Zaštita od sunca: Šta treba da znate kad kupujete preparate za sunčanje

07/07/2020 in Shape&Health
Zaštita od sunca: Šta treba da znate kad kupujete preparate za sunčanje

Lepota i Zdravlje

Postoje dve vrste proizvoda za zaštitu od sunca – one s hemijskim i fizičkim formulama.

Hemijske formule su zaštitne kreme koje koriste sastojke koji upijaju ili raspršuju UVB zrake, sprečavajući ih da prodiru u kožu. Odnedavno, uključuju i sastojke koji blokiraju UVA zrake. Njih bi trebalo da koristite na dnevnom nivou, čak i za redovne aktivnosti – ne samo kad se sunčate. Lagani su i prozirni kad ih nanesete.

Losioni sa fizičkim filterima su poznati i kao „blokatori“ sunčevih zraka. Oni sadrže minerale kao što su cink-oksid i titanium-dioksid, koji fizički stvaraju fizičku barijeru na koži protiv sunčevih UVA i UVB zraka. (Pročitaj: Kućne metode: Najbolji lekovi za opekotine od sunca)

Oni su najčešće bele boje i ostaju vidljivi na koži nakon što ih nanesete. Preporuka je da ih nanesete kad planirate da ostanete duže vremena na suncu (kao na primer dok upražnjavate neki sport na plaži).

Takođe, oni imaju i različitu tehniku nanošenja. Losione s hemijskom formulom koža mora da apsorbuje kad se nanesu, pa ih je potrebno utrljati, dok blokatore možete natapkati u većoj količini, pošto deluju kao fizička barijera. Međutim, kako biste bili sigurni da su dospeli na sve delove kože koja je izložena suncu, obavezno ih raznesite svuda. (Pročitaj: Pripremite se za vrele dane: Naučite da prepoznate simptome toplotnog udara)

Zaštita od sunca

Od UVA i UVB zraka ne možemo da se sakrijemo, ali ipak možemo da se zaštitimo.

– UVA zraci predstavljaju 95 posto UV zraka koji dopru do površine Zemlje i ima ih tokom čitave godine. Ovi zraci ne peku kožu, ali mogu da je oštete, uzrokujući starenje kože i doprinoseći razvoju melanoma.

– UVB zraci čine 5 posto od UV zračenja koji dopru do Zemlje. Ovi zraci su odgovorni za preplanulost, opekotine, alergijske reakcije i rak kože.

Zaštita od sunca

Blokatori se preporučuju ljudima koji imaju osetljivu kožu ili imaju neki problem s njom, ali, na kraju, najbolji proizvod za zaštitu kože od sunca je onaj koji vama najviše odgovara i koji volite da koristite.

Pogledajte još u Health videu.

Komentari (0)

Loading