Vodič za početnike: Kako spremiti ribu kao pravi kuvar

16/06/2020 in Shape&Health
Vodič za početnike: Kako spremiti ribu kao pravi kuvar

Lepota i Zdravlje

Želite da naučite da spremate ribu, a da ona pritom ima zaista dobar ukus? Nudimo vam rešenje...

Jednostavno rečeno, pravljenje ribe kod kuće zvuči pomalo zastrašujuće. Lako ju je prekuvati, teško je reći kad je gotova, a ako odaberete pritom skupu ribu – pritisak da je i lepo spremite ogroman je.

Zato je Vitni Otoka, kuvarica jednog američkog restorana, rešila da vas provede kroz korake koji će vam pomoći da spremite ribu na najbolji način. (Pročitaj: Ove ukusne i sočne riblje filete spremićete za manje od 20 minuta!)

Ispratite njene savete i kad sledeći put krenete u prodavnicu, kako nikada više ne biste pripremili neko bezukusno jelo.

Kako spremiti ribu

1. Izaberite ribu po svom ukusu

Priprema ribe zbog koje će vam krenuti voda na usta kreće pravim odabirom pri kupovini.

Blagog ukusa: Ako tražite blagi ukus, opredelite se za iverak i bakalar.
Aromatična: Za ribu koja daje aromu, ali ne preovladava tanjirom, okrenite se pastrmki.
Dominantna: A ako želite ribu koja će biti zvezda vašeg obroka, kupite lososa ili tunu. (Pročitaj: Ukusni i zdravi obroci koji će vam ulepšati dan)

2. Kupujte pametno

Pre kupovine, razmislite dobro i gde ćete kupiti ribu, obavezno neka to bude mesto gde stalno dobijaju svežu ribu, ili se, u suprotnom, dobro raspitajte na koji način se ona uvozi i čuva.

- Sveža riba je odlična, ali to nije opcija za mnoge - kaže Otoka i dodaje:

- Većina ribe koju biramo prethodno je bila smrznuta.

Kako odmrznuti ribu? Ribu možete odmrznuti za samo 10 minuta. Držite je u ambalaži, a pre pripreme stavite je u posudu sa hladnom vodom (sledite etiketu). (Inače, potpuno je zdravo jesti i ovu smrznutu namirnicu!)

3. Začini su bitni

Za fenomenalan ukus i spremanje ribe blagog ukusa, okrenite se svežem bilju. (Pročitaj: Ovaj savršen “zalogaj” uskoro će postati vaš omiljeni avokado doručak (recept))

- Napravite kombinacije peršuna i komorača, odlično idu i uz ribu i uz plodove mora - kaže Otoka i dodaje:

- Luk, mirođija i korijander neki su od mojih omiljenih izbora. Iseckajte ih i pospite po ribi pre kuvanja.

4. Ispecite ribu

Sada da odgovorimo na najvažnije pitanje koje sve zanima... Dakle, kako termički obraditi ribu? Koji je najlakši način? Otoka savetuje onaj u rerni.

- Pecite ribu u rerni na niskoj temperaturi, na oko 160 stepeni C - kaže Otoka.

- To ribi daje najbolju teksturu. Prvo je premažem jajetom i na vrh stavim začinjene prezle.

Vreme pečenja zavisi od veličine i debljine ribe, mali fileti mogu biti spremni za 15 minuta. Da biste proverili da li je riba gotova, vrhom noža zasecite ribu. Meso ne bi trebalo da bude prozirno, prenosi Shape.

Kako spremiti ribu

5. Dodajte aromatičan preliv

Ako želite malo slatkog ukusa, napravite ribu uz pečenu papriku:

  • Lagano ispecite 1 veliku crvenu papriku na jakoj vatri. Očistite je, a zatim isecite na kockice.
  • Kombinujte papriku sa 2 supene kašike iseckanog crvenog luka, 1 usitnjenim čenom belog luka, 2 kašike naseckanog svežeg peršuna, 1,5 kašike origana, 3 supene kašike maslinovog ulja, 2 kašike crnog vinskog sirćeta i soli po ukusu.
  • Kašiku mešavine prelijte preko ribe.
  • Za još bogatiji ukus, dodajte i malo aioli sosa (pogledaj OVDE).

    - Volim da nadogradim ukuse tako što dodam zagoreli limun: Ispecite ceo limun, a zatim malo korice limuna izrendajte u aioli sos. Završite sve tako što ćete iscediti malo limunovog soka preko svega kaže - Otoka.

    Komentari (0)

    Loading