5 koraka u borbi protiv stresa: Budite u dodiru sa svim svojim čulima i pronađite mir

08/07/2020 in Shape&Health
5 koraka u borbi protiv stresa: Budite u dodiru sa svim svojim čulima i pronađite mir

Lepota i Zdravlje

Mnogo uznemirujućih sadržaja na društvenim mrežama i u vestima ovih dana može da prouzrokuje porast nivoa stresa, panike i teskobe. Ali i ako osetite da vam se ovo događa, znajte da postoje jednostavni koraci koji mogu da vam pomognu u borbi protiv stresa, te da vas vrate u sadašnji trenutak i dalje od potencijalnih pretnji.

„Tehnika prizemljenja” o kojoj pišemo danas trebalo bi da pomogne da se fokusirate na svoje okruženje i izmesti um od pretećeg stresa. Kako? Tako što ćete se koncentrisati na svojih pet čula – dodir, vid, miris, sluh i ukus.

– Ovi koraci pomažu da vas podsete gde se nalazite – kaže psiholog Dženifer M. Gomez.

– Ova tehnika vam je poput prekidača kojim isključujete sve što vas čini napetim i pomoću koje se „izmeštate” na mirno mesto bez anksioznosti. (Pročitaj: Psiholozi objašnjavaju kako prebroditi bolne momente)

– Kad ste u stanju panike, ne možete uvek da razmišljate jasno – objašnjava doktor Rene Ekselbrt.

– Ali kad koncentrišete svoj um na prizor, zvukove i mirise oko sebe, to će vam pomoći da se smirite.

Sledeći put kad se budete osećali uznemireno, anksiozno, zabrinuto – isprobajte ovu „tehniku prizemljenja”.

5 koraka u borbi protiv stresa

Korak 1: Šta vidite?

– Kada vas preplave negativna osećanja, pokušajte da se koncentrišete na ono što vidite ispred sebe – kaže Gomez. Ljudi koji su doživeli neku traumu (kao što je na primer smrt voljene osobe) i ne znaju šta treba da rade ili kako da se nose s tim, trebalo bi obavezno da isprobaju ovaj metod s fokusiranjem na sve što vide oko sebe.

– Ovo je jedan od lakših koraka – objašnjava doktorka. Recite naglas ono što vidite ili samo razmišljajte o tome, možete čak to i da zapišete – na vama je kako ćete to realizovati. Obratite pažnju na boje, teksture i tačke dodira zidova, drveća ili zgrada koje vidite ispred sebe.

Korak 2: Šta osećate?

– Buđenje ovog čula počnite tako što ćete se dodirnuti po ruci ili zglobu, bilo da pomazite sebe ili da napravite stisak – kaže Gomez.

– Takođe, pokušajte da identifikujete osećaje u različitim delovima tela. Da li su vam ramena napeta? Da li vam je vilica stegnuta? Možete li da opustite mišiće? Da li su vam stopala dodiruju tlo? Kakav je osećaj stajati na parketu?

Dodir je dvosmerna tehnika – možete da se usredsredite na osećaj koji ima vaša koža dok dodirujete neku površinu, ali i na to kakve je teksture ili temperature itd. to nešto što dodirujete. Dok se fokusirate na te osećaje, i dalje razmišljate i o onome što vidite ispred sebe ili ispod svojih nogu i ruku, dok imate kontakt s tim predmetima. Slobodno pustite misli neka vam lutaju između koncentrisanja na ono što osećate i ono što vidite.

Korak 3: Šta čujete?

– Zvukovi (i kako ih čujete) mogu da variraju, a povremeno čak i dočaraju slike prošlih trauma – kaže Gomez i predlaže da se prvo usredsredite na vid i dodir. Ali čim postanete smireniji, obratite pažnju i na zvukove koji vam prijaju (različiti su za svaku osobu, ali pomislite, recimo, na ptice koje cvrkuću napolju ili bilo koji drugi smirujući zvuk), a koji će vam pomoći da se vratite (vaše misli) u sam trenutak sadašnji. (Pročitaj: Šta je toksična pozitivnost – i zašto stručnjaci kažu da je opasna?)

Potrebna vam je pomoć?

