Kakve promene se dešavaju u grudima tokom trudnoće, dojenja i menopauze?

30/07/2020 in Shape&Health
Kakve promene se dešavaju u grudima tokom trudnoće, dojenja i menopauze?

Lepota i Zdravlje

Tokom trudnoće, telo žene prolazi kroz niz promena koje se mogu primetiti na različitim nivoima. Menja se oblik tela, stanje kože i kose, nivo hormona. Kroz transformaciju prolaze i grudi koje se prilagođavaju svojoj najvažnijoj ulozi, hranjenju bebe. Sve te promene su sasvim normalne i očekivane, a vaše dojke u trudnoći zahevaju dodatnu pažnju.

Grudi svoj oblik ne duguju mišićima grudnog koša, već koži i tkivima koja se nalaze unutar nje (Kuperovi ligamenti, masne ćelije, žlezdano tkivo). Trudnoća i dojenje (nešto kasnije i menopauza) ostaviće posledice na ta tkiva, tako da će tokom godina grudi izgledati drugačije nego nekada. (Pročitaj: Kejla Itsines otvoreno progovorila o onome što muči većinu žena)

Grudi se najviše menjaju u trudnoći

U trudnoći, očekujte da vam se od prvog do trećeg trimestra veličina grudi poveća za 25 procenata. To je pokazalo istraživanje Evropskog časopisa za prevenciju raka, u kojem je volumen dojki putem 3D skeniranja praćen počevši od 12 nedelje.

Šta najviše utiče na rast dojki tokom trudnoće? Ukoliko mislite da je to povećanje telesne težine, grešite. Najveći uticaj na veličinu dojki imaju hormoni (estrogen, progesteron, prolaktin i humani placentni laktogen) koji utiču na žlezdano tkivo. Žlezde postepeno sazrevaju i pripremaju se za lučenje mleka. Grudi postaju veće i teže, pa je potrebno pronaći adekvatan grudnjak koji će im obezbediti podršku. Uz dobar grudnjak izbeći ćete stvaranje prevelikog pritiska na Kuperove ligamente, njihovo rastezanje i opuštanje.

Dojenje ne narušava oblik grudi

Prosečno, žene koje doje u jednom danu proizvedu oko 600ml mleka. Kada to rasporedite na broj podoja, dobićete predstavu o tome koliko se mleka u dojkama nalazi u svakom trenutku. Ukoliko ne dojite, žlezde će prestati sa lučenjem mleka nakon mesec dana. Pa ipak, dojke će ostati nešto veće nego što su bile pre trudnoće. Zapamtite da na njihov izgled i pojavu strija ne utiče dojenje, već trudnoća. Bojazan pojedinih majki da će im se grudi deformisati ako beba sisa potpuno je neopravdana.

- Sve studije su pokazale da broj trudnoća ima veći uticaj na izgled dojke nego dojenje, kaže za magazin Shape Amanda Andervud, docent kliničke ginekologije.

Mnoge žene koje se rekreativno ili profesionalno bave nekim sportom pitaju se da li vežbanje može smanjiti lučenje mleka. Redovni treninzi umerenog intenziteta ne utiču na proizvodnju mleka i njegov sastav, smatraju stručnjaci. Važno je da na trening idete nakon dojenja, jer grudi pune mleka mogu postati bolne. Da biste sprečili preteranu pokretljivost grudi tokom vežbanja, u svoju sportsku opremu uvrstite namenski pravljen sportski brushalter.

Šta se sa grudima dešava u menopauzi?

Smanjenje količine estrogena do koga dolazi tokom menopauze dovodi to toga da se mlečne žlezde smanjuju i na kraju dožive ćelijsku smrt. Grudi zbog toga gube volumen, a tkivo menja sastav i umesto žlezdastog postaje masno. Nezavisno od toga, koža postaje tanja i manje elastična. Manji volumen grudi znači da će vam možda biti potreban i manji grudnjak. To ne znači da treba da prestanete da ga nosite, naprotiv. Oslabljeni ligamenti sada zahtevaju još više podrške.

Ne zaboravite da na elastičnost kože i ligamenata dojke utiču i velike oscilacije u telesnoj težini. Bez obzira na to da li ste trudni ili ne, dvadesetak kilograma više ili manje neminovno će se odraziti i na izgled vaših dojki. (Pročitaj: Šta je tačno masaža grudi i kako je uraditi?)

lepotaizdravlje.rs

Shape, Guliver/Getty images

Komentari (0)

Loading