Znamo da je med zdrav, ali da li ste znali da je zapravo magičan

31/08/2020 in Shape&Health
Znamo da je med zdrav, ali da li ste znali da je zapravo magičan

Lepota i Zdravlje

Više studija pokazalo je da su med i zdravlje usko povezani, zato ni ne čudi što ga često nazivaju tečnim zlatom.

On ima toliko zdravstvenih benefita, a dolazi nam iz prirodna, lako je dostupan i relativno je pristupačna opcija za većinu domaćinstava. Zato, u nastavku pročitajte istraživanja o moći meda, kako da otkrijete koji je dobar i način kako da ga ubacite u svakodnevnu ishranu.

Med može pomoći u lečenju infekcija gornjih disajnih puteva

U novim istraživanjima vezanim za efikasnost meda u ublažavanju simptoma gornjih disajnih puteva otkriveno je da je on u poređenju sa uobičajenim tretmanima (poput lekova koji se prodaju bez recepta i antibiotika) utiče na  učestalost i jačinu kašlja i može da posluži kao jeftina alternativa antibioticima.

Med pomaže u borbi protiv metaboličkog sindroma

Da bi vam bio dijagnostikovan metabolički sindrom morate imati najmanje tri od pet uslova: veliki obim struka (preko 89 cm kod žena, a preko 102 cm kod muškaraca), odnosno višak telesne masti; visok krvni pritisak, visok nivo štetnih triglicerida i holesterola u krvi, kao i šećera. (Pročitaj: Zašto je spanać kralj zeleniša? Nutricionisti otkrivaju njegov značaj za zdravlje)

A kako su medi i zdravlje usko povezani, ne čudi što ovo tečno zlato upravo utiče na ove probleme. Prvo, med ima nizak glikemijski indeks, tako da ne pokreće skok nivoa šećera u krvi i nivo insulina, a pomaže poboljšanje osetljivosti ćelija na insulin. Takođe, med sprečava prekomerno gojenje, poboljšava metabolizam lipida regulišući trigliceride i holesterol.

Antioksidativna svojstva meda takođe pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, jednog od centralnih mehanizama metaboličkog sindroma. (Oksidativni stres je stanje koje nastaje kada produkcija slobodnih radikala nadvlada sposobnost tela da ih neutrališe, odnosno eliminiše.)

Baš zbog svega navedenog istraživači su zaključili da med ima ogroman potencijal da se integriše u regulisanje metaboličkog sindroma i preventivno i terapijski.

Med pomaže u sprečavanju očvršćavanja arterija

Još jedan nedavni članak o blagodatima meda istražuje njegovu sposobnost borbe protiv očvršćavanja arterija, vodećeg uzroka smrti u svetu. Autori istraživanja ističu da med sadrži preko 180 supstanci - uključujući prirodne šećere, kao i mnoštvo vitamina, minerala i fitohemikalija. Zaključak je da su antioksidativna i protivupalna jedinjenja u medu, pored njegove sposobnosti da se bori protiv oksidativnog stresa, ključni faktori odgovorni za njegove zaštitne koristi.

Med pomaže u održavanju zdrave crevne flore

Ovaj zlatni proizvod poseduje prebiotička svojstva. Prebiotici pomažu u fermentaciji korisnih bakterija u crevima koje su usko povezane, odnosno utiču na imunološke funkcije, kao i mentalno zdravlje. (Pročitaj: Nije samo omiljena letnja poslastica, zdravlje i lubenica idu ruku pod ruku)

Med daje hranljive sastojke

Pored prirodnog šećera i antioksidanata, med sadrži i neke hranljive sastojke. Na primer, iako su količine male po jednoj konzumaciji (kašičici), med sadrži 31 mineral, uključujući sve glavne, poput fosfora, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma.

Ukratko, med neće obezbediti veliki procenat hranljivih sastojaka u vašoj dnevnoj ishrani, ali nikako nije samo prazna kalorija. Istraživači još uvek uče o njegovim složenim funkcionalnim prednostima.

Kako odabrati najbolji med

Otkriveno je preko 300 vrsta meda koji se razlikuju na osnovu mnogih nektara koje sakupljaju pčele. U jednom nedavnom istraživanju od 90 uzoraka, pokazalo se da med od heljde ima najjače antioksidativno delovanje. Generalno, tamni med ima bolje antioksidacijsku aktivnost u poređenju sa svetlim sortama, izuzev zlatnog meda, koji se visoko rangira.

Međutim, važno je napomenuti da se svaki med ne proizvodi isto, a najbolji način da saznate o sastavu meda i načinu na koji se njime rukuje je razgovor sa pčelarom, na primer na lokalnoj pijaci.

Ako niste znali, za razliku od prerađenog meda, sirov med nije podvrgnut grejanju, preradi ili filtriranju i tako zadržava najprirodnija jedinjenja. Ako se kristališe, jednostavno zagrejte šerpu sa vodom na laganoj vatri, sklonite je sa šporeta, stavite staklenu teglu meda u zagrejanu vodu i mešajte dok se kristali ne rastvore, piše Health.

Med i zdravlje: Kako da uživate u medu

Postoji više načina da uživate u medu.

Možete ga konzumirati kao slatkiš, jesti direktno iz tegle, koristite ga kao zaslađivač čaja i kafe ili smutija (čak i u nekim koktelima), a odličan je "začin" kako za slatke, tako i za slane recepte.

 

Komentari (0)

Loading