Učesnici konferencije


Vesna Maraš

Vesna Maraš je dobitnica priznanja - Najuspešnija žena u nauci u Crnoj Gori.

Više od 50 naučnih publikacija i učešće na brojnim nacionalnim i internacionalnim naučnim konferencijama . Naučna zvanja i nagrade • Zvanje naučnog savjetnika na Univerzitetu Crne Gore, april 2013. (Odluka Univerziteta Crne Gore br. 08-1586 od 11.07.2013.) • Zvanje višeg naučnog saradnika za oblast vinogradarstvo, novembar 2006. (Odluka Univerziteta Crne Gore br.01-3380 od 23.11.2006.) • Zvanje naučnog saradnika na Biotehničkom institutu Univerziteta Crne Gore za oblast vinogradarstvo, jul 2001. (Odluka Univerziteta Crne Gore br. 01-647 od 06. 07. 2001). • Zvanje višeg istraživača u Zavodu za vinogradarstvo i voćarstvo Biotehničkog Instituta, jul 1996. (Odluka Univerziteta Crne Gore br. 01-521 od 05. 07. 1996.) • Nagrada za najuspješniju ženu u nauci u Crnoj Gori za 2012. godinu Ostale profesionalne aktivnosti • Član Savjeta za naučno-istraživačku djelatnost, oblast poljoprivrednih nauka (Vlada Crne Gore 2011.); • Redovni član Akademije inžinjerskih nauka Crne Gore; • Crnogorski stručni predstavnik-posmatrač u Programskom odboru za Sedmi okvirni program EU za istraživanja i tehnološki razvoj (FP7), oblast Hrana, poljoprivreda, ribarstvo i biotehnologija (Ministarstvo nauke Crne Gore); • Član Upravnog odbora Nacionalnog udruženja vinograda i vinara Crne Gore 2011; • Ovlašćeni degustator vina (Biotehnički fakultet Ljubljana – Slovenija) na listi degustatora vina Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore; • Predstavnik Crne Gore u Međunarodnom uredu za vinovu lozu i vino (OIV- International Organisation of Vine and Wine); • Član Komisije za izradu Nacrta Zakona i Pravilnika o vinu, alkoholnim pićima i sadnom materijalu; • Član Komisije za registraciju proizvođača grožđa i vina. • Član Komisije za priznavanje sorti vinove loze u Jugoslaviji...

 

Helena Ivanov

Zovem se Helena Ivanov, studiram Fakultet politickih nauka, politikoloski smer, treca godina. Pored fakulteta i studiranja, aktivno se bavim debatom od pocetka studija i u prethodne dve godine sam imala priliku da ucestvujem na razlicitim domacim i medjunarodnim turnirima i da na nekima od njih ostvarim i uspehe. Izmedju ostalog sam ucestvovala u decembru na 34om svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u indiji i osvojila prvo govornicko mesto u kategoriji engleski kao strani jezik i zajedno sa svojim partnerom bila u finalu engleski kao drugi jezik. pored debate i fakulteta zanima me i sviranja klavira i to me veoma ispunjava.

 

Fuad Backović - Deen

Bosanskohercegovačkog pevača mlađe generacije, regionalno poznatog i priznatog umetnika, odlikuje jedinstven, ekstravagantan scenski nastup, koji odskače od domaćeg mainstreama u zabavnoj muzici, kao i pesme koje spajaju disco i klasični glamour pop. Karijeru je počeo sredinom 1990. godine u boy-grupi Seven Up, kao četrnaestogodišnji dečak, te je do danas objavio pet studijskih albuma i gostovao na tri albuma svojih kolega, grupe Indexi, Kemala Montena i grupe Funky G. Svi albumi su imali svoja regionalna izdanja i velike uspehe koji su doneli pregršt nagrada i priznanja. Rođen je u Sarajevu, gde je završio gimnaziju i srednju muzičku školu na odseku za solo pevanje, a zvanja "The strategist of fashion and company service" i "Fashion manager" stekao je na prestižnoj modnoj akademiji "Istituto Marangoni" u Milanu gde je sarađivao sa mnogim uglednim brendovima, poput „Dsquared i "Tom Rebl" na čijoj promociji radi i danas. Odnedavno je modni savetnik i image maker u sektoru art direkcije najboljeg BiH modnog brenda za dame "Bellissima" te radi na kreiranju novog i svežijeg identiteta pomenute modne marke, ali i na novim kolekcijama zajedno sa timom dizajnera i stručnjaka iz čitave regije. Fuad Backovic Deen je nosilac zvaničnog priznanja i nagrade Sarajevo Fashion Weeka za doprinos i razvoj BiH modne scene u domovini i izvan nje te prve nagrade BiH Style Awards kao najbolje odeveni muškarac.

 

Duška Jovanić

Jedna od najpoznatijih i najprovokativnijih novinarki bivše Jugoslavije, karijeru je započela u “Bazaru”, da bi devedesetih, prelaskom u tada čuveni politički dvosedmičnik “Duga”, postala nemilosrdna kritičarka društva, sistema i režima – iz ženskog ugla. Njena popularna kolumna “Žensko pitanje” bila je srpski adut u medijskom ratu u turbulentnim godinama pred raspad Jugoslavije u “borbi” sa najduhovitijom Hrvaticom, Tanjom Torbarinom. Tada je, pre svega zbog dobrog štosa, izabrana za predsednicu famoznog AFŽ-a, s ciljem da tu socrealističku funkciju što pre ukine.

 

Slobodanka Seka Martinović

Novinarka po profesiji, "Pobjeda" (27 godina), potom ekskluzivista magazina "Index", urednica u nedeljniku "Žurnal", urednica "Porodičnog magazina", članica redakcije i dopisnica JUTEF za Crnu Goru… Dobitnica nagrade za novinarstvo Udruženja novinara Crne Gore 2003. g. Paralelno, u PR-u od 2000. godine. Predavač na prvoj školi za Odnose s javnošću PRA agencije iz Beograda, čiji je osnivač i direktor ekspert komunikologije, prof. Predrag Vujović, nakon čega aktivno počinjem da se bavim ovom profesijom. PR hotelsko-turističke kompanije Crna Gora (4 god.), PR brojnih događaja i manifestacija (izdvojila bih reaktiviranje “Ordena Danilo I”, humanitarnu fondaciju čiji je pokretač bio princ Nikola Petrović Njegoš, koja je na Cetinju okupila potomke svih dinastija Evrope, od Savoja do Romanovih), član Upravnog odbora Cetinjskog bijenala, art direktorka i PR Monteenegro Models Teeam, asocijacije koja je u Crnu Goru dovela 17 stranih kreatora (Tony Ward, Agata Luiz De la Prada, Adi fon Cromenaker, Djani Kalinjano…), jedna od organizatorki pvog crnogorskog Fashion Weeka (2006. g.), osnivač prvog Centra kulture življenja u Crnoj Gori, poslednjih pet godina PR Nacionalnih parkova Crne Gore, sada vlasnik ateljea za umetničku i modnu reciklažu. Jedan od pionira u razvoju modne scene i modelinga u Crnoj Gori. Predsednica prvog Udruženja modnih kreatora i manekena, osnovanog 1986. godine u Titogradu. Prvi butik sa vlastitim modelima otvorila na Cetinju, 1985. godine, drugi u Podgorici, 1989. Od 1996-1999. kreator “Javora” iz Ivanjice (6 kolekcija na Sajmu mode u Beogradu, Zlatna košuta 1997), za kolekciju trikotaže nomincija za prsten Zlatni paun. Autorske kolekcije: “Forma” 1996, “Princezina škrinja” - opus od pet kolekcija posvećenih odevnoj kulturnoj baštini Dvora Petrović od kojih je “Reinkarnacija” prikazana u Parizu 2002. godine, zatim “Ptice”, “2000 godina hrišćanstva”, “Doručak kod Tifanija”, ”Dvorske priče”, angažovana kolekcija-performans “Volite zeleno” koja promoviše ekologiju… Autorka teksta i kostima za dve dečije predstave, “Šumska bajka” i “Priča o kapljici vode”. Kostimografkinja u filmu “As pik”, koji je bio crnogorski kandidat za Oskara. U Podgorici, 31. marta 2014. godine, samostalna autorska revija modne reciklaže, a u pripremi je kolekcija inspirisana i posvećena Jovanki Broz. Najveći i najambiciozniji projekat do sada čija je premijera planirana za septembar 2014. u Tivtu. Volonterka u projeku Evropske komisije i Nemačke organizacije HELP u edukaciji Romskih žena radi lakše integracije u društvo. Udata, majka Nevene i Nika.

