Njeno veličastvo supa početak je svakog valjanog obroka. Da se skuva zaista dobra supa, potrebno je strpljenje i nešto veštine. Vrhunski njujorški kuvari otkrili su četiri tajne koje će vam pomoći da skuvate ono što se zove “dobra supa”.
Bilo da kuvate klasičnu pileću supu ili upravo miksate zdravu čorbu od brokolija, ovi saveti pomoći će vam da napravite zaista izvanredno predjelo. Uz to, otkriće vam kako da u supu dodate zdrave namirnice i time obogatite svoj jelovnik.
– Supa može biti lagana i vodenasta i odlično predjelo, ali može biti i gusta i jaka pa zameniti glavno jelo. Zaista je prilagodljiva i pruža izuzetnu priliku da objedinite mnoštvo ukusa u jednom jelu – kaže Den Kluger, nagrađivani šef kuhinje i vlasnik jednog od čuvenih njujorških restorana.
Kuvanje dobre supe počinje crnim i belim lukom
Mešajte ukuse i teksture, savetuje Kluger. Uvek je dobro početi sa kuvanjem crnog i belog luka. Što se duže oni kuvaju, to će supa imati slađi ukus.
– Kuvajte ih dugo i na laganoj vatri, kako biste postigli maksimum slatkoće – savetuje on.
Tek nakon toga dodajete začine i začinsko bilje, a potom i povrće. Što više povrća, to će supa biti punijeg ukusa i hranljivija. Koristite za supu zdrave namirnice, pre svega sezonsko povrće raznih vrsta. Kruger koristi i povrće koje se kod nas smatra krajnje neobičnim izborom za supu – pasulj. Na samom kraju, u supu ubacite malo čilija, svežeg bilja ili dodajte koju kapljicu maslinovog ulja i limuna.
– Na ovaj način svaka kašika supe biće drugačija od prethodne. To čini obrok zanimljivim – kaže Kluger.
Dododajte gustinu, neka supa postane glavno jelo
Da bi postigao gustinu, i punoću ukusa, Kluger voli da kao osnovu za supu koristi čorbu u kojoj je kuvan pasulj. Kome se ova ideja ne sviđa, uvek može da izblendira karfiol, kukuruz ili paštrnak i tako učini da supa postane kremasta. (Pročitajte i: Kremasta čorbica od samo pet sastojaka)
– Dobra čorba od brokolija može se napraviti od brokolija koji je prethodno propržen. To pojačava njegov ukus i daje potpuno neočekivanu ukusnu notu – kaže on.

Dobru supu čini mešavina začina
Prstohvat začina koji dodate na kraju može vašu supu učiniti izuzetnom. Pomešajte peršun, majčinu dušicu i origano ili kim i korijander u malo maslinovog ulja i ostavite mešavinu da odstoji sat do dva.
– Prelijte supu ovom mešavinom začina neposredno pre nego što je iznesete na sto. Kada se začinsko ulje prelije preko supe dobićete neverovatan ukus – kaže Kluger.
Budite kreativni: probajte čorbu sa kokicama
Na kraju – budite kreativni. Dobru supu ne čine samo šargarepa i peršun, pa čak ni samo sezonsko povrće, pa zato pokušajte sa manje tipičnim dodacima.
– Probajte da dodate pečene pečurke koje su hrskave i slane. Možete i da prelijete stabljike blitve vrelom supom i tako poslužite. Još bolje – u tanjir čorbe od kukuruza ubacite začinjene kokice (da, dobro ste pročitali – kokice!). Jednostavno, ne postoje pogrešni izbori – tvrdi Kluger.