Suva koža zimi? Ne, uz ovih 10 koraka

04/12/2020 in Shape&Health
Suva koža zimi? Ne, uz ovih 10 koraka

Lepota i Zdravlje

Hladan i oštar vazduh donosi i suvu kožu. Nju mogu uzrokovati i mnogi drugi faktori, uključujući genetiku, vremenske uslove, korišćenje agresivnih sredstava za čišćenje...Kada se kožna barijera ošteti, nastaju mikroskopske pukotine, što dovodi do gubitka vlage, pa se suva koža najčešće javlja zimi.

Crvena, gruba, hrapava i zategnuta koža koja svrbi, boli ili se ljušti posebno je česta kod ljudi sa već postojećim kožnim oboljenjima poput ekcema ili psorijaze. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da vaša koža bude mekša i glatka: (Pročitaj: Ovaj sastojak je ključan za negu kože u zimskom periodu)

1. Preskočite duge, tople kupke
Možda volite da se satima potapate u vreloj vodi, ali vašoj koži to ne prija. Tuširajte se mlakom vodom, ne duže od desetak minuta. Sapunom istrljajte samo određena područja (pazuhe, prepone, stopala...), a nikako celu površinu kože.

2. Izbegavajte sapune koji isušuju kožu
Zamenite svoj mirišljavi gel blagim sredstvom bez mirisa koje prija osetljivoj koži i ne narušava njenu zaštitnu barijeru. Prirodan sapun možete napraviti i sami.

3. Koristite bakučiol
Retinol stimuliše kolagen, jača kožu i smanjuje pojavu bora. Međutim, može izazvati iritaciju i suvoću kože. U zimskom periodu, umesto retinola koristite bakučiol. Ovaj biljni ekstrakt takođe stimuliše kolagen, ali bez izazivanja iritacije.

4. Sačuvajte vlažnost kože
Koristite kreme sa ceramidima i skvalenima. Ceramidi su prirodne masti koje se nalaze u površinskom sloju kože i deluju kao lepak koji povezuje ćelije. Kada nivo ceramida opadne, kožna barijera gubi svoju funkciju. Skvalen je prirodno ulje u telu, čija proizvodnja se usporava nakon 30. godine. Kozmetika sa ovim sastojkom doprinosi rehidraciji kože i zato je važno da je koristimo zimi. (Pročitaj: Čim počne hladnije vreme usne vam ispucaju? Izbegnite to na ovaj način)

Suva koža zimi

5. Vodite računa o rukama
Nakon pranja ruku, dok su još pomalo vlažne, namažite ih hidratantnom kremom. Ako koristite sredstvo za dezinfekciju, kremu stavite tek nakon što se ruke potpuno osuše. Hidratantnu kremu namažite i oko vrhova prstiju i noktiju, što se često zanemaruje.

6. Uvek sa sobom nosite balzam za usne
Usne su sklone suvoći, pa u džepu uvek treba imati preparat za negu.

7. Koristite ovlaživač vazduha
Ovlaživač vazduha u spavaćoj sobi sprečiće isušivanje vazduha i kože dok spavate.

8. Izaberite mineralnu kremu za sunčanje
Cink oksid ne samo da blokira UV zrake, već ima i zaštitnu ulogu, zbog čega se koristi u kremama za sprečavanje pelenskog osipa kod beba. Ako imate suvu kožu i zimi boravite na planini, potražite kremu za sunčanje na bazi minerala.

9. Koristite rukavice
Kad koristite hemikalije i druge agresivne supstance, najjednostavniji način da zaštitite ruke je nošenje rukavica.

10. Birajte prirodne tkanine
Tkanine sa prirodnim vlaknima (pamuk i svila) omogućavaju koži da diše. Važno je i da koristite deterdžent bez boja ili parfema koji povećavaju iritaciju kože.

lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver, Health

Komentari (0)

Loading