 

Dubravka Valić Nedeljković

Predavačica i šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (osnovne i master studije). Predavala i na master i doktorskim studijama ACIMS Univerziteta u Novom Sadu (Mediji i rod). Oblasti istraživanja: kritička analiza medijskog diskursa, mediji i marginalizovane grupe s fokusom na ženama i nacionalnim manjinama, mediji i multikulturalizam, medijska etika, medijska regulativa. Objavila stotinak radova u domaćim i međunarodnim publikacijama. Učetvovala na mnogobrojnim naučnim i stručnim skupovima u inostranstvu i zemlji. Objavila osam stručnih i naučnih knjiga i monografija. Pre angažmana na Univerzitetu u Novom Sadu, radila kao novinarka i urednica Radio Novog Sada tridesetak godina. Dobitnica je mnogih novinarskih nagrada za informativni radio-program i radio-reportažu.

 

Boris Banović

Modni saveti i kritike Borisa Banovića, poznatijeg kao Fashion Guru, zapaženi su još u vreme njegovog angažmana u časopisima "Stars" i "Story", gde je bio modni urednik i kolumnista. Tokom ovih desetak godina koliko je prisutan na modnoj sceni kao oštro pero i direktni kritičar modnog stila poznatih osoba, Fashion Guru se nametnuo svojim svežim pristupom u emisijama "Red Carpet" i "Show Time" televizijske kuće "Nova TV", na kojoj je trajno angažovan kao punopravni član zabavnog programa. Trenutno je fokusiran na projekat za novi teen sitkom "Generacija", u kojem će kao kostimograf, stilista i direktor vizuelnog identiteta dati svoj pečat. Iako je iza njega bogato iskustvo fashion buyera za velike modne kuće "Magma" i "Heruc Galerija", zatim mnogobrojni editorijali i snimanja za reklamne kampanje a uz sve to je i autor knjige "Vodič za urbane frajere, savremena lektira by Boris Banović", pa se može reći da mu je moda "u malom prstu", Boris Banović i dalje smatra da je kontinuirana edukacija izuzetno važna pa je upisao magistarske studije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Posebno se ponosi sopstvenim modnim brendom "2B Boris Banović" lansiranim prošle godine, kojim uspešno naglašava stil modno osvešćenog muškarca sa stavom.

 

Helena Mihić

Ona je manekenka, novinarka i spisateljica - do sada je objavila 2 knjige. Poslednjih trinaest godina živi i radi u Srbiji, ali i u inostranstvu - na Kipru, Malti i u Londonu. Njene kurseve u školama za modele i fotomodele pohađalo je više od 10.000 polaznika, dece i odraslih. Na Kipru je 2001. godine proglašena za najuspešniju ženu u biznisu, uvevši novu čarter liniju iz Novog Sada.

 

Nichim Izazvan

Biografiju je malo teže napisati, ceo život sam profesionalno u košarci. Danas se bavim produkcijom, consultingom i digital marketingom. Pišem za portale, magazine, sajtove... između ostalog "Esquire" i "Grazia". Tvitujem, blogujem, kreiram viralni sadržaj za mnoge. U principu, sve što ima veze sa internetom i društvenim mrežama.

 

Marina Kosanović

Marina Kosanović je rođena u znaku Vodolije, one godine kada je Rocco Granata istoimenom pesmom osvojio svet. Iza nje je bezmalo tri decenije profesionalnog  života u novinarstvu. Tokom tog perioda, do detalja je upoznala  kako editorijal, tako i biznis stranu ”poslednje avanture duha”, kako je žurnalistiku svojevremeno definisao njen profesor novinarstva Sergej Lukač.

Završila je Fakultet političkih nauka, a karijeru je započela u izdavačkoj kući ”Politika”, u časopisu ”Bazar” gde je dugi niz godina radila kao novinar i urednik. Tekstove je objavljivala i u ”Studentu”, dnevnom listu ”Politika”, časopisima ”Ana”, ”Pop rock”, ”Rock”, ”E magazin”, FAAR... Više od deset godina bila je izvršni organizator ”Lica godine”, nacionalnog finala takmičenja ”The Look of The Year”. Autorka je imena i koncepta najstarije modne nagrade ”Bazart”, koja se i danas dodeljuje na ”Belgrade Fashion Weeku”.

Autorka je knjige ”Naš takozvani život: fenomeni devedesetih”, koja predstavlja svojevrsno svedočanstvo o pomerenoj stvarnosti koju je srpsko društvo živelo tokom poslednje decenije 20. veka.

Godine 2004. učestvuje u pokretanju nove izdavačke kuće, koju je na srpskom tržištu startovala finsko-holandska medijska kompanija ”Sanoma”, sa ciljem da u Srbiji lansira svetski poznate licencne magazine. Prvi naslov koji je ”Sanoma”  lansirala bio je ELLE, najprodavaniji modni magazin na svetu, a Marina Kosanović Stefanović – prva glavna i odgovorna urednica srpskog izdanja ELLE.

Četiri godine kasnije iz editorijal voda prešla je na biznis stranu – u izdavačkoj kući ”Adria Media Serbia” radi kao direktor izdanja časopisa ELLE, ELLE Dekor, ”Sensa”, ”Gala Style”, ”National Geographic”, ”Lisa”, ”Mama”, ”Moj stan”...

Profesionalno se usavršavala u Londonu, gde je završila MBMC na prestižnom FIPP-u. Živi u Beogradu, majka je dva tinejdžera, praktikuje power based hatha yogu. Radi kao freelance medija ekspert. Uz apsolutno uvažavanje digitalizacije, i dalje veruje u magazine.

