10 najboljih načina da se izborite sa stresom

02/07/2020 in Shape&Health
10 najboljih načina da se izborite sa stresom

Lepota i Zdravlje

Stres je deo ljudskog iskustva koje je prvobitno imalo ulogu da nas sačuva od opasnosti. Danas okidači za njegov nastanak ponekad mogu delovati beznačajno, ali posledice koje on ima po vaše zdravlje to sigurno nisu. (Pročitaj: Šta je glavobolja od stresa i kako može da se leči?) Zbog stresa se osećate neprijatno, on loše utiče na mnoge organe, pa je pronalaženje načina da ga prevaziđete presudno za vaše zdravlje. Slede saveti eksperata magazina Health – metode koje vam mogu pomoći da se momentalno oslobodite napetosti i stresa.

Odmorite se
Studije pokazuju da nedovoljno sna utiče na nervni sistem i vaše ponašanje narednog dana. Ukoliko ste nenaspavani i iscrpljeni, burnije reagujete na izazove i negativne stimulanse. Stručnjaci zbog toga savetuju da u krevet uveče odete ranije, a ako ste u prilici, priuštite sebi i popodnevnu dremku.

Poigrajte se s ljubimcem
Maženje životinja podiže nivoe serotonina i dopamina, što je u direktnoj vezi s raspoloženjem. Odgajanje kućnog ljubimca pomaže u smanjenju anksioznosti i stresa, a povoljno utiče i na mentalno zdravlje. Druženje sa vašim psom nakon stresnog događaja može smanjiti nivo kortizola i pomoći vam da brže zaboravite neprijatno iskustvo. (Pročitaj: Kako da naš ljubimac bude bezbedan tokom letnje vrućine)

Meditirajte
Meditacija je jedna od naučno podržanih i dokazanih metoda oslobađanja od stresa i anksioznosti. Različiti tipovi meditacije se fokusiraju na muziku, govor, disanje, položaje tela... Da biste meditirali, od koristi vam mogu biti brojne aplikacije, ali za postizanje efekta neophodno je strpljenje i praksa.

Boravite u prirodi
Boravak u prirodi, pa čak i ako je to samo 20 minuta dnevno provedenih u obližnjem parku, značajno smanjuje nivo stresa. Dok boravite na otvorenom i upijate sunčeve zrake, ujedno ćete svom telu obezbediti optimalnu količinu vitamina D, koji se, takođe, dovodi u vezu s dobrim raspoloženjem. (Pročitaj: Zbog čega nam je Vitamin D neophodan?)

Oslobodite se stresa

Isprobajte akupresuru
Da li ste znali da vaše telo ima neku vrstu prekidača za oslobađanje od stresa? Nalazi se iznad vaše šake i poznat je pod nazivom perikardijum 6. Pritiskom na ovu tačku sprečava se postoperativna mučnina i povraćanje, ali se i postiže terapeutski efekat kod onih koji pate od hroničnog stresa i anksioznosti.

Zatežite i opuštajte mišiće
Zategnite mišiće i u tom položaju ih držite desetak sekundi. Nakon toga ih opustite. Ova metoda funkcioniše po principu povezanosti uma i tela. Kad ste izloženi stresu, vaše telo je napeto. Iniciranjem opuštenosti mišića, mozgu se šalje poruka da stresa više nema. Na neki način, opuštanjem mišića zavaraćete mozak. (Pročitaj: Pobedite anksioznost i depresiju uz ove tri aktivnosti)

Družite se s prijateljima
Usamljenost, prema nekim istraživanjima, na vaše zdravlje utiče kao da svakog dana popušite 15 cigareta. Važno je da se družite i razgovarate s ljudima s kojima osećate povezanost, u koje imate poverenja i s kojima možete podeliti osećanja. Kada ste okruženi ljubavlju, lakše ćete se izboriti i sa stresom.

Postavite granice
Većina ljudi je opterećena različitim ulogama kod kuće i na poslu, a nepostavljanje granica često može rezultirati hroničnim stresom. Postavljanje granica i odvajanje vremena samo za sebe odličan je način za kontrolu stresa. Za neke, to je tuširanje vrućom vodom, koje im pomaže da se opuste, za druge – to su treninzi ili bavljenje nekim hobijem.

Vodite dnevnik
Pisanje dnevnika je sjajna kognitivna metoda za oslobađanje negativnih emocija i smanjenje stresa i anksioznosti. To je odličan način da preispitate svoje emocije, ali on ne sme da zameni razgovor oči u oči s nekim bliskim.

Redovno se bavite sportom
Bez obzira na to koju aktivnost odaberete, i vaše telo i um imaće koristi od redovnog vežbanja. Joga se praktikuje vekovima, a poznata je po tome što donosi smirenost i smanjuje anksioznost. (Pročitaj: Hata joga – put do smirenosti i fleksibilnosti) Ukoliko preferirate neki drugi vid rekreacije, najvažnije je da mu se posvetite barem dva puta nedeljno.

 

lepotaizdravlje.rs

Health, Guliver/Getty images

Komentari (0)

Loading