Skrolovanje mobilnim i opušten podbradak – u kakvoj su vezi?

by | 10 avgusta, 2022
skrolovanje telefonom i opušten podbradak

Da li ste ikada čuli za smartphone face? Mobilni telefoni ne utiču samo na zamor očiju, oni izazivaju i prevremeno starenje. Evo u kakvoj su vezi skrolovanje mobilnim i opušten podbradak

 

Šta je smartphone face?

Ovaj termin skovali su plastični hirurzi i kozmetolozi. Cilj im je bio da ukažu na to šta se događa sa donjim delom našeg lica kada provodimo sate skrolujući telefonom. Svi mi tada zauzimamo isti položaj tela: sedimo ili stojimo, vrat nam je savijen, glava pognuta, pojavljuju se dva podbratka i gledamo nadole ka telefonu.Ako pogledate sa strane nekoga ko skroluje po telefonu videćete kako to utiče na položaj kičme, vrat i donji deo lica. Užasno, zar ne? Ipak, naša ljubav prema tehonologiji je toliko jaka da ovo činimo svom telu po nekoliko sati svakoga dana. Štetimo svom držanju i izazivamo prevremeno starenje lica.

Sve je više dokaza da hronična upotreba ručnih telefona šteti našim:

  • krstima
  • vratu
  • nervima i tetivama (prsti i ruke)
  • zdravlju očiju (problemi sa vidom povezani sa naprezanjem, UV oštećenje i promene suznog filma)

 

Pametni telefoni i prevremeno starenje

Korišćenje pametnih telefona ostavlja trajni trag na naš podbradak. Zbog toga sve češće i žene u dvadesetim gube volumen kože donjeg dela lica i vrata i dobijaju efekat duple brade.

Fizijatri objašnjavaju da, dok gledamo u telefon, mi  savijamo i gnječimo kožu podbratka i vrata. U ovom položaju, mišići vrata su zgrčeni, usled čega se postupno skraćuju, a koža vrata naborava. A ako to činite bar 20 puta u toku dana, možete li se uopšte nadati sporom starenju i zategnutoj koži kada kolagen počne da nestaje? Kratko i jasno: NE.

 

U kakvoj su tačno vezi skrolovanje mobilnim i opušten podbradak?

Sigurno niste znali da, kada savijete vrat da biste pogledali u telefon pod uglom od 45 stepeni, u suštini dodajete dodatnih 22 kilograma pritiska na vašu kožu podbratka. U ovoj tipičnoj pozi, vrat je savijen napred, brada je takođe savijena i zgrčena, a koža se naborava ispod linije vilice. Pokušajte jednom da opipate vrat kada ste u ovoj pozi.

Nakon četrdesete godine, koža prirodno počinje da stari. Gubi se kolagen, elastičnost, a onda počne da opada i volumen. Kada se tome doda negativna vežba koju izvodimo zahvaljujući telefonima, nije čudno što prva istraživanja pokazuju da upotrebom telefona ubrzavamo starenje za 1,2 puta!

 

Kako sprečiti prevremeno starenje zbog mobilnog telefona?

Najbolji savet jeste da preduzmete preventivni pristup. Ovo je slično odluci da kupite dobru kremu za sunčanje  da biste zaštitili kožu od UV zraka.

Pokušajte sledeće:

  • 2 dana nedeljno ne koristite mobilni za skrolovanje, samo za pozive

  • stojte uspravno kada koristite telefon ili laptop

  • umesto da gledate nadole u telefon, držite ga u ravni očiju

  • koristite slušalice i glasovno čitanje poruka kad god ste u prilici

 

 

monkeybussinesimages/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.