 

Marinela Kvapil

Rođena jednog euforičnog 31. decembra u Beogradu. Studirala prava kojima se nikada nije bavila. Nakon voditeljsko-novinarskih angažmana na Trećem kanalu, Beogradu 202, YU infu i Politici, radila kao urednik, scenarista i PR manager produkcijske kuće Emotion. Poslednje tri godine je na poziciji urednika zabavnog programa Prve televizije. Napisala je roman "Ubistvo u rijalitiju". Udata je i majka dvoje dece. 

 


Dragana Ćosić

Dragana Ćosić počela je rad u Jutarnjem programu Studija B 1996. godine. Od tada do danas radila je gradski program, pa kratko u informativnoj redakciji, a danas je u redakciji kulture. Vodila je jutarnji i dnevni program – emisije “Beograde, dobro jutro“ i “Beograde, dobar dan“. Četiri godine vodila je i uređivala turistički magazin “Pravim putem“. Kulturnu oblast, u kojoj se najbolje snalazi, prvo je radila vodeći i uređujući dnevni kulturni vodič “Svetionik“. Studio B je dve sezone – 1999 i 2000 – emitovao “Urbazam“, emisiju koja je pratila kulturu na specifičan način. Vodila je i uređivala jednu od najgledanijih emisija – “Beograd noću“. Trenutno uređuje emisiju “RAM“.

 

Milka Mia Popović

 

Diplomirala je medicinsku biohemiju na Kraljevskom koledžu (King’s College) na Univerzitetu u Londonu. Doktorske studije je takođe završila na Univerzitetu u Londonu gde je po završetku bila najmlađi doktor medicinskih nauka. Nakon doktorskih studija, Milka je nastavila da se bavi naučnim istraživanjem u oblasti niozomalnih i lipozomalnih DNK vakcina. Objavila je broj naučnih radova i učestvovala u inovaciji nove generacije vakcina, radeći za farmaceutsku kompaniju Londonu. Neke od ovih vakcina su danas u upotrebi. Sertifikat za primenu funkcionalne medicine u kliničkoj praksi stekla je u Tampi, Floridi nakon čega se našla na svetskoj listi prakticionista funkcionalne medicine Instituta funkcionalne medicine. Postdiplomske studije iz nutricionalne terapije (Nutritional Therapy) završila je u CNELM, Univerzitetu Midlseks u Engleskoj. Milka je 2004. godine osnovala hematološku laboratoriju OrthoMediCare koja je zastupala vodeće svetske laboratorije za funkcionalnu medicinu. Danas je vlasnica biohemijske laboratorije "Laboratorija centar" koja pored rutinskih analiza nudi i specijalne analize koje više govore o metabolizmu i ravnoteži organizma, a u cilju prevencije bolesti i nege zdravlja. Oblasti kojima se Milka bavi su: anti-aging medicina, sportska medicina, ishrana za decu i odrasle i nutrigenomika (uticaj hrane na genetiku).

 

 

Helena Roza

Uspešno "žonglira" između različitih obaveza i angažmana. Nekadašnji model, već više od dvadeset godina je TV voditeljka i autorka emisija, uz to je i kolumnista, TV producent, urednica i preduzetnica. Vodi dve kompanije, jednu za proizvodnju i drugu ugostiteljsku. Ima diplomu iz menadžmenta i PR-a, aktivista je - zalaže se LGBT prava - i uključena je u projekat televizije HBO "Dajte nam krila", pomažući deci sa posebnim potrebama. Jedan je od osnivača prvog Libertarijanskog kluba u Makedoniji, pod nazivom Atlas.

 

Sandra Pavlović

Član udruženja za buloznu epidermolizu DEBRA postala sam 2008. godine. Nakon aktivnog angažovanja u radu udruženja, 2010. preuzimam funkciju predsednika udruženja. Aktivno sam se zalagala za upoznavanje šire javnosti s problemima osoba koje boluju od bulozne epidermolize u Srbiji, uključujući i zdravtsvene radnike, povezivala lekare se obolelima i obolele međusobno, edukovala porodice novoobolelih, omogućila lekarima dodatnu edukaciju u inostranstvu s ciljem formiranja ekspertskog tima lekara, zalagala se za izmene aktuelnih zakona i pravilnika u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite. Kroz brojne humanitarne akcije, organizovala sam kupovinu i snabdevanje porodica sanitetskim materijalom za svakodnevnu negu rana obolelih od bulozne epidermolize. Godine 2013. bila sam jedan od organizatora Prve nacionalne konferencije o retkim bolestima u Srbiji, nakon koje sam postala potpredsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS), saveza udruženja koja se bave pojedinačnim retkim bolestima, u čijim sam aktivnostima učestvovala od osnivanja. Smatram da je borba tek počela i da je neophodno još mnogo toga da se uradi kako bi se poboljšao položaj i kvalitet života osoba koje boluju od bulozne epidermolize i drugih retkih bolesti na teritoriji Republike Srbije, a koji su do pre nekoliko godina bili potpuno nevidljivi za društvo. Moj rad je na volonterskoj osnovi. Majka sam deteta s buloznom epidermolizom.

 

Ana Gifing

Nakon diplomiranja na Medicinskom Fakultetu u Beogradu, 1984. godine, radila je na Univerzitetskoj Dečijoj klinici i Institutu za majku i dete u Beogradu. Specijalizirala je na Vojnomedicinskoj akademiji anesteziologiju sa reanimatologijom, a potom nastavila profesionalni rad u Kliničkom centru Srbije. Za preventivnu medicinu se opredeljuje 2003. kada u Beogradu i pokreće privatnu preventivnu praksu, a tri godine kasnije polaže evropski ispit iz antiejdžing medicine u Beču, njen mentor je bio profesor dr Alfred Volf iz Štutgarta, potpredsednik udruženja za menopauzu Nemačke. Unuka je doktora Branka Manojlovića koji je medicinski fakultet i specijalizaciju iz preventivne medicine završio u Gracu u Austirji, a još pre drugog svetskog rata u Novom Sadu pokrenuo prvu kliniku preventivne medicine. Dr Branko Manojlović jedan je od osnivača Crvnog Krsta Vojvodine. Dr Ana Gifing autor je jedinstvenog programa “Hrono ishrana dr Gifing”, koji je postao popularan i van granica Srbije za veoma kratko vreme, tako da trenutno postoji devet centara u Evropi i Americi koji su licencirani da primenjuju ovaj program (uz jedinstvenu dijagnostiku na američkim i nemačkim dijagnostičkim aparatima i individualnu suplementaciju). Napisala je izuzetno popularne knjige “Alhemija mladosti” i “Kako usporiti starenje”, kao i brojne stručne radove u oblasti preventivne medicine. Profesionalno se kontinuirano usavršava kod najvećih svetskih stručnjaka u oblasti fiziologije, biohemije, endokrinologije i dijetetike. Četiri puta godišnje radi na Klinici za preventivnu medicinu u američkoj državi Viskonsin, a kao gostujući profesor, često drži predavanja u Evropi i Americi. Od jula 2013. radi kao konsultant i na privatnoj klinici u američkoj državi Oregon.