– Zvuk vetra je nešto što uvek može da pomogne. Slušajte kako fijuče kroz drveće, potom se usredsredite na to kakav osećaj on proizvodi na vašoj koži, a zatim zamislite i kako se vi i grane drveća krećete kroz vetar – kaže Gomez. To je jednostavan način da se usresredite sa tri čula istovremeno.

Muzika, takođe, može da vrati vaše misli u sadašnji trenutak. Pustite neku pesmu koju volite i koja vas smiruje, te nabrajajte koje sve instrumente čujete u melodiji.

Korak 4: Obratite pažnju na ukus i miris

Čula mirisa i ukusa mogu se, takođe, iskoristiti u ove svrhe. Držite mirišljavu sveću pored kreveta ili konzumirajete omiljene grickalice – ako osetite da se teskoba približava ili imate problema da izađete iz stanja panike.

– Kada niste dobro i kada pokušavate da započnete tehniku uzemljenja, ali ne uspevate, hrana koju možete brzo da unesete u svoj organizam biće od pomoći (ne preterujte samo u ovome) – objašnjava Gomez.

Pokušajte da držite umirujuća esencijalna ulja (npr. lavandu) pored svog kreveta, ako imate problema sa spavanjem. Duboko udahnite čim osetite da bilo kakva anksioznost ili stres pokušavaju da vam ometaju noćni odmor.

Korak 5: Ne zaboravite da dišete

Fokusiranje na udisaje i izdisaje uvek deluje kad želite da smirite svoj um, ali, takođe, može biti od koristi da se tako fokusirate na sva svoja čula istovremeno. Na primer, dok udišete, obratite pažnju i na zvuke i mirise u vazduhu. Ako je tiho, Gomez kaže da možete čak i slušati zvuk sopstvenog daha, koji se kreće od nosa ka ustima. Takođe, možete razmišljati o disanju kao nečemu umirujućem, što se kreće kroz vaše telo i pročišćava ga.

Kada treba da isprobate ovih pet koraka u borbi protiv stresa?

Ovu metodu možete da isprobate kad god mislite da bi mogla da vam pomogne. Gomez čak predlaže da svakako pred spavanje prođete fokus na svojih pet čula, iskoristite vreme kad ste sami i konačno imate malo vremena za sebe.

Ovo možete da radite i čim počnete da se osećate anksiozno. Kada se to dogodi, skrenite pažnju s toga što vas muči tako što ćete krenuti da prolazite korake koje smo opisali. (Pročitaj: Kako pobediti anksioznost, bolest modernog doba)

Vežbajte ovo i testirajte koji redosled vam najviše odgovara dok prolazite kroz svoja čula. Na kraju ćete to raditi automatski – čim počnete da se osećate napeto.

Kome će ova metoda najviše pomoći?

Gomez i Ekselbert tvrde da oni koji su doživeli traumu, poput seksualnog napada ili bilo kakvog nasilja ili agresije, mogu imati najviše koristi od ove tehnike prizemljanja.

– U trenucima kad imate u glavi neku vrstu filma koji ponovo reprodukuje traumu koja vam se ranije desila, kako biste to zaustavili – probajte da prođete kroz ovih pet koraka – savetuje Ekselbert.

Čak i ako niste doživeli traumu, ova tehnika uzemljenja može da deluje kao odbrana od svakodnevnih stresora – pripreme za veliki sastanak, ispit...

Šta ćete nakon ovih pet koraka osećati?

Nadamo se da ćete biti manje uplašeni i dosta opušteniji. Međutim, da ovo uvežbate, možda će vam trebati više vrema. U početku ovo može biti veliki izazov. Ali ne odustajte!

Ne zaboravite: U redu je da napravite pauzu i fokusirati se na sebe. Niko ne može promeniti baš sve što se događa oko nas, ali dati sebi vremena da se fokusirate na svoje mentalno zdravlje – to i te kako možete i to može da vam koristi.

– Svet neće postati gori ako odvojite pola sata u toku dana za sebe, naprotiv – kaže Gomez za Shape.

lepotaizdravlje.rs

Shape/Guliver/getty images

Komentari (0)

Loading