Knjige koje morate pročitati za vreme karantina

by | 22 aprila, 2020
Knjige koje morate pročitati tokom karantina

Knjige koje morate pročitati tokom karantina ispuniće vam dane vanrednog stanja zanimljivim sadržajem.

Iako smo tek četiri meseca u 2020. godini možemo slobodno da kažemo da je ona jedna od najneobičnijih u našim životima. Za to je glavni krivac korona virus. Novootkrivena bolest se brzinom svetlosti iz kineskog grada Vuhana proširila čitavim svetom.

Nažalost, pandemija je stigla početkom marta i u našu zemlju. Sa njom su došle i nove mere koje su iz temelja promenile svakodnevicu. Kafu sa prijateljima u omiljenom kafiću zamenila su skype druženja. Umesto fitnes trenera sada su nam aplikacije za mršavljenje glavna pomoć pri vežbanju. Dok najbolji hoteli za romantično putovanje čekaju neke druge dane.Ipak, korona virus doneo je nešto što mnogi od nas ranije nisu imali, a to je slobodno vreme. Ukoliko, pak, ne znate kako da ispunite dan – čitajte! Mi vam predlažemo tri knjige koje morate pročitati tokom karantina.

Uznemireni ljudi, Fredrik Bakman

Nakon svetskih bestselera „Čovek po imenu Uve” i „Moja baka vam se izvinjava”, švedski pisac Fredrik Bakman je čitaoce oduševio dvema novim knjigama u 2019 – „Brit-Mari je bila tu” i „Poslednja prilika“.

Knjige koje morate pročitati tokom karantina

I taman kada smo pomislili da prepoznatljivi humor nećemo skoro videti stigli su „Uznemireni ljudi“. Priča prati propalog pljačkaša banke koji tokom razgledanja stana, koji je na prodaju, uzima taoce. Tako da su se sa njim na jednom mestu našli agent za prodaju nekretnina, dvojica pasioniranih ljubitelja Ikee, trudnica, multimilioner i zec.

Kao što smo već navikli od Bakmana i ova komedija nudi niz neočekivanih zapleta. Zašto je stan prazan po dolasku policije? Kako je pljačkaš uspeo da pobegne? Zašto su svi tako besni? Samo su neka od pitanja koja ćete sa nestrpljenjem otkrivati.

Ipak, nemojte da zaboravite da je roman „Uznemireni ljudi“ mnogo više od urnebesne komedije. Pisac nas i ovog puta uvodi u dubinu međuljudskih odnosa, postepeno otkrivajući prave karaktere koji su sakriveni različitim maskama.

Knjige koje morate pročitati tokom karantina namenjene su romantičnim damama

Dolazak proleća najavljuje najdivnije zalaske sunce, šetnje pored reke i sakrivene poglede. Da, romansa je svuda oko nas. Zašto se ne bi našla i na stranicama knjiga koje čitate u doba karantina.

Iako se ljubavni romani obično vezuju za sredovečne domaćice ili devojke koje su zakasnile sa udajom, zapravo, su omiljeni svim damama. Čitale su ih naše bake i mame, a sigurno će ih čitati i mnoge generacije posle nas.

Ovog puta romantika nas vodi u 19. vek gde ćemo upoznati „Stanarku napuštenog zamka”. Književnica En Bronte, možda, nije bila toliko popularna kao njena sestra Emili koja je napisala „Orkanske visove“, ali je zaslužna za novo viđenje romantičnog romana.

Knjige koje morate pročitati tokom karantina

Zapravo, ovo delo je svojevremeno osporavano zbog realističnog prikaza događaja i smelih opisa porodičnog nasilja, uticaja alkohola i pokušaja žene da napusti muža i sa sinom započne novi život. Jedinstveni spoj ljubavi, strasti, ali i patnje i tuge navešće vas da „Stanarku napuštenog zamka” pročitate u jednom dahu.

Nemojte da gledate film, pročitaje knjigu po kojoj je snimljen!

Donato Karizi je jedan od najtraženijih pisaca modernog doba. Njegove knjige ljubitelji trilera željno iščekuju. Ne čudi što su po njima snimljeni i filmovi.

Upravo je jedan od njih „Devojka u magli“. Radnja se zasniva na sećanju glavnog inspektora Vogela kome je poveren zadatak nestale devojke. Poput pravog virtuoza krimi tematike Karizi postepeno razrađuje priču, držeći nas do samog kraja u neizvesnosti.

Jeziv, mračan i slojevit – pravi je opis ovog romana koji rado čitaju kako dame, tako i pripadnici jačeg pola.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.