 

Bojan Božić

Diplomirao je 2001. godine na FPU u klasi prof. Ljiljane Žegarac na katedri za kostim - savremeno odevanje. Danas iza njega stoji već dvadeset godina profesionalnog rada i iskustva u oblasti mode i modnog dizajna. Profesionalnu afirmaciju dobio je još 1995. godine kao najmlađi kreator u istoriji Sajma i dobitnik vrhunskog priznanja "Zlatna košuta" na Sajmu "Moda u svetu" u Beogradu. Za njom se nižu mnogobrojna vrhunska modna priznanja - "Zlatne košute" i "Srebrna košuta" i nagrade na nedeljama mode za "Najbolju kolekciju modne kuće". Njegovo stvaralaštvo u oblasti mode proteže se od sportskih kolekcija, modne trikotaže, dečije odeće do uniformi, od Pret-a-Porter do Haute Couture kolekcija. Svoj rad prikazuje na modnim revijama u zemlji i inostranstvu. Poslednjih godina, između ostalog, prikazuje i vrlo uspešne kolekcije za modnu kuću "Afrodite Mode Collection", za koje je više puta nagrađivan na nedelji mode "Fashion Selection". Svoje modno stvaralaštvo prikazuje odabranoj i rafiniranoj modnoj publici u hramu Pentemont u Parizu, kolekcijom visoke mode. Pored kreiranja za modne brendove u Srbiji posvećen je i pedagoškom radu sa studentima i edukaciji mladih u oblasti mode i modnog dizajna na pestižnom francusko-srpskom fakultetu za modni dizajn Mod art u Beogradu. Svoje umetničko stvaralaštvo prikazuje na mnogobrojnim izložbama, izlažući modne ilustracije, modne aksesoare, crteže i ulja na platnu.

 

Vanja Gavrovski

Rođena je u znaku Bika, krase je stabilnost, istrajnost, upornost, preciznost, odgovornost, kreativnost i dobra komunikacija s ljudima. Nekadašnje zaštitno lice ”Trećeg kanala” i urednica na ”Yu info” televiziji, poslednjih godina profesionalno se bavi odnosima s javnošću. O njenim uspesima u oblasti PR-a govori nagrada za najprofesionalniji odnos s medijima (Sajam knjiga 2010), najnovije istraživanje agencije ”Pragma”, prema kojem ima najotvoreniju komunikaciju s medijima, na stotine promocija domaćih i stranih pisaca, mnogobrojna gostovanja u televizijskim i radio-emisijama i na hiljade objava u novinama. Kao PR menadžer izdavačke kuće ”Laguna” njeni gosti bili su veliki svetski pisci: Trejsi Ševalije, Toni Parsons, Tarik Ali, Đulio Leoni, Mo Hejder, Lusinda Rajli, Amitav Goš, Vilijem Pol Jang… Italijanskom piscu Đuliju Leoniju poslužila je kao inspiracija za stvaranje glavne junakinje Vanje u romanu ”Vrata Atlantide”. Od dolaska u "Lagunu" iza nje su različiti projekti, među kojima je i ”Noć knjige”. Konkretnim akcijama doprinosi društvenoj odgovornosti. Vlasnica je diplome iz menadžmenta i PR-a, a profesionalno se i dalje usavršava. Kod sagovornika prvo primeti oči, u šetnju bi povela tatu, nema skriveno utočište od obaveza, ali ima tu jednu osobu koju voli da voli i pozove u svako doba.

 

Zorica Milosavljević Slavnić

 

Diplomirala je na medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1975. Godine. Obavezni lekarski staž obavila je u KBC „Dr Dragiša Mišović“. Specijalizaciju iz dermatovenerologije završila je 1991. godine, a poslediplomske studije 1986. godine. Doktorsku tezu iz oblasti oštećenja kože izazvanih hemijskim materijama i lečenih lokalnom terapijom odbranila je 1991. godine na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Stručno se usavršavala u Beču. Uža specijalnost: Dermatokozmetika i dermatoestetika: voćne kiseline, botoks, fileri, dermatohirurgija, dermatoalergija, dermoskopija. Od 1976. do 1987. godine radila je na medicinskom odeljenju Vojnotehničkog instituta kao vodeći istraživač na naučnim projektima. Od 1987. do 1995. godine radila je na kožnoj klinici Vojnomedicinske akademije; od 1995. do 2007. godine u VMC Novi Beograd , u kabinetu za kožne i polne bolesti; od 2007. do oktobra meseca 2010. u DZ „Dr Ristić“. Od 2007. godine radi u DZ „Jedro“. Januara 2009. izabrana je za docenta za predmet dermatovenerologija na privatnom medicinskom fakultetu US Medical-School u Beogradu. Tokom svoje profesionalne karijere aktivno i uspešno je učestvovala na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim kongresima, simpozijumima, stručnim sastancima, okruglim stolovima, radionicama. Autorka je i koautorka u preko 50 naučnih i stručnih radova, autorka je jedne monografije i udžbenika. Član je SLD, DDVS i EADV (evropska asocijacija dermatovenerologa).

Vedrana Rudan

Rođena je u Opatiji 1949. godine. Na Pedagoškoj akademiji u Rijeci diplomirala je na smeru hrvatski i nemački jezik. Napisala je sedam knjiga koje su prevedene na desetak jezika. Prema njenim delima izvode se i pozorišne predstave u nekoliko evropskih pozorišta. Bila je prodavačica novina, sladoleda, prevodilac, učiteljica, turistički vodič, urednica na radiju, novinarka i kolumnistkinja. Trenutno, a najverovatnije i zauvek, zatvorena su joj vrata svih hrvatskih medija, pa piše na blogu www.rudan.info, koji dosad ima četiri i po miliona poseta. Uskoro joj izlazi i knjiga tekstova sa bloga – "U zemlji krvi i idiota", u izdanju VBZ-a. Zaboravila je koliko je puta u životu dobila otkaz. Živi u Rijeci.

 

Marina Krleža

Marina Krleža rođena je 1978. godine u Varaždinu. Nakon gimnazije, godinu dana boravi u Londonu. Potom upisuje studij kroatistike na Filozofskom fakultetu Rijeci gdje postaje državni stipendist te dobiva priznanje Društva hrvatskih književnika pri sudjelovanju na Drugom susretu mladih pjesnika i pisaca 2005. godine. Iste godine objavljuje zbiku poezije "(In)Cognito", a tijekom studentskih dana piše i objavljuje u književnim časopisima u Hrvatskoj i Srbiji - "Književna Rijeka", "Re", "Podravski zbornik", "Treći Trg" itd. Dugi niz godina radi na radiopostajama kao novinar, voditelj, glazbeni tehničar, spiker te urednik nekolicine emisija o glazbi, filmu i književnosti. Od 2009. godine živi u Zagrebu i predaje hrvatski jezik u školi. Uskoro završava svoj prvi roman "Žena robot" koji dvije godine objavljuje na Facebooku.

