Otvara se centar za prevenciju bolesti srca

by | januar 26, 2019

U Srbiji svakog dana od neke vrste kardiovaskularnih oboljenja umre 147 osoba, što na godišnjem nivou iznosi više od 50.000 ljudi. Od ovoga broja, poslednjih godina, preminulo je više žena i to 28.314, dok taj broj kada je reč o muškoj populaciji iznosio 23.788.

Stručnjaci upozoravaju da u našoj zemlji u poslednjih 10 godina stopa smrtnosti beleži pad kod oba pola, ali da su podaci i dalje alarmantni. Polazeći od ove zabrinjavajuće statistike i činjenice da se merama prevencije mora pristupiti veoma sistematično u Beogradu će u narednom periodu biti otvoren prvi centar za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja – Centar za srce u okviru opšte bolnice Aurora.

Pacijenti će na jednom mestu moći da obave sve neophodne preglede – ultrazvuk srca, holter EKG, holter krvnog pritiska, ergotest, potom preglede endokrinologa, ginekologa i savete nutricioniste.

„Ovaj Centar otvaramo sa ciljem da pomognemo našim sugrađanima da shvate značaj redovnih kontrola i da prepoznaju koje najčešće nelečene faktore rizika nose. Poseban fokus u našem radu biće na pacijentkinjama. Podaci pokazuju da je oboljevanje kod žena od ovih uzročnika na prvom mestu, dok je na drugom kancer dojke. Interesantno je i to da su muškarci uvek u fokusu istraživanja kada je reč o koronarnim bolestima“, kaže dr Lidija Jevđić, kardiolog i nosilac projekta Centar za srce pri opštoj bolnici Aurora.

U svetu svake godine od srčanog i moždanog udara umre oko 8.6 miliona žena, što je trećina svih smrtnih slučajeva u ženskoj populaciji. Prema podacima American Hearth Association Independent Report za 2017. godinu 54 odsto žena sa kardiovaskularnim bolestima nisu adekvatno lečene.

„Pored aktiviranja Centra za srce, kako bi pacijentima na jednom mestu omogućili svu neophodnu podršku već smo otvorili Centar za kontrolu pejsmejkera gde će stručnjaci obavljati kontrolisanje i periodičnu proveru rada već ugrađenih aparata. Veoma je važno da će pacijenti dobiti centar u kome će moći da dobiju odgovore na sva pitanja i obave neophodne preglede koji su važni za prevenciju bolesti srca “, istakla je dr Jevđić.

Tagovi: