Menopauza: Šta koža gubi u tom periodu

by | 2 marta, 2015

Menopauza je period kad se žena menja na svim aspektima. Promena hormona neminovno dovodi do mnogobrojnih promena u organizmu a samim tim i kože. Upravo iz tog razloga koža žene u menopauzi traži dodatnu i brižnu negu.

Sačuvati mladost i vitalnost kože idealn je svake žene u menopauzi. U tom periodu žena gubi plodnost, smanjuje se proizvodnja hormona, javljaju se valunzi a i koža drugačije “diše”.

Kad nastupi menopauza, estrogen je na niskom nivou pa je samim tim i dejstvo kolagena i elastina daleko manje što rezultira ubrzanim gubitkom čvrstoće, volumena i elastičnosti kože te tako nastaju duboke bore.

U prvih pet godina menopauze žena izgubi skoro trećina ukupnog kolagena u koži. Iako se kolagen kasnije sporije „gubi“, prvih nekoliko godina uglavnom deluju izuzetno negativno na svežinu i lepotu kože.

Koža žene u ovom periodu traži posebnu i brižnu negu. Tada treba da se nadoknade svi sastojci čija se proizvodnja u menopuazi smanjuje kako bismo mi žene što duže izgledale lepe, sveže sa mladelačkim izrazom lica.

Proizvodi za kožu u menopauzi obavezno moraju da sadrže supstance koje nadoknađuju ili podstiču sintezu dermalnih proteina – kolagena, elastina (npr. retinol, koji je dokazano delotvoran biljni ekstrakt, obezbeđuje koži dovoljnu količinu vlage i popunjavaju duboke bore (npr. hijaluronska kiselina), kao i lipida (obnavljajuća biljna ulja i maslaci), kako ne bi došlo do isušivanja kože.

Pigmentacija kože takođe je javlja u periodu menopauze. Staračke pege su nešto što nijedna žena ne voli da vidi na svojoj koži. U ovom peripodu života treba koristiti serume koji deluju protiv hiperpigmentacije. Na tržišti postoje brojni proizvodi koji su delotvorni ali preporučujuemo i one koji će izbeliti već postojeće fleke.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.