Vaginalne infekcije: 6 lekova iz kućne apoteke koje nikako ne bi trebalo da isprobate

21/05/2020 in Shape&Health
Vaginalne infekcije: 6 lekova iz kućne apoteke koje nikako ne bi trebalo da isprobate

Lepota i Zdravlje

Bilo bi divno da imamo brzo i jednostavno rešenje makar za ne tako ozbiljne ginekološke probleme, ali u praksi to i nije baš tako. (Pročitaj: Zašto moja menstruacija kasni – može li stres biti uzrok za neredovan ciklus?)

Nažalost, namirnice i sredstva koja uglavnom imamo u kući a koje su nam komšinica, baka, kumina drugarica... predložile kao nešto što će nam pomoći u borbi protiv gljivičnih vaginalnih infekcija, zapravo su mit.

Zato, ako je neki od ovih, sigurni smo dobronamernih, saveta dospeo do vas, bolje je da poslušate i šta stručnjaci imaju da kažu o ovoj temi. Kao prvo, trebalo bi istaći da ako sumnjate da imate gljivičnu infekciju – što nije nešto neuobičajeno – zakažite bolje pregled kod ginekologa. (Pročitaj: Šta eksperti kažu – kako ojačati imuni sistem)

Evo s čim nikako ne bi trebalo da eksperimentišete ako imate vaginalne infekcije. Mnogo toga moglo bi da napravi više štete nego koristi.

Jogurt – Iako često možete čuti savet kako bi nanošenje jogurta s probiotskim kulturama na ovu regiju bio adekvatan lek za pomenuti problem, nemojte žuriti da isprobate ovaj „recept”. Bakterije koje sadrži jogurt mogu samo da vam pomognu preventivno, u smislu da ne dobijete infekciju, ali ne i da je izleče.

Sok od brusnice – On zapravo služi za probleme s urinarnim traktom.

Borna kiselina – može efikasno da pomogne, kao pomoćno sredstvo, u slučaju drugih problema s organima za reprodukciju, ali se ne koristi kod jednostavnih vaginalnih infekcija. (Pročitaj: 3 načina na koji hormoni utiču na creva i šta to znači za vašu menstruaciju)

Beli luk – I pored svojih antifungalnih svojstava, beli luk ne može da izleči vaginalnu gljivičnu infekciju.

Jabukovo sirće – Postoji teorija kako kiselina iz jabukovog sirćeta može da stvori nepogodno okruženje za razmnožavanje gljivica, ali pitanje je koliko je sigurno igrati se s vaginalnom pH vrednosti.

Kokosovo ulje – Suprotno verovanju, ovo ulje ne pomaže u sprečavanju nikakve gljivične infekcije. (Pročitaj: Šta je tačno integrativna ginekologija?)

Da zaključimo, za sve probleme koje imate, koliko god vam se oni činili mali ili brzo rešivi, obratite se lekaru.

Pogledajte više u videu:

Komentari (0)

Loading