Beba bira gde – podrška dojenju u javnosti

by | 25 aprila, 2019

Na petom Avent Festivalu dojenja, buduće i sadašnje mame mogle su da prisustvuju panelu Beba bira gde, koji je organizovan u okviru istoimene kampanje koju je pokrenula kompanija Rosa, a koja promoviše dojenje u javnosti. Dr Đurđica Ćećez, neonatolog GAK Narodni front, Jovana Ružičić iz Centra za mame, Nada Filipović iz Rose, kao i mame koje su dojile u javnosti, rado su podelile svoja znanja i iskustva sa više od 200 prisutnih trudnica.


Doktorka Ćećez naglasila je koliko je dojenje važno i za bebu, i za mamu. Govoreći o dojenju kao preduslovu našeg postojanja, predočila je mamama brojne dobrobiti koje samo majčino mleko može da pruži. Između ostalog, istraživanja su pokazala da majčino mleko štiti dete od infekcija, pomaže mu da se pravilno razvija i raste, jer se menja u zavisnosti od detetovog uzrasta i potreba. Prednosti dojenja su i za majku brojne: rizik od postporođajne depresije opada, telesna masa se vraća u normalu, a na dugoročnom planu, smanjuje se rizik od osteoporoze i pojave malignih oboljenja dojke i jajnika.

A koliko mame zaista doje u javnosti, istraživao je Centar za mame. Anketa koju je popunilo oko 2000 mama pokazala je da dvadeset odsto mama nikada nije dojilo u javnosti, dok je deset odsto reklo da su želele, ali se nisu odlučile na taj korak iz različitih razloga, jedan je i strah od negativne reakcije okoline. Oko 20 procenata izjasnilo se da ih stid sprečava da doje u javnosti, isto toliko misli da da se to radi samo kod kuće u intimnoj atmosferi, dok deset odsto ne želi da se drugi osećaju neprijatno zbog njihove odluke. Skoro 90 odsto mama misli da dojenje u javnosti nije adekvatno podržano od strane šire zajednice, dok je dve trećine mama osećalo da je njihovo kretanje bilo ograničeno jer nisu dojile u javnosti, istakla je na panelu Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Inicijativa Rosa podrška dojenju kreirana je u skladu sa Nacionalnim programom podrške dojenju koji je usvojila Vlada RS, kako bi se podigao broj dojenih beba u Srbiji. Rosina inicijativa predstavlja nastavak rada na podržavanju onoga što je važno – porodice, i to nakon jedne decenije posvećenosti tom cilju, kroz otvaranje 3 banke humanog mleka i 20 škola roditeljstva širom Srbije. Nedavno je najavljen i početak opremanja Rosa sobe za podršku dojenju u GAK Narodni front, jednom od dva najveća porodilišta, gde se godišnje rodi više od 6.800 beba. Međutim, Rosa nije tu stala, već je odlučila da podržava mame i kada izađu iz porodilišta, i tako je započela inicijativa Beba bira gde, usmerena na podizanje svesti i edukaciju javnosti o važnosti dojenja u javnosti.

,,Kampanja Beba bira gde je izazvala veliku pažnju. Svakodnevno nam se putem društvenih mreža javljaju mnoge mame koje govore o svojim iskustvima dojenja u javnosti. Sa druge strane, postoje i komentari koji ne podržavaju dojenje u javnosti. Ovo je nama važan pokazatelj da smo zapravo pokrenuli pravu temu. Ono što smo mi želeli da poručimo kampanjom Beba bira gde, je da je dojenje važno, da su nam mame, bebe i čitava porodica važne, i da želimo da podržimo mame u nastojanju da bebama pruže najbolju moguću hranu, a to je majčino mleko, naravno ukoliko je to moguće’’, istakla je Nada Filipović.

Pokrećući inicijativu Beba bira gde, Rosa je pokrenula važnu temu, podržala mame da doje gde god to beba želi, jer je majčino mleko najbolja hrana dok sam čin dojenja predstavlja ljubav i sigurnost i nikako ne treba da bude tabu tema, složile su se učesnice panela.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.