Kako ojačati krte i lomljive nokte?

24/11/2020 in Shape&Health
Kako ojačati krte i lomljive nokte?

Lepota i Zdravlje

Nije uvek lako odrediti uzrok lomljivih noktiju, a kamoli pronaći najbolji način za njihovo ojačavanje. Agresivni proizvodi, genetski faktor, nedostatak vitamina i minerala, bolesti (psorijaza ili problemi sa štitnom žlezdom), neželjeni efekti lekova i infekcije samo su neki od najčešćih uzroka. U svakom slučaju, krajnji rezultat je isti - krti i lomljivi nokti. Kako ih ojačati?

Koristite ulje za zanoktice
Ako želite jake i zdrave nokte, prvo što treba da uradite je da počnete redovno da koristite ulje za zanoktice. Umasirajte ga u koren nokta i okolnu kožu i tako ćete obezbediti da budu zdravi. Odaberite formulu koja sadrži ulje jojobe zato što ima sitne molekule koji prodiru u nokatnu ploču. Dobro je i ulje od badema koje hidrira i nokat i kožu (prekomerni gubitak vlage može dovesti do suvih, oljuštenih noktiju). (Pročitaj: Kako sprečiti nastanak zanoktica, ali i kako sanirati štetu ako do nje ipak dođe)

Redovno potapajte ruke u hranljivi rastvor
Dva puta nedeljno šake potopite u mešavinu limunovog soka (pomaže u jačanju zahvaljujući sadržaju vitamina C) i maslinovog ulja.
Skinite lak, pa u posudi pomešajte pola šolje limunovog soka sa pola šolje maslinovog ulja. Ugrejte mešavinu tako da postane mlaka. Potopite ruke u činiju i držite ih u njoj desetak minuta. Kada istekne vreme, višak ulja umasirajte u nokte. Zatim stavite par pamučnih rukavica i nosite ih preko noći kako biste povećali apsorpciju hranljivih sastojaka.

Lomljivi nokti

Odmorite nokte od agresivnih veštačkih supstanci
Svakog meseca napravite barem nedelju dana odmora od gel laka i akrila. (Pročitaj: Tipične greške koje pravimo pri lakiranju noktiju)

Posavetujte se sa lekarom
Nedostatak vitamina i minerala u ishrani odražava se i na izgled kože, kose i noktiju. Potrudite se da svakodnevno u organizam unesete sve neophodne nutrijente. Lekar će utvrditi da li vam fali neki od njih, a istovremeno će isključiti druge potencijalne probleme, poput onih sa štitnom žlezdom

Bez obzira na to kako ćete ojačati nokte, ne očekujte rezultate preko noći. Za promene je ponekad potrebno više meseci (posebno za nokte na nogama, jer im treba duže vremena da porastu). Nemojte odustati prerano, jer ako su vaš cilj zdravi nokti, ne postoji brzinsko rešenje.

lepotaizdravlje.rs

Getty via Guliver, Shape

Komentari (0)

Loading