Ofarbajte izrastak uz savete iskusnih frizera

01/07/2020 in Shape&Health
Ofarbajte izrastak uz savete iskusnih frizera

Lepota i Zdravlje

Možda vam farbanje kose, tj. izraska ili sedih zvuči suviše komplikovano, ali ukoliko se pridržavate smernica profesionalnih frizera, ne mora biti tako. Za početak, neophodno je da nabavite odgovarajući češalj. Zahvaljujući njemu, uštedećete i vreme i nerve. Plastični češljevi za farbanje od običnih se razlikuju po tome što imaju uže zupce, a na kraju češlja nalazi se špic za lakše odvajanje pramenova. (Pročitaj: Savladajte tehniku poznatog frizera: Kako da napravite savršene talase u kosi)

Iako je koren kose ono čemu ćete posvetiti najviše pažnje, ne smete zaboraviti ni na lice. Da biste ga zaštitili od boje, frizeri imaju nekoliko predloga:

Pre nego što počnete sa farbanjem, oko lica stavite deblji sloj kreme. Tako ćete kožu zaštititi od pigmenata farbe. Pošto farbate samo izrastak, ukoliko vam je kosa duga, ostatak dlake, uključujući krajeve, namažite kokosovim uljem ili balzamom. Na taj način stvorićete barijeru i sprečiti upijanje boje, što je posebno važno ukoliko imate svetle pramenove koje ne želite da prefarbate. (Pročitaj: Kako zaštititi kosu od sunca?)

Farbanje kose nije previše komplikovano

Da biste ravnomerno ofarbali izrastak, najbolje je da farbate pramen po pramen kose – kaže za Health američki frizer i kolorista Mark Taunsend. Nakon što pažljivo podelite kosu (odvojte pramenove gumicama i šnalama), uzmite četkicu za farbanje. Ako je niste na vreme obezbedili, može vam poslužiti i stara četkica za zube. (Pročitaj: Kako sprečiti opadanje kose prouzrokovano stresom?)

Kada počnete sa farbanjem, usredsredite se na nanošenje boje direktno na vlasište. Ako farbate veći deo dlake,  prekrićete i već ofarbanu kosu, tako da rezultat može biti šarena, neujednačena boja. Kosu u predelu čela ofarbajte poslednju jer ona pigmente apsorbuje znatno brže od ostatka kose.

Nakon farbanja, koristite specijalne šampone za farbanu kosu koji će sprečiti ispiranje boje i učiniti da ona dugo bude sjajna. Frizeri preporučuju da isprobate i neku od namenski pravljenih maski. Uz povremeno korišćenje tog preparata, osvežićete boju i obezbediti dodatnu negu svojim vlasima. (Pročitaj: Gloss treatment – brzo i jednostavno do blistave kose)

lepotaizdravlje.rs

Health, Guliver/Getty images

Komentari (0)

Loading