Završena aukcija unikatnih farmerki koje su donirale svetske zvezde

by | 8 novembra, 2016

Aukcija farmerki koje su donirale poznate svetske ličnosti u okviru globalnog projekta „Farmerke za izbeglice“, a koje je potom oslikao Džoni Dar, zvanično je zatvorena 31. oktobra uz dramatično nadmetanje u poslednjim minutima.

Foto: Promo

Foto: Promo

Za tri meseca trajanja aukcije, prikupljeno je više od 280.000 funti koje će biti donirane Međunarodnom komitetu spasa i pomoći da se finansiraju inicijative ove organizacije koja pomaže milionima izbeglica širom sveta, uključujući i Srbiju.

Komad garderobe koji je prodat po najvećoj ceni bio je kaput koji je donirao pokrovitelj projekta, Njena Visost Seika Javaher Al Kasimi, supruga Njegove Visosti vladara Sardze, koji je Dar oslikao geometrijskim oblicima zlatne boje, a koji je prodat za 100.000 funti.

Foto: Promo

Foto: Promo

Za kraj aukcije, farmerke su prikazane na izlžzbi u galeriji „Saci“ u Londonu koja je privukla vise od 20.000 posetilaca iz celog sveta koji su imali priliku da uživo vide ova umetnička dela Džonija Dara. Tim povodom, ovaj umetnik rekao je: „Ja ne vidim izbeglice, ja vidim ljude koji imaju snažan san. Pogledajte samo njihovu odlučnost i borbu. Izbeglice su postali sticajem ružnih okolnosti, ali oni su i dalje borci za vlastite snove i bolje ljudske odnose.“

Foto: Promo

Foto: Promo


 

O projektu „Farmerke za izbeglice“

„Farmerke za izbeglice“ je projekat Džonija Dara i inicijativa za prikupljanje dobrovoljnih priloga posvećena pomaganju izbeglicama širom sveta. Više od 100 poznatih ličnosti doniralo je svoje farmerke, koje je potom oslikao Džoni Dar i koje su date na aukciju kako bi se prikupili prilozi za izbeglice širom sveta. Ovaj projekat predstavlja kolekciju umetničkog izraza kojim se potvrđuje da svaki čovek ima jedinstvenu i jednaku vrednost, i pravo da zivi u stabilnosti, bezbednosti i miru.

O Džoniju Daru

Džoni Dar je umetnik i pionir u predstavljanju originalnog oblika umetničkih izraza kroz slikanje, ilustracije, modu, dizajn, bodi art, multimediju i muziku. Svojim radom voli da pomera granice, ostvaruje snove i nemoguće čini mogućim. Njegov umetnički rad inspiriše i poziva publiku da iskusi novu renesansu izraza i iskustva.

O Međunarodnom komitetu spasa

Međunarodni komitet spasa pruža odgovor na najgore humanitarne krize u svetu, pomaže obnavljanju zdravlja, bezbednosti, obrazovanja, ekonomskog blagostanja i moći kod ljudi razorenih konfliktom i katastrofama. Osnovan je 1933. godine na inicijativu Alberta Ajnstajna i radi u preko 40 zemalja u svetu, pomažući ljudima da prežive, preuzmu kontrolu nad svojom budućnošću i ojačaju svoje zajednice.

Tagovi:

3 reagovanja na “Završena aukcija unikatnih farmerki koje su donirale svetske zvezde”

  1. Vesna V kaže:

    Zanimljivo.Ovo su prava remek dela na farmerkama.Kreativno i humano u isto vreme.Dobro osmisljena ideja.

  2. Milja kaže:

    Vrlo kreativna i ujedno i humana akcija.

  3. Beba kaže:

    Sve sto je humanitarnog tipa, uvek zavredjuje moju paznju. Divan povod. Veoma simpaticno, autor je ocigledno umetnicka dusa, i covek od stila, i zasto da ne! Odlicno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.