 

Nina Borovac

Provela je više od sedam godina na mjestu media supervizora u marketinškoj agenciji „Communis“ gdje je radila u svim segmentima oglašavanja i komunikacija, sudjelujući u kreiranju i realizaciji medijskih strategija komuniciranja za veliki broj međunarodnih i domaćih brandova u Bosni i Hercegovini. Prije godinu i pol dana preuzima funkciju medijske direktorice u agenciji “Via Media reach”. Od dolaska u ovu agenciju iza nje su različiti projekti kako za internacionalne, tako i za lokalne klijente. U agenciji je zadužena za strateško i taktičko planiranje, pregovore s medijima, te cijelu operaciju zakupa medija i odnosa s klijentima. Njeno dugogodišnje iskustvo i znanja stečena u prethodnom radu, svakodnevno doprinose izazovima komunikacije na vrlo zahtjevnom i specifičnom bh tržištu. Od oktobra 2013. godine obnaša CEO funkciju u agenciji „Via Media reach“. Nina je udata i majka je 11-ogodišnjeg plivača...:)

 

Veran Matić

Predsednik Upravnog odbora B92, glavni i odgovorni urednik informativnog programa i predsednik Fonda B92. Od 1984. angažovan u oblasti alternativnih i omladinskih medija u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Karijeru je započeo u NTV Studio B, da bi u maju 1989. osnovao Radio B92, prvu nezavisnu radio stanicu u Srbiji. Pod njegovim vođstvom ova stanica je u proteklih 25 godina razvila svoje brojne aktivnosti od kojih su najznačajnija tri medija - radio, televizija i web stranica. Osnivač je ANEM-a (Asocijacije nezavisnih elektronskih medija), jedan je od najupornijih boraca za slobodu medija i slobodu javnog izražavanja i dobitnik mnogobrojnih prestižnih međunarodnih nagrada za svoj rad tokom poslednjih 25 godina.

 

Azra Ikalović

Rođena 1960. godine u Banjaluci. Od 2003. godine osnivač je i aktivna članica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” Banja Luka. 2005.godine postaje i predsjednica spomenute asocijacije, dok četiri godine kasnije preuzima funkciju predsjednice asocijacije udruženja oboljelih od raka dojke BiH. Dobitnica je više priznanja za volonterski rad. 2o1o.godine dobitnica je Aprilske nagrade grada Banja Luka za humanitarni rad i i promociju ranog otkrivanja raka dojke.Učesnica je svjetskog kongresa i "Trke za život",Vašington 2oo9.i Izrael 2o12. Tokom desetogodišnjeg rada organizovala je skrining mamografiju za oko 5o.ooo žena, te nesebično pomagala ženama oboljelim od karcinoma dojke, što su i primarni ciljevi Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Banja Luka. Azra Ikanović je i sama dva puta izborila se sa ovom bolešću.

 

Andrijana Božović

Rođena 17 marta 1977 god. u Podgorici, Crna Gora. Provela dio djetinjstva (4 godine) u Rimu i tamo savladala italijanski jezik što će kasnije biti presudno za izbor studija. 2002 god. završila Filološki fakultet u Beogradu, grupa za Italijanski jezik i književnost i imam zvanje profesora italijanskog jezika ali nikada nisam radila u struci. Od 2000-te godine sam u muzici. Krajem 2004 godine izdajem pop album prvjenac pod nazivom „Na krilima anđela“. Učestvovala na nekoliko festivala....Izdala više singlova. Od 2006 god. angažovana na TV Atlas u Podgorici kao autor i voditelj emisije „AB priče“ a kasnije preimenovane „Kod Andrijane“. Trenutno radim i u porodičnoj firmi. Veoma aktivna u sportu sa tendencijom dobijanja licence za fitness trenera grupnih programa Les Mills. Majka šestogodišnjeg dječaka Darija.

 

Aleksandar Đikić

Rođen u Beogradu daleke '72. Apsolvirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2000. godine. Vec četvrtu godinu zaredom potpisnik je ugovora za Maybelline New York. Karijeru je započeo na studentskim filmovima FDU-a, a svoj talenat je razvijao kroz pozorišnu i televizijsku šminku. U modi radi već 20 godina s prestižnim domaćim i inostranim fotografima i časopisima: Elle, Cosmopolitan, Grazia, L' Officiel, Faar, Prestup, Gloria... Učestvovao je u make up dizajniranju kampanja za Legend, Nikola's, Ivković, kao i srpskih modnih dizajnera Tijane Pavlov, Dejana Despotovića, Bate Spasojevića... Radio je na reklamama za Chipsy, Telekom, Erste banku, Intesa banku, bio angažovan kao oficijalni šminker emisije “ Prvi srpski top model”... Kao beauty adviser piše za razne časopise.

 

Filip Ćirić

Filip Ćirić rođen u Pirotu 7.8.1979 god..

Obrazovanje 
- Srednja Ekonomska i Ugostiteljska škola u Pirotu 
- Fakultet za poslovno sekretarstvo i menadžment u Sremskoj Mitrovici

Radno iskustvo 
- Restoran "Mali pevac", pomoćnik-mesar 
- Restoran "Vila 69" - fine dining / pomoćnik-konobara
- Restoran "Vila Jelena" - fine dining / konobar
- Restoran "Ikiki bar" - Japanska kuhinja / šef

- Bistro "Absinthe" - Francuska kuhinja / konobar

- Restoran & bar "Sinatra" / šef

- Restoran "Eklektika" - fine dining / suvlasnik

- Bistro "Iguana" / konobar

- Restoran "Na ćosku" / menadžer

- Restoran "Homa" - fine dining / suvlasnik

 

Lorella Flego

Rođena je 1974. godine, po obrazovanju je diplomirana psihološkinja. Živela je između Afrike, Italije i Slovenije. Sa 18 godina zaljubila se u modu i do danas je ostala verna toj ljubavi. Diplomirala je na fakultetu za psihlogiju u Trstu, odsek dečja psihologija. Veoma je radoznalna, rado istražuje nova područja, moda joj je izazov i ujedno posao koji veoma ozbiljno shvata. Redovna je na svim fashion weekovima, organizuje predavanja o modi u različitim gradovima i analizira modne fenomene koji su značajni za pojedine periode (od blogera do brze i dostupne mode). Radila je na televiziji, kao voditeljka i urednica različitih emisija; moderirala je radijske emisije, različite događaje u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji. Takođe je vodila i organizovala modne seminare u Milanu, Parizu i Južnoj Africi. Urednica je i vlasnica portala www.glitter.si, urednica i voditeljka emisije o modi „Bleščica“ na TV Slovenija, urednica i voditeljka emisije za žene na italijanskom jeziku „Bašta snova“ (Il giardino dei sogni). Moda i lifestyle interesuju je iz svih perspektiva; veruje da je znanje koje je dobila u bekstejdžima velikih modnih revija, tokom intervjua sa velikim kreatorima (Lagerfeld, Donna Karan, Marc Jacobs, Cavalli, Donatella Versace, Raf Simons, Michael Kors, Carolina Herrera, Oscar de la Renta, Miuccia Prada, Armani...) veliki dijamant koji želi da deli sa onima koji prate modu, vole je i žele još bolje da je upoznaju. I pored svega, da je razumeju i shvataju da moda nije samo „plitki fenomen“ sadašnjice već prijateljica koja nam život čini lepšim.

 

Boško Jakovljević

Rođen 23. juna 1968. godine u Beogradu, popularni voditelj i maneken već gotovo osamnaest godina radi na televiziji Pink. Idejni je tvorac emisije “City“, koja je obeležila zabavni program ovog kanala. Zatim je usledio „City Club“, jedna od retkih emisija u kojoj se veličala pop kultura i muzika. Takođe je vodio emisije „Za milion godina“, „Sav taj pink“ i „Plesom do snova“. Od svoje dvadeset prve godine u modnom je svetu gde se već odavno pokazao i dokazao i postao čuveno lice srednje generacije muških top modela na našim prostorima. Oprobao se i kao kreator pa je za predstavnike Evrovizije Milana Nikolića i Marka Kona, u saradnji sa Martini Vestom, dizajnirao odeću. Kao koreograf radio je za „Replay“, dok se manekenstvom i dalje bavi.

 

Lejla Kažinić Kreho

Kao lekar, magistrirala je kliničku nutriciju na prestižnom Kings Collegeu, na odseku Department of Biomedical and Health Sciences, University of London pod vođstvom Thomasa A.B. Sandersa, vodećeg svetskog stručnjaka za genetski modifikovanu hranu. Kliničku nutriciju završila je u klasi dr Petera Emeryja, vodećeg svetskog stručnjaka za proteine. Svoj istraživački projekat "Weight Diets Loss Programs, Implications and Complications on Health" vodila je u saradnji s Anthonijem R. Leedsom, jednim od pionira klasifikacije hrane prema glikemijskom indeksu. Članica je Britanskog nutricionističkog društva. Dr.Lejla Kažinić Kreho autorka je bestselera "Ishrana 21. veka", "Ishrana 21. veka za žene", "Ishrana 21. veka za muškarce", "Moja mediteranska dijeta", "Zdrava i fit", te najnovije knjige "Dijeta 21. veka". Kreator je prve "Food Clinic online - Doctor Nutrition Health Club". Nastupima u elektronskim i pisanim medijima te javnim predavanjima u regionu i inostranstvu, namenjenim ljudima svih starosnih grupa, nastoji doprineti razvijanju svesti o uticaju hrane na naše zdravlje. Knjige Dr Lejle Kažinić Kreho prepoznate su i izvan Hrvatske kao nov način razmišljanja o hrani i njenom dejstvu na naše telo te su izdate u Srbiji i Sloveniji.

 

Natalija Pekić

Natalija Pekić veći deo svoje karijere je preduzetnik. Od 1994. do 2006. godine radila je kao direktor uspešne porodične firme, da bi nakon toga preuzela ulogu vlasnika i direktora kompanije ”Interijer Studio Karizma”. Visoko obrazovanje stekla je u Osijeku, pri Ekonomskom fakultetu, gde je dobila i zvanje magistra nauka. Trenutno piše doktorsku disertaciju iz područja Porodičnog preduzetništva. Odmah po završetku postdiplomskih studija, uz karijeru preduzetnika, počela je da radi kao spoljni saradnik Ekonomskog fakulteta u Osijeku, gde predaje dva modula: Obiteljsko poduzetništvo i Menadžment obiteljske tvrtke. Licencirani je predavač u oblasti porodičnog biznisa, saradnik Centra za poduzetništvo, predavač pri HUP-ovom Programu za usavršavanje menadžera, predavač na mnogim međunarodnim konferencijama, te konsultant u mnogim porodičnim firmama. Od 2011. godine promovisana je za EU ambasadora ženskog preduzetništva Republike Hrvatske.

 

Nenad Korkut

Dr. med., specijalista ortoped Rukovodilac službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Obrazovanje - 1986. godine upisuje studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu gde je diplomirao 23. oktobra 1992. godine. - Stručni ispit položio je 11. maja 1994. godine. - Stručne postdiplomske studije iz ortopedije završava 2003. godine. - Specijalistički ispit iz ortopedije položio 31. januara 2006. godine - Član je Hrvatskog udruženja ortopeda i traumatologa. - trenutno na postdiplomskim stručnim studijama „Menadžment u zdravstvu“ na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. - Od aprila 2012. do danas - Rukovodilac službe za odnose s javnošću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. U slobodno vreme bavi se pisanjem o modi i fotografiji za televiziju i štampane medije. Tekstove objavljivao u časopisima "Elle", "Gloria", "Gloria Glam", "Storybook", "Grazia", "Nacional", "Vjenac" i mnogim drugima, na portalima Cro-a-porter i Fashion.hr a bio je i saradnik u emisijama "Glamur cafe" na Hrvatskoj televiziji i "Exkluziv" na RTL-u.

 

 

Isidora Bjelica

Mr Isidora Bjelica rođena je u Sarajevu decembra 1967. godine. Ćerka je šahovskog majstora i publiciste Dimitrija Bjelice. U Sarajevu završava i gimnaziju. Kao unuka dugogodišnjeg predsednika udruženja književnika BiH Dušana Đurovića, u detinjstvu u njegovom salonu sreće velikane poput Andrića i Selimovića, što je u potpunosti okreće književnosti.
S nekoliko prijatelja vodila je klub “Volen Nolens“, koji je bio centar liberalnih tendencija u Sarajevu. Godine 1987, zbog političkog progona posle žurke koju je organizovala – seli se u Beograd i tako postaje jedan od najmladjih disidenata bivše Jugoslavije. U Beogradu diplomira na FDU – Odsek za dramturgiju, gde godinama radi kao asistent. Magistrira s tezom “Sajber triler kao savremeni oblik tragedije“.
Prvu knjigu – “Prvi probuđeni“, Književna omladina Srbije – objavila je već sa 18 godina.  Autor je preko pedeset bestselara, u kojima se bavi tabuima i tajnom istorijom, a veliki je zaljubljenik u putovanja, pa je tako većina njenih dela putopisnog karaktera. Pod pseudonimom je objavila 12 knjiga. Kao kolumnista i filmski kritičar radila je za vodeće magazine na području bivše Jugoslavije i objavila preko hiljadu tekstova. U pozorištu je režirala više od deset predstava. Njena najpopularnija predstava “Sarajka“ u Beogradu deceniju je zasmejavala publiku.
Prevođena je na mnoge jezike, urednik je magazina “Vip Trip diplomatic“, a kao dizajner šesira radila je revije u mnogim svetskim i balkanskim metropolama i dobila brojne nagrade.
Scenarista je i reditelj prvog srpskog nezavisnog filma “Dorćol –Menhetn“.
Od njenih romana najčitaniji su “Ozloglašena“, “Ljubav u Tunisu (deo magreb tetralogije), “Princeze di Montenegro“, “Virtuelna kurva“, “Tajni zivot Slavnih Srpkinja“, “Preljuba“, “Moj deda Luj Viton“ i “Spas“, koji je oborio sve rekorde čitanosti.
Dobitnik je mnogih priznanja: Zlatni bestseler, Beogradski pobednik, “Dragiša Kašiković“ (za publicistiku), Nagrada braće Karić, Najvoljenije žene Balkana, Nagrada studenata slavistike sa Sorbone, Nagrada Sarajevskog festivala monodrame itd.
Kao TV autor radila je nekoliko autorskih emisija, od kojih su najpoznatije “Klot Frket“ na BK i BN. Kao veliki poklonik kempa i popizma, svojim neformalnim ponašanjem i otvorenošću omogućila je jedan potpuno nov pristup medijskom prostoru eks-Jugoslavije.
Triput je obišla zemaljsku kuglu, a ljubav prema putovanjima prenela je na stotine hiljada čitalaca. Kad se u martu 2013. suočila s kancerom u odmakloj fazi, postala je veliki zagovornik zdrave ishrane i alternativnih tretmana, pokazujući otvorenim govorom i pisanjem da je bolest i dalje veliki tabu na balkanskim prostorima.
U braku je već 20 godina sa scenaristom Nebojšom Pajkićem i majka je dvoje dece. Veoma je aktivna u sajber svetu i tvorac je najuspešnije balkanske kreativne škole pisanja. Govori sedam jezika i nije član nijedne političke partije.

