Njegomir, estradna umetnica zastupale su dva različita stanovišta kada je o majčinstvu reč.  S jedne strane Beba Dragić je zastupala stanovište zadovoljnih  i ambicioznih žena koja još uvek nisu postale majke, a sa druge strane Merima Njegomir– majke četvoro dece i baka troje unučadi, govorila je iz ugla žena koje su se ostvarile kao majke. Dame su se jednoglasno složile da svaka žena ima pravo na autonomne izbore. Ova delikatna tema je izazvala je najviše oprečnih stavova među publikom!

#3  Pet ženskih priča o uspehu

Učesnice panela 5 ženskih priča o uspehu: Ljiljana Karaklajić generalna direktorka kompanije ”D Express”,  Biljana Jovanović vlasnica modne kuće ”Luna”,  Katarina Tasković Dragan vlasnica i direktorka ”Živinoprodukta” , Alis Marić Pečarić autorka bloga ”Čitaj knjigu”

Učesnice panela govorile su o borbi žena u “muškom” svetu, kako se izboriti za ravnopravnost. Podelile su ohrabrujuće priče o tome kako se uhvatiti ukoštac sa izazovima, savladati prepreke i izaći kao pobednica, pritom ne zapostavljajući ni svoje privatne uloge. Panel je izazvao veliku pažnju publike, a posebno ispovest Alis Marić Pečerić, koja je govorila i o drugoj strani medalje-o mobingu koji je doživljavala od strane žena.

#4 Iz muškog ugla: Šta žene žele..?

Ivan Stanković, osnivač i predsednik marketinške agencije ”Communis”

Da li žene znaju da muškarci pojma nemaju šta žene žele? Da li su žene svesne da muškarci nemaju pojma kako da zadovolje žene? Da li su muškarci svesni ko su danas žene? Da li su muškarci najugroženija vrsta na planeti? Kako se komunikaciona industrija odnosi prema tom fenomenu i šta uraditi da bi poruke oglašivača stigle do žena, saznali smo uz mnogo smeha i činjenica na prezentaciji Ivana Stankovića. Njegova duhovita prezentacija  nasmejala je ceo auditorijum i izazvala ovacije među publikom.:)

Pišite nam u komentarima, koji su vaši najsnažniji utisci sa prethodnih  Pro-Femina konferencija?

Kako do učešća na #profemina2019 saznajte OVDE

Tagovi:

top