Dan žena u Srbiji: Zadržavanje mame na poslu

by | 7 marta, 2013

Uvođenjem veće fleksibilnosti, objekata za brigu o deci u blizini radnog mesta, obimnijim korišćenjem tehnologije za video-konferencije i obimnijim deljenjem poslova, srpska preduzeća mogu da vrate radnice u radnu snagu posle porodiljskog bolovanja – odgovorili su ispitanici u poslednjoj anketi kompanije „Regus“ koja je ispitala više od 26.000 poslovnih ljudi iz više od 90 zemalja.

Ako se uzme da se vlasti slažu da je veće učešće žena u radnoj snazi vitalno za održavanje i podsticanje rasta, povećanje količine radnica, koje i dalje otkrivaju da ih teškoće brige o deci primoravaju da prestanu da rade nakon porodiljskog bolovanja, mora hitno da se zaustavi.Ne samo da su majke koje se vraćaju na posao ključne za ekonomski razvoj, već, na poslovnom nivou, zapošljavanje majki koje se vraćaju na posao pomaže da se poboljša produktivnost, verovatno zato što se smanjuju troškovi obuke i zapošljavanja, kažu ispitanici.

Ovaj rezultat potvrđuje prethodno istraživanje kompanije „Regus“ koje je otkrilo da 56 odsto preduzeća u svetu cene majke koje se vraćaju na posao na pola radnog vremena pošto nude veštine i iskustvo koje se teško nalaze na trenutnom tržištu, a 72 odsto ispitanika misli da kompanije koje ignorišu majke koje se vraćaju na posao na pola radnog vremena gube značajan i vredan deo radnika dostupnih za zapošljavanje.

Interesantna je činjenica da je više slobodnih dana bila najmanje popularna mera koju su izabrali ispitanici kao kritičnu da bi se pomoglo ženama da se vrate na posao posle porodiljskog bolovanja, pri čemu su istakli da su potrebne radikalne promene radnih navika, a ne dodatni dani odmora.

Glavni zaključci istraživanja i statistički podaci

1. Srpski radnici navode sledeće kritične mere kojima se ohrabruje povratak žena na posao posle porodiljskog bolovanja:

  • Objekti za brigu o deci u blizini radnog mesta (92 odsto)
  • Mogućnost rada bliže kući (85 odsto)
  • Fleksibilno radno vreme (81 odsto)
  • Deljenje poslova (81 odsoto)
  • Mogućnost izbora video-konferencije umesto putovanja bar neko vreme (65 odsto)

2. Samo 46 odsto ispitanika misli da je više slobodnih dana rešenje da se više majki koje rade vrati na posao.
3. Ipak, skoro četvrtina (23 odsto) ispitanika misli da zapošljavanje majki koje se vraćaju na posao može da poboljša produktivnost.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.