Digitalno doba: vreme kada i roditelji imaju domaći zadatak

by | 19 decembra, 2019

U zemljama širom sveta, pa tako i u Srbiji, aktuelan je trend opadanja korišćenja tradicionalnih načina komunikacije poput poziva i sms poruka, a povećanog korišćenja novih komunikacionih platformi. U doba ekspanzije aplikacija poput Whatsapp-a (sa okvirno 1,6 milijardi korisnika širom sveta), Facebook Messenger-a (1,3 milijarde), Vibera, WeChat-a (jedna milijarda), Telegrama i drugih, za slanje „običnih“ poruka opredeljuju se uglavnom još samo banke i kompanije koje na taj način komuniciraju sa svojim korisnicima.

Mogućnosti koje su donele nove platforme – slanje ne samo poruka, već i fotografija, glasovnih poruka i video snimaka u sekundi – u veoma kratkom periodu stavile su jednostavne sms poruke u drugi plan. Ovako dinamičan tempo izmena komunikacionih okolnosti poseban je izazov za roditelje. Oni sve teže mogu da isprate i razumeju brojne kanale kojima njihovi tinejdžeri virtuelno razgovaraju, a najviše strahuju da će u svetu društvenih mreža izgubiti kompas kada je reč o dečijoj bezbednosti.
Baš zato, na edukativnoj platformi Bezbedni klinci, koju je pokrenula kompanija Vip, možete pronaći stručne tekstove na teme intenzivnih digitalnih dešavanja i razvoja, kao i korisne konkretne smernice kako sa klincima razgovarati o njima. Pitali smo naše poznato TV lice i brend ambasadora platforme, Natašu Miljković, koja se u svojim emisijama često bavi bezbednošću dece u kontekstu novih tehnologija, na koji način se ona kao roditelj nosi sa problematičnim Internet situacijama.

„Mislim da je posebno važno da deca shvate da mogu da vam povere bilo koji problem s kojim se susreću. Najgora opcija je da oni na Internetu naiđu na nešto sa čim ne znaju da se nose i pokušaju da reše problem sami – ili da ga kriju, strahujući od naših burnih reakcija. To važi za sve situacije tokom njihovog odrastanja. Lazar je nailazio na neke manje probleme sa savremenim vidovima komunikacije, ali smo razgovarali o tome, i brzo dogovorili konkretne korake kako bismo ih rešili. U toku njegovog odrastanja, naučila sam da problemi neće nestati sami od sebe, već da sa detetom morate imati otvoren odnos i pratiti promene njihovog raspoloženja, koje mogu da vam otkriju mnogo toga“, ističe Nataša.
Ona ne poriče da se mame i tate u digitalno doba suočavaju sa duplim izazovom – da razumeju svoje mališane tokom odrastanja, ali i da stalno ostanu u toku sa tehnološkim inovacijama koje će njihova deca zasigurno koristiti.

„Ne možete da u potpunosti ignorišete tehnologiju samo zato što je možda vi ne koristite. Čak i da vas apsolutno ne zanima, vašu decu će i te kako zanimati, te vas se stoga tiče. Kada oni reše da vam se povere, morate imati kapacitete da razumete šta se dešava – a njihovi problemi se često dosta razlikuju od onih sa kojima ste se vi suočavali prilikom odrastanja. Zato sam toliko posvećena ovoj temi i edukativnoj platformi Bezbedni klinci, za koju mislim da je izuzetno koristan savetnik za snalaženje u digitalnom svetu. Sa stručnim tekstovima i konkretnim savetima, platforma je pokrenuta u pravo vreme da uradimo svoj domaći zadatak i naučimo što više, kako bi naša deca bila što bezbednija“, zaključuje Nataša.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.