Voda je izvor svežine

by | februar 12, 2019

Pripreme tela za leto počinju zimi. Količina hrane se polako smanjuje, masne namirnice se izbacuju, a treninzi se intenziviraju. Uz ove aktivnosti, uvek dolazi još jedna koju neretko zanemarujemo jer deluje minorno, a pravi veliku razliku. Reč je o ispijanju vode.

Voda nas hidrira i važna je za sve metaboličke procese u organizmu. Poboljšava rad bubrega i organa za varenje, eliminiše štetne materije i bakterije, a zahvaljujući njoj se održava optimalna telesna temperatura. Osim ovih, voda pruža mnoge dodatne prednosti, poput jačih zuba, kose i noktiju, kao i lepe, hidrirane kože. Treba li da spominjemo da ne sadrži nijednu kaloriju?

Lekar i višedecenijski fiziolog vrhunskih sportista, prof. dr Sergej Ostojić, daje proverene savete kako i koliko treba da pijemo vodu u periodu kada smo fizički aktivni.

„Usled povećanog stepena znojenja tokom sporta ili fizičke aktivnosti, posebno u toplom ambijentu, preporučuje se povećan unos tečnosti u skladu sa gubitkom. Najbolje je da se nadoknadi onoliko tečnosti koliko gubimo tokom epizode naprezanja, što lako možemo utvrditi iz razlike telesne težine pre i posle vežbanja. Najnovije preporuke američkog Koledža za sportsku medicinu sugerišu unos obične vode za sportske aktivnosti koje traju kraće od 45-60 minuta, a tečnost valja unositi neposredno pre, tokom i nakon aktivnosti na svakih 10 do 15 minuta. Idealno je da temperatura bude oko 10 do 12 stepeni Celzijusovih”, rekao je prof. dr Ostojić.

Niskomineralni sastav još jedna je odlika kvalitetne vode. Takođe, trebalo bi da sadrži što manje natrijuma u sebi. Ukoliko voda ima ovakve karakteristike, napunite čašu i obradujte svoje telo, bilo da ste žedni ili ne. Lakše ćete podneti trening, rezultati će biti vidljiviji, a zahvaljujući njoj ćete i posle treninga biti odmorni i puni energije za ostatak dana ili noći. Raspoloženje će se popraviti i sijaćete nekim potpuno novim sjajem.

Tagovi:

top