Lepša STRANA sveta

by | 21 novembra, 2010

Mi verujemo da su lepota i pozitivna osećanja usko povezani. Kozmetički preparati čine svakodnevicu lepšom. Lepota je način da pojedinac pokaže svoju ličnost, da bude otvoren prema drugima. Ali, za nas ‘biti lep’ znači mnogo više od dobrog izgleda – to znači ulepšati svet.
Brigite Štreler Brigite Štreler, generalni direktor kompanije L’Oréal Balkan d.o.o.


Brigite ŠtrelerKoliko truda ste morali da uložete da biste ostvarili ovako uspešnu karijeru?
Brigite Štreler: Rođena sam u Austriji, gde sam i diplomirala ekonomiju i prevođenje na engleski i francuski jezik. Posle fakulteta počela sam da radim u L’Oréal-ovom odeljenju u Austriji. Godine 1993. otišla sam u Pariz i tamo počela da radim kao koordinator marketinga, a već 1995. bila sam direktor Sektora za marketing potrošačkih proizvoda u L’Oréal Austrija. Od 2004. sam ovde, na poziciji generalnog direktora L’Oréal Balkan d.o.o., gde sam otvorila prvо srpski, a zatim i bugarski ogranak.Kako jedna savremena, uspešna žena uspostavlja ravnotežu između privatnog života i karijere?
B.Š.: Zaista volim svoj posao, pa mi nije teško da napravim balans između privatnog života i karijere. Pošto muža viđam samo vikendom, trudim se da se makar tada ne bavim poslom. Nove tehnologije kao što su blekberi i mobilni internet dozvoljavaju mi fleksibilnost i organizovanje mnogih stvari i van kancelarije.

Da li imate dovoljno vremena da se hranite zdravo i da vežbate?
B.Š.: Sport je za mene veoma bitan. Kad god sam u Beogradu, dva-tri puta nedeljno, pre posla (6.30), idem u fitnes centar da vežbam, i opet stignem na vreme u kancelariju. Volim različite sportove, muž i ja zimi skijamo, leti plivamo, ronimo, šetamo, vozimo rolere… Hrana mi takođe nije problem, jer u Srbiji ima puno svežih salata. Samo izvrsni slatkiši predstavljaju atak na zdravu ishranu.

Koji je vaš stil oblačenja na radnom mestu? Da li obraćate pažnju na to kako su obučeni zaposleni ili kandidati za posao?
B.Š.: U poslu koji se bavi lepotom naravno da se preporučuje da lepo izgledate, a odeća je deo toga, ali nije najbitnija. Ne pridržavam se elegantnog stila svaki dan, više volim opušteniji poslovni stil. Ali za neke posebne prilike volim da se obučem elegantnije. Na razgovoru za posao ne obraćam mnogo pažnju na to kako neko izgleda, jer moj prvi utisak je zasnovan na ponašanju više nego na spoljašnjem izgledu. Ako radite u industriji lepote, u mogućnosti ste da budete u direktnom kontaktu sa proizvodima koji vam mogu doneti lepotu, a samim tim i samopouzdanje.

Koje osobine najviše cenite kod vaših kolega osim obrazovanja?
B.Š.: Kada tražimo nove zaposlene, važno nam je da su kandidati znatiželjni, spremni da uče, da su otvorenog uma i da imaju duha. U poslu cenim stručnost, direktnost, iskrenost… U suštini sam veoma srećna što živim i radim u Beogradu, jer su ljudi ovde druželjubivi, širokogrudi i spremni da pomognu. Nije mi bilo teško da pronađem prave ljude za svoj tim. Imamo sjajnu radnu atmosferu. Većina naših zaposlenih radi u L’Oréal-u godinama, a neki od glavnih menadžera počeli su da rade još kada su bili studenti.

Na koji način L’Oréal pomaže u promovisanju solidarnosti među ljudima?
B.Š.: L’Oréal proslavlja Dan građanstva (Citizen Day), kako bi kompanija podsetila zaposlene na društveno odgovorne inicijative koje podržava u Srbiji, ali i na globalnom nivou. To je dan kada se naši zaposleni okupljaju u preko 60 zemalja, okupljaju da obeleže dan solidarnosti među ljudima i da se podsete svih društvenih akcija tokom te godine koje je L’Oréal podržao ili sproveo.. Naš uspeh se zasniva na pozitivnom doprinosu zemljama i zajednicama u kojima smo prisutni, kao i na poštovanju lokalnih kultura i senzibiliteta. L’Oréal je proslavio stogodišnjicu rada u svetu.

Kako ste ovaj jubilej proslavili u Srbiji?
B.Š.: Naši ogranci su podržali projekat zasnovan na tri suštinska principa: nauka, solidarnost i edukacija. L’Oréal je proslavio stogodišnjicu tako što je otpočeo 100 plemenitih projekata širom sveta za poboljšanje edukacije, podsticanje naučnih istraživanja i sticanje samopouzdanja, kao i za podršku najslabijim i skoro zaboravljenim zajednicama širom planete. U Srbiji smo, u saradnji sa Centrom za razvoj inkluzivnog društva, donirali posebne rampe za studente sa posebnim potrebama na Filološkom fakultetu i u dve osnovne škole u Novom Beogradu, OŠ Jovan Dučić (blok 21) i OŠ Laza Kostić (blok 23). Ovaj projekat uključuje i pripravnički rad u našoj firmi za tri studenta sa posebim potrebama.

Koji su najnoviji proizvodi na tržištu?
B.Š.: L’Oréal ima više od 1000 proizvoda i 26 internacionalnih brendova, kao što su Garnier, Maybelline NY, Redken, Matrix, Kérastase, Vichy, Lancôme, Biotherm, Helena Rubinstein… Mi smo kompanija sa mnogo inovacija – 4.000 formula se razradi svake godine u 16 naših laboratorija i centara širom sveta. Uvek možete očekivati novine na tržištu, a neke od njih su: krema L’Oréal Paris Youth Code, Garnier Mineral dezodorans, Maybelline New York Falsies maskara, nova maskara L’Oréal Paris Volume Million Lashes i podloga True Match Perfecting Roll’on Foundation L’Oréal Paris.

Kompanija L’Oréal i program za žene u nauci
Program nacionalne stipendije Za Žene u Nauci osnovan je ove godine po prvi put u Srbiji potpisivanjem Protokola o saradnji između L’Oréal Balkan, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-m. Ovaj program je namenjen svim mladim naučnicama do 35 godina starosti koje na doktorskim ili postdoktorskim studijama vrše istraživanja u oblasti prirodnih nauka, a žiri, koji čine poznati naučnici iz Srbije, odabraće dve mlade naučnice. Ovim programom, koji postoji u preko 40 zemalja, stipendije je dobilo više od 500 naučnica. On ima za cilj da ih ohrabri i podstakne da se usavršavaju u oblasti nauke i da podrži njihovu karijeru u nauci u zemlji u kojoj žive i rade.
L’Oréal i UNESCO su se 1998. godine udružili i osnovali program Za Žene u Nauci, koji ima cilj da pomogne ženama da učestvuju u naučnim istraživanjima. Za međunarodne stipendije mogu se prijaviti naučnice iz celog sveta, uključujući i Srbiju. Naša mlada naučnica Ivana Pešić je 2009. godine bila jedan od 15 stipendista.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.