Kako se kladiti na konjske trke?

by | 9 aprila, 2022
Kako se kladiti na konjske trke

U nastavku vam otkrivamo kako se kladiti na konjske trke… 

Klađenje na konjske trke je staro vekovima. Prva zvanična klađenja na ovaj vid trka su realizovana još u 17. veku, a nezvanična verujemo da postoje koliko i postoji ova sportska disciplina.

Verovali ili ne i kod nas je klađenje na konjske trke dosta zastupljeno. To nije bio uvek slučaj, ali sa razvojem tehnologije i sa povećanom dostupnošću svih vidova informacija, danas je i iz Srbije lako pratiti trke koje se održavaju u drugim delovima sveta. Gotove sve online sportske kladionice danas nude i ovu opciju.

Ove trke, pa i opklade na njih su najpopularnije naravno u Velikoj Britaniji, pa je tamo i najveći izbor načina za klađenje, ali i u našim kladionicama možete naći interesantnu ponudu.

Ako se niste do sada okušali u ovome, a vidite potencijal koji ima klađenje na trke konja, ovaj tekst vam može biti prva lekcija pre nego što uložite novac.

Kako se kladiti na konjske trke?

Izbor načina klađenja na konjske trke zavisi od države do države i od kladionice do kladionice, pa pre početka uvek proverite koje opcije gde imate. Pobrojaćemo vam one vrste na koje se najčešće odlučuju kladioničari.

Win – klađenje na pobedu
Kada izaberete ovaj način vi zapravo treba da izaberete konja na kog se kladite da će pobediti i jedini način da dobijete novac jeste da vaš konj bude na prvom mestu.

Place
Ova opklada podrazumeva da dobijate ako konj na kog ste se kladili bude na prvom ili drugom mestu. Kvote su ovde obično manje nego kod Win opklada.

Show
Show daje još veću mogućnost da pogrešite, pošto izabrani konj može biti na nekom od prva tri mesta i vi ćete dobiti opkladu. Kvote su još manje nego kada igrate Win i Place.

Accros the board
Na ovaj način vi možete obuhvatiti sve tri prethodne opklade odjednom. Dakle, novac stavljate na to da će vaš konj biti prvo mesto, jedno od dva i jedno od tri. Kvote su u redu, nisu ogromne, jer su i šanse za pogađanje veće. Ovaj način je dosta popularan, jer je interesantan i obuhvata više opcija.

Win/Place, Place/Show
Za razliku od prethodnog ovde birate dve opcije na koje ćete se kladiti.

Exacta
Opklade poput ove su malo rizičnije i preporučujemo vam da pre nje prvo probate neke prostije koje su navedene pre. Ova opklada znači da treba da pogodite koji konj će biti prvi, a koji drugi i samo ako se baš taj redosled pojavi i vi ste pobednici.

Quinella
Ova varijanta je malo lakša jer birate dva konja za koje verujete da će biti na prva dva mesta, a sam redosled nije važan.

Trifecta
Trifecta je igra za ozbiljnije i iskusnije igrače koji zaista prate konjske trke, jer ovde treba da pogodite koji konji će završiti na prva tri mesta i to tačnim redosledom. Nimalo jednostavno.

Superfecta
S jedne strane ovo je jedna od težih vrsta klađenja jer treba da pogodite koji će konji biti na prva četiri mesta, ali s druge strane početni ulog može biti jako mali, pa se zbog toga na ovo odlučuju i manje iskusni.

Na šta treba obratiti pažnju pre klađenja na konjske trke?

Ako ste se zainteresovali i mislite da bi bilo zabavno okušati se u klađenju na trke konja, nije dovoljno samo da znate koje vrste postoje, nego i kako da izaberete konja na kog ćete uložiti novac.

Istražuj i zapisuj

Istraživanje, kupljenje informacija, analiza su deo dobitne kombinacije svakog iskusnog kladioničara. Kladioničari znaju da im treba i sreća, jer su svi sportovi veoma dinamični i mogućnosti su promenljive, ali sreća nije sve.

Ako ne želite da često gubite, onda morate klađenju pristupiti pametno i proračunato.
Prvo što treba da uradite jeste da se uputite u sportsku disciplinu na koju ćete se kladiti, u ovom slučaju u trke konja.

Potom je poželjno da pratite statsističke podatke o konjima, džokejima, stazama i slično. Za ove potrebe možete naći dosta sajtova na internetu, neki će vam informacije nuditi besplatno, a neki imaju još detaljnije podatke, pa ih i naplaćuju, ali je u većini slučajeva cena simbolična, pa ne bežite ni od toga.

Pratite i manje uzgajivače i njihova postignuća, ne samo jače ergele. Mnogi kladioničari misle da će igranjem na najveće favorite uvek profitirati, a to ne mora biti tačno.
Tražite i zvezde u usponu, posebno ako želite da igrate neke opklade kojima se predviđa više pozicija.

Nije loše da i pored svih dostupnih pregleda i statistika i vi vodite svoje zapise o konjima jer vi ne razmišljate apsolutno isto kao ljudi koji su zaduženi za obradu podataka. Možda vi vođenjem vaše evidencije uočite još nešto što vam može pomoći u daljem igranju.

Pratite kvote

Kvote među domaćim kladionicama su najčešće približne. Ipak, kada uporedite naše i neke strane tu možete doći do nekih važnih podataka, jer se kod nas nekada ne ažuriraju tako brzo, kao u zemljama gde su ove trke popularne vekovima. Možda ćete baš u tim razlikama videti svoju šansu i znaćete kako da odigrate.

Ako čekate promene kvota u toku trke, znajte da tu nema vremena za gubljenje jer trke traju jako kratko. Ovde su refleksi i brzo razmišljanje jako važni! Kvote će uvek biti veće kod nekih načina klađenja i za početak vam savetujemo da ipak krenete od nekih manje rizičnih, gde su i kvote manje.

Birajte konje i džokeje

Dobro ste pročitali gore, kladioničar mora brzo razmišljati i imati brze reflekse, ali to ne znači da sme i srljati u nepoznato! Zaletanjem i nadom u puku sreću nećete daleko dogurati.
Kada se kladite na konje, treba da posmatrate njih, njihove rezultate, statistike, ali i džokeje koji su takođe važni za celokupan performans. Ne treba da igrate na kvantitet, nego na kvalitet.

Šta to znači? To znači da nije svaka trka vaša šansa, ako vidite da vam je teško da zaključite ko će imati prednost i ako vidite da vam se ne isplati ulaganje, nemojte tada ni ulagati.
Pratite trke, analizirajte učesnike i čekajte svoju šansu.

Klađenje na trke konja je izuzetno interesantno jer se sve odvija veoma brzo, jer sama napredak zavisi i od čoveka i od te divne životinje, njihove komunikacije i utreniranosti.
Sve ovo za sobom donosi i jedinstvenu zabavu i nalet adrenalina, ali i lepe šanse za dobitak.

 

PLAĆENI OGLASNI PROSTOR

ZABRANJENO OSOBAMA MLAĐIM OD 18 GODINA

lepotaizdravlje.rsmarlenka/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.