 

Branko Rosić

Zamenik urednika magazina "Nedeljnik". Radio kao novinar i jedan od urednika u dnevnom listu "Press" i magazinu "Fame". Objavljivao tekstove u magazinima: "Playboy", "Cosmopolitan", "Mens Health", "Yellowcab" kao i za bugarsku licencu svetskog magazina "Max". Jedan od autora kultne knjige „Leksikon Yu mitologije“. Svirao bas u jednom od prvih pank bendova Urbana gerila, kao i u elektro bendu Berliner Strasse. Uz bend Idoli, prvi Srbin koji je dao intervju za čuveni engleski magazin "New Musical Express".

 

Aida Ćorović

Aida Ćorović rođena je 1961. u Novom Pazaru. Od 1980. do 1989. studirala je arhitekturu i istoriju umetnosti u Beogradu. Godine 1992/93. završila je prvu školu za pablikrilejšns (P. R. A., Beograd), a 1998. učestvovala na seminaru za razvoj neprofitnog sektora i menadžment NVO (TIM TRI). Takođe, učestvovala je u arheološkim i arhitektonskim istraživanjima u Novom Pazaru i okolini. U listu "Likovni život" objavljivala je likovnu kritiku. Radila je na RTV Politika, NTV Studio B i Trećem kanalu. Godine 1997. osniva nevladinu organizaciju URBAN-IN u Novom Pazaru. Piše za brojne listove i sajtove u Srbiji i regionu. Godine 2013. daje ostavku na mesto direktorke URBAN-INA, ali ostaje član Upravnog odbora. Iste godine pokreće sajt "Građanski Sandžak" i postaje slobodni novinar. Autor je, koautor i koordinator brojnih i značajnih projekata: Partnerstvom protiv siromaštva (Vlada Republike Srbije – Tim za implementaciju, Strategija za smanjenje siromaštva, Begrad), Promocija omladinskog aktivizma u Sandžaku (National Endowment for Democracy – NED, US), Dijalog za budućnost (Balkan Trust for Democracy, Beograd), "Pogled na svet – žena trećeg milenijuma" (Fond za otvoreno društvo, Beograd), seminar/konferencija "Možemo zajedno" – unapređenje odnosa između manjinskih i većinskih naroda u Srbiji i Crnoj Gori (FRESTA, Danska) i dr. Učesnica je međunarodne konferencije žena s Balkana (Žene u konfliktu: Demokratska perspektiva Balkana, Transeuropennes, France). Dobitnica je nagrada Osvajanje slobode (Fond "Maja Maršićević Tasić", 2011) i MDG3 Global Call Action – Champion Torch (Vlada Kraljevine Danske, 2008). Učesnica je brojnih konferencija, seminara, radionica i drugih događaja na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou na temu različitih društvenih pitanja, uglavnom u vezi s nevladinim neprofitnim sektorom.

 

Aleksandra Radujko

Aleksandra Radujko vlasnica je i managing direktorka PR agencije New Media Team od 2009. godine. Pre toga radila je na TV Avala na poziciji glavnog i odgovornog urednika. U periodu od 2007. do 2008. godine bila je urednik informativnog programa na TV Avala. Sedam godina provela je na televiziji Pink kao urednik vesti i reporter informativnog programa. Završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Član je UO Fondacije Novak Đoković u okviru koje je zadužena za strateško planiranje i komunikaciju. Majka je dva dečaka Stefana (9) i Alekse (6).

 

Aleksandra Gudelj

Rođena sam 29. juna 1984. u Zemunu. Posle gimnazije, put me vodi na studije ekonomije i tako nakon četiri godine studiranja postajem diplomirani ekonomista. Međutim, Gospodnji putevi su neobični i vrlo često vas preusmere na drugi kolosek. Pa tako 2008. godine ne počinjem da radim u nekoj banci nego, ni manje ni više, na tadašnjoj televiziji Fox ili današnjoj Prvoj. Prvo sam "vedrila i oblačila" u vremenskoj prognozi jutarnjih vesti "900 sekundi". Sledeća stanica bio je šou "Kraljevi Ade", koji mi otvara vrata buduće, uspešne tv karijere. To je bilo jedno od lepših leta koje sam provela sa kolegama Miljanon Milićevićem i Ivanom Tešanovićem, kao i Tatjanom Vesnić. Tu nije kraj... Od jeseni 2009. počela sam da vodim porodični kviz "Ludi kamen", zajedno sa glumcem Srđanom Karanovićem. Još jedno odlično iskustvo! Da ne zaboravim i emisiju zabavnog karaktera "Važne stvari" u kojoj sam ugostila velike zvezde javne scene, poput Olivere Katarine, Harija Mata Harija, Vlade Georgieva i mnoge druge. Za sada poslednja stanica mi je emisija Loto. Loto se radi uzivo i veoma sam zadovoljna sto sam bas ja izabrana da delim srecu. Da li on bila mala ili velika, uzitak je isti, jer kada nekog obradujem mojoj sreci nema kraja. Od kada sam postala majka najviše uživam u slatkim, dragocenim trenucima koje provodim sa sinovima Milijanom, Damjanom i suprugom Veljkom. Osećam se ispunjeno kada pomažem drugim ljudima i kroz život koračam verujući u izreku "čini dobro, pa će ti se dobro vratiti".

 

Afërdita Paqarada

Poznata modna dizajnerka i stilistkinja s Kosova rođena je 1972. godine. Kao izuzetno kreativna umetnica, uspešno je kombinovala visoku modu Velike Britanije i rodnog Kosova, što se očituje u njenim kreacijama za žene i decu, kroz tradicionalne i i detalje savremene mode. Za modu je počela da se interesuje još kao dete. Veći deo tog interesovanja potiče od činjenice da je 1990. godine predstavljala Kosovo na ex-Yu izboru za mis koji je održan u Hrvatskoj. Sa osamnaest godina, sledeći svoje snove o manekenskoj profesiji, Afërdita je boravila u Milanu, Parizu i Londonu. Kasnije je završila studije mode u Londonu (London Center For Fashion Studies), gde je specijalizovala visoku modu. Kao modna dizajnerka postala je član Britanskog modnog udruženja, dizajnirala je kostime i bavila se manekenstvom. Istraživala je različite oblasti umetnosti: kozmetiku, mejkap, fotografiju i nauku koja se bavi istraživanjem i analizom takmičenja za lepotu („missosology“), kao bitnim aspektima današnje kulture. Osim toga, sedam godina je menadžerka marketinške agencije za trgovinu u medijima čije je sedište na Kosovu. Njena prva kolekcija visoke mode predstavljena je 2000. godine na Nedelji mode na Kosovu. Kolekcija pod nazivom „Afri & Dejzi“ uključivala je bikini liniju i haljine u retro i vintidž stilu, kao i pedeset haljina od svile, što je bilo prezentovano tokom ove manifestacije mode i kroz video produkciju. Različite godišnje kolekcije, kao i mini kolekcije, za žene i decu, deo su Afërditinog rada. Prošle godine, kolekcija „Miss“, kojom je prezentovala harmonični koncept visoke i mode sa društvenom porukom, bila dopuna njenog inovativnog stila. Ova kolekcija je bila posvećena ženama obolelim od kancera, od kojeg se i sama uspešno oporavila pre dve godine. Afërdita se pojavila na javnoj sceni 1990. godine kao „devojka umetnosti i kulture Kosova“. Danas je ova žena posvećena modnoj industriji Kosova, stilista je javnih ličnosti na Kosovu i u Albaniji, bila je stručni saradanik za magazin „Kosovarja“ (sada to radi za albansko izdanje magazina „Grazia“) i vrši ulogu modnog žirija na različitim društvenim događajima i u TV emisijama.

 

Sandra Gnjatović

 

Sandra Gnjatović rođena je 19. 10. 1975. godine u Gračacu, u Hrvatskoj. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu. Radila je u Institutu za ekonomiku i finansije kao revizor. Šest godina provela je u Teletraderu a.g., Beograd na poziciji finansijskog analitičara. Danas je zaposlena u EGP Investments d.o.o., takođe na poziciji finansijskog analitičara. Majka je pet devojčica.


PANEL I

Znanje i zvanje: Zamke obrazovanja i karijere na Balkanu

Na koje probleme nailaze žene u procesu obrazovanja, usavršavanja, u nauci? Počev od izbora zanimanja, pa do sticanja titule doktora nauka i kontinuiranog napredovanja. Da li postoje tipično ženska zanimanja i šta su žene dobile proširivanjem palete zvanja te koliko im to pomaže prilikom zapošljavanja? Na ova pitanja odgovaraju žene iz oblasti obrazovanja i nauke, kao i one koje su na značajnim pozicijama u velikim kompanijama iz celog regiona. 

 

PANEL II

Bolest kao izazov: Zdravlje kao cilj

Šta se dešava od trenutka kad saznamo da smo bolesni, preko procedura lečenja, promena uverenja i načina života, do konačnog izlečenja. I postoji li ono uopšte? Šta možemo da učinimo da sprečimo bolest? Ili se samo zavaravamp? Učesnici su poznate ličnosti koje su pobedile bolest i nastavile da žive ispunjen život kao i stručnjaci koji će nam reći kako možemo ostati zdravi.

 

PANEL III

Trend: Food is the new fashion

Da li ste na glutenfree, vegetarijanskoj, LCHF, paleo ili možda 5:2 dijeti? Kao što je nekada bilo važno koje brendove nosite i gde šopingujete odeću, danas je važno kako se hranite, gde kupujete hranu i u kakve restorane odlazite, kog režima ishrane se pridržavate. Zašto je to dobro ili smo možda, ipak, počeli da preterujemo u želji da budemo što vitkiji i zdraviji?

 

PANEL IV

Đavo je, ipak odneo Pradu: Modni skener regiona

Da li umesto Prade sada nosimo domaće brendove? Kako opstaju domaći brendovi? Šta nam nude u poređenju sa svetskim modnim mass-market brendovima? Da li je isplativo u našem regionu baviti se modom kao biznisom? 

 

PANEL V

Region u krevetu: Između stereotipa i stvarnosti

Koliko i dalje privlačimo jedni druge 20 godina posle? Da li su Beograđankama i dalje fatalni dalmatinski "galebovi"? Jesu li veseli Bosanci još uvek br. 1 na listama želja Slovenki? Padaju li Zagrepčanke i danas na mangupski šarm Beograđana? Da li je tačno da Vojvođanke najviše vole Crnogorce? Ko su danas fatalni muškarci za Makedonke i Bosanke?

 

Izložba u okviru konferencije Pro-Femina

Nadežda Petrović: s obe strane objektiva

Kao jedan od veoma atraktivnih sadržaja konferencije, izdvajamo predstavljanje izložbe Spomen-zbirke Pavla Beljanskog pod nazivom „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“ autorke istoričarke umetnosti dr Jasne Jovanov. Tokom redovnog programa konferencije, u okviru predavanja Nadežda Petrović, najveća srpska slikarka (15.40), autorka izložbe dr Jasna Jovanov govoriće o umetnici i njenom stvaralaštvu. Kao prateći deo programa konferencije izložbom Nadežda Petrović: s obe strane objektiva predstaviće se fotografski opus, kao i najznačajnije slike Nadežde Petrović iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Predstavljanjem fotografskog rada kao do sada malo poznatog segmenta stvaralaštva Nadežde Petrović, biće ukazano na potrebu stalnog istraživanja i valorizacije nacionalne kulturne baštine, kao procesa koji ne može da čeka neka bolja vremena.
To će ujedno biti i jedan od odgovora na temu ovogodišnje konferencije. Izložba Nadežda Petrović: s obe strane objektiva, rezultat višegodišnjeg istraživanja autorke dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, prvi put je predstavila Nadeždu Petrović (1873–1915) kao autorku umetničke fotografije, pasioniranog fotografa i prvu srpsku umetnicu koja se kontinuirano bavila ovim medijem. Izložbu kojom je Spomen-zbirka tokom 2013. godine obeležila 140 godina od rođenja umetnice do sada je videlo blizu 12.000 posetilaca. Nakon premijernog prikazivanja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, izložba je gostovala u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, u Muzeju Savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci i Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku. Postavkom u okviru konferencije Pro-Femina 2014, učesnicima konferencije će biti omogućeno bliže upoznavanje s jednom od najpoznatijih ličnosti srpske kulture, koja se po svojim umetničkim delima i avangardnim idejama svrstava u najznačajnije žene 20. veka. Kustos izložbe je Jasmina Jakšić Subić.

 

Učesnici konferencije

150 profesionalaca iz oblasti medija, marketinga, PR-a, komunikacije, umetnosti, univerzitetski profesori i studenti, predstavnici najuticajnijih kompanija i medijskih agencija iz celog regiona

Pratite nas na Fejsbuku

Fan page

 

Kako je bilo na Pro Femina 2013.

Medijska pokrivenost

Izdanja magazina „Lepota i zdravlje“ u svih 6 država regiona (ukupni broj čitalaca – 800.000) Ostali magazini i internet portali Color Press grupe u Srbiji i regionu (ukupni broj čitalaca – 2.500.000) Akreditovani novinari iz štampanih medija, televizijskih i radio stanica, novinskih agencija, internet portala, kao i nezavisni blogeri.

Twitter hashtag

#ProFemina2014

Kotizacija za učesnike

Od 01.03. do 04.04.
50 eura ili 5.000 dinara + PDV
6.000 dinara
(primer uplatnice)
(instrukcija za devizno plaćanje

Studenti i NVO - 1,500 dinara + PDV
1.800 dinara (primer uplatnice)

 

Kontakt: [email protected]

Akreditacije za medije i NVO

Kontakt: [email protected]

Hotelski smeštaj

Info: [email protected]