Šta je tačno integrativna ginekologija?

10/04/2020 in Shape&Health
Šta je tačno integrativna ginekologija?

Lepota i Zdravlje

Kanabidiol, akupunktura, rad sa energijom - naturopatski i alternativni "spa" je u velikom porastu. IZato, iako deo vašeg godišnjeg ginekološkog pregleda i dalje mogu da čini stres i brisevi i on bi mogao da ima drugačiji oblik. Postoji novi (noviji) vid ženske zdravstvene zaštite koja vašem reproduktivnom i seksualnom zdravlju pristupa iz holističke perspektive.

Evo zbog čega je ona drugačija i zašto ćete poželeti da pređete na nju:

Sve više ginekoloških praksi postaje integrativno, koristeći i alternativne i konvencionalne medicinske tehnike za holistično iskustvo.

- Žene su frustrirane tradicionalnim medicinskim modelom i pristupom i traže druge mogućnosti - kaže ginekolog Suzan Dženkis. Pa, šta možete očekivati na prvom netradicionalnom pregledu? Šta je zapravo integrativna ginekologija. PROČITAJ: Prema novom istraživanju, redovan seks može da odloži menopauzu (video)

Više vremena se posvećuje svakoj osobi

Standardna poseta ginekologu može biti kratka i gotova za 13 minuta. Za integrativnu praksu, odvojite najmanje sat vremena - ili duže ako vam je ovo prvi sastanak, kaže ginekolog Gari H. Goldman sertifikovani lekar funkcionalne medicine. Razgovor sa lekarom o bilo kakvim problemima pomaže da se izgradi odnos i poverenje.

- Teško je ući u ordinaciju, skinuti se go i razgovarati o stvarima poput bolnog seksa sa strancem - kaže dr Dženkins za Shape.

Više vremena s pacijentom znači mogućnost da se sa njim razvije i neki odnos, dugoročna veza.

- Ovo omogućuje ljudima da imaju nekoga kome veruju i kome mogu da se otvore, nekoga na njihovoj strani - kaže dr Goldman. POGLEDAJ: Prednosti orgazma za vaš organizam (video)

- U mnogim slučajevima postala sam osoba koja im pruža zdravstvenu zaštitu (podršku), generalno u životu.

Integrativna ginekologija - Pristup celom tela

Jedna od glavnih razlika između tradicionalne medicine i holističkog pristupa jesto ta što umesto da fokus bude uglavnom na fizičke potrebe ili tegobe, obraća se pažnja na pacijente kroz "širu sliku". Tokom posete lekaru odgovaraćete na mnogo više pitanja od onog kada ste imali poslednju menstruaciju. Na primer, dr Dženkis objašnjava da je interesuje da li je pacijentkinja držala dijetu, kakav joj je raspored spavanja, nivo stresa i rutinu vežbanja. Sve ove stvari doprinose hormonalnom i vaginalnom zdravlju, objašnjava ona. PROČITAJ: Šta se dešava sa vašim grudima kada prestanete da nosite brushalter? (video)

Ovakav pristup odnosi se i na tretmane. Recimo da imate infekciju, poput bakterijske vaginoze. U konvencionalnoj ambulanti dobićete recept za antibiotike. U okviru integrativne prakse, vaš lekar će dovesti u obzir sve tretmane, tradicionalne (antibiotici) i alternativne (kao što su supozitorije borove kiseline i promene ishrane).

- Ponekad je stvar čisto medicinska, a ponekad treba istražiti nečiji način života, kako se oblače, kupa i kakve proizvode za ličnu higijenu koristi itd. kako bi se ponovo uspostavili zdravi vaginalni mikrobiomi - kaže dr Goldman. POGLEDAJ: Seks za vreme koronavirusa: Šta je sigurno i šta stručnjaci ne žele da radite

Ako patite od hroničnog vaginitisa (poput gljivičnih infekcija, bakterijske vaginoze ili UTI), holistički doktor može vam pomoći da rešite probleme gde tradicionalne metode ne deluju.

Različita stručnost

Lekari iz osteopatske medicine prolaze obuku sličnu medicinskim lekarima, plus instrukcije iz osteopatske medicine (koja se odnosi na tehnike rukama, poput onih koje biste dobili od kiropraktičara).

lepotaizdravlje.rs

Shape/Guliver/Gettyimages

Komentari (0